Gyors, könnyen előkészíthető, olcsó, egészséges, vegán étel.

“Kelkáposztafőzelékhez mit szólnál?
Nemneeem, Jucikám, nem szeretem.
De finom ám az, tudod, és majd másképpen készítem el.
Hmmm. Kel? Az bimbó? Bimbó, az nem kell! Nem szeretem. Amit te készítesz az milyen kel?
Káposzta. Kelkáposzta.
Nem bimbó?
Nem. Káposzta.
Jó-jó, de bimbó kel nem kell! Káposzta, …na jó, az jöhet. És mi van még benne?
Édesburgonya.
Édesburgonya, …az jó!!! Szeretem. Jól van Jucikám, legyen akkor kelkáposztafőzelék. De bimbót nem kérek bele!

Megbeszéltük. :)”

 HOZZÁVALÓK 2 személyre: egy kisebb fej kelkáposzta  három batátagumó   egy fej hagyma (lilát használtam, de veres, és a foki is szuper)  nyers olaj, fűszerek (összepirítva):  kurkuma, szerecsendió, füstölt só, kénes só  fekete retek (nigella) mag,  római kömény, a végén őrölt borsikafű  apróra vágott friss rozmaring került bele

ELKÉSZÍTÉSE:
Megdinszteljük a hagymát a fűszerekkel együtt, ráhalmozzuk a laskára vágott kelt, és a felkockázott batátát. Kevés vízzel felöntjük (attól függ, mennyire szeretnénk lazára, hígra, szaftosra, stb. az étket) és együtt, lassú tűzön megpároljuk azokat. A végén adjuk hozzá az aromás, friss fűszernövényeket, amik már szezonálisan meg is teremnek.

SŰRÍTÉS:
Kevés sűrítőanyaggal megszórva egyszer átforralhatjuk. A sűrítőanyag lehet tápiókakeményítő, kukoricakeményítő, a kedvenc lepény-lisztkeveréked, zabliszt, saját igényeidnek megfelelően. Akár levesesen is hagyhatod.

 

FELTÉT:
Igény szerint. Zöldségfasírt, tükörtojás, de magában is gazdag ízharmóniát és elegendő tápanyagot biztosít.Nem egy fotogén darab, ellenben ízletes, könnyen elkészíthető, és pénztárcakímélő eledel. A fotó a párolási szakaszban készült.

IMG_2710

MIÉRT JÓ MEGSZERETNI A KELKÁPOSZTÁT?

Dr. Tihanyi oldaláról mentettem ezt az impresszív leírást, engem meggyőzött! A batátáról később!


1. Rosttartalom:
A kelkáposzta jó rostforrás, ezért serkenti az emésztést és a bélmozgásokat. Emiatt rendkívül jó hatással van az emésztési problémákra.
2. Vastartalom:
A kelkáposzta levelei megfelelő mennyiségű vassal látják el a szervezetet.
•    A vas létfontosságú a vér számára, nem csak a vörös vérsejtek termelése, de az oxigénszállítás miatt is.
•    Az egészséges vér hozzájárul a szívritmus fenntartásához.
3. C-vitamin:
A kelkáposztában található C-vitamin erősíti az immunrendszert, mivel hidratál, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, és serkenti az anyagcserét.
4. K-vitamin:
A kelkáposzta K-vitamint is tartalmaz, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, valamint megakadályozza a vérrögképződést és segít az Alzheimer-kór kezelésében.
5.  Csontfejlődés és erős csontok:
A kelkáposztában nagy mennyiségben található kalcium, amely erősíti a csontokat, illetve segíti azok fejlődését mind a gyerekeknél, mint a felnőtteknél.
6. Gyulladás:
A kelkáposzta gyulladásgátló hatású zöldség, és megakadályozza a nemkívánatos szabadgyökök reakcióit.
7. Meggátolja a rák kialakulását:
Az antioxidánsok szervezetre gyakorolt hatásán kívül a kelkáposzta megakadályozza a rákos sejtek kialakulását.
8. Méregtelenít:
A kelkáposzta segít a szervezet méregtelenítésében, mivel rostot és ként tartalmaz.
9. Tüdő- és szájproblémák:
A kelkáposzta számos vitamint tartalmaz, így megakadályozza a tüdő- és szájproblémák kialakulását.
10. Bőr és látás:
A kelkáposztában A-vitamin található, ami megakadályozza a bőrbetegségek kialakulását és javítja a látást.
A kelkáposzta bőrre gyakorolt jótékony hatása
11. A- és K-vitamin:
A bőrnek egészséges mennyiségben A-vitaminra van szüksége. Az A-vitamin hiányos étrendtől a bőr szárazzá és repedezetté válhat.
•    Az A-vitamin létfontosságú szerepet játszik a bőr alatt található szövetek helyreállításában, valamint megakadályozza a szabadgyökök által okozott bőrkárosodást.
•    A K-vitamin olyan erős anyag, amely a bőrápoló termékekben használva megszabadít a szem alatti sötét karikáktól.
12. C-vitamin:
A C-vitamin csökkenti a szabadgyökök károkozását, amely legvalószínűbb esetben akkor megy végbe, amikor a bőr sokáig van kitéve a napnak.
Más szavakkal, a C-vitamin meggátolja a bőr korai öregedését és hozzájárul, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon fiatalos kinézetű.
A kelkáposzta hajra gyakorolt jótékony hatása
13. Omega zsírsavak:
Amellett, hogy gazdag vitaminokban, a kelkáposzta tele van omega-3 és omega-6 zsírsavakkal.
•    Igyon meg minden nap egy pohár kelkáposztalevet, amely rendkívül jó hatással van a hajra, mivel mindkét zsírsavból található az italban.
•    Ha töredezik a haja, fogyasszon rendszeresen kelkáposztalevet, amelyet akár az étrendjébe is beépíthet.
•    A kelkáposztalevet legjobb reggel, reggeli közben elfogyasztani.
•    A változást a haja rugalmasságán figyelheti majd meg.
•    Amellett, hogy erősíti a hajgyökereket, a fejbőr vérkeringését is serkenti a kelkáposztalé.
•    Ezáltal a lé a hajnövekedést is serkenti.