MELEGÍTŐ – SERKENTŐ  PATIKA | A FŰSZERPOLCON I.

A keleti gyógyászat és a magyar hagyomány is nagy tisztelettel fordul a gyógy-, és fűszernövények kulináris haszna és gyógyászati értékei felé. Vajon mi is tisztában vagyunk avval, hogy e fűszerek, miközben jólesőn birizgálják érzékelőszerveinket, számos problémát is megelőznek, EGÉSZSÉGÜNKET TÁMOGATÓAN KIEGYENSÚLYOZHATJÁK egyéni karakterünket, elemi összetételünket. Ezekből a fűszerekből természetesen nem tudunk egyszerre nagy mennyiséget fogyasztani, de rendszeres használatukkal sokat tehetünk magunk, és családtagjaink egészségének megőrzéséért. Illatuk, aromájuk ünnepi hangulatot teremt a hétköznapokban, nem beszélve arról, hogy a legegyszerűbb ételtípusokat is különlegessé teszik, nem ritkán teljesen átvarázsolják. A gyógynövényeket használhatjuk fűszerteaként önállóan, vagy gyógyteakeverékben Ha olajos alapként megpirítjuk őket, a zöldségraguk, gabonaköretek, levesek plusz dimenziót nyerhetnek általuk!

SZEREZD BE | ISMERD MEG | HASZNÁLD ŐKET BÁTRAN! Mára minden valamirevaló keleti (arab, indiai) boltban beszerezhetőek a legegzotikusabb fűszerek is. A mediterrán, és hazánkban őshonos fűszernövényekről pedig a cikk második felvonásában esik szó. Mert a legfinomabb falatot mindig a végére hagyjuk…

A FŰSZEREK JÓTÉKONY HATÁSAI:

¤ Javítják az emésztést, az enzimek kiválasztását serkentik ¤ Fertőtlenítenek, csírátlanítják az emésztőrendszert a szájtól a bélrendszerig ¤ Emelik a test belső hőjét, ami a hűvösebb évszakban nagy segítség a vizesebb típusú emberek számára ¤ Kiűzik a felesleges nyálkát a szervezetből ¤ Egyes fűszereknek speciális szervregeneráló, antioxidáns, serkentő, gyulladásgátló, vagy antioxidáns hatásuk van!

FŰSZEREALAP KÉSZÍTÉSE LEVESEKHEZ: Kevés olajat forrósíts fel, és pirítsd meg rajta az alábbi fűszerek őrölt verzióit, illetve kedvenc kompozíciódat a fűszerpolcodról. Amikor illatoznak már a fűszerek, ez két-három percbe telik, dobd rá a feldarabolt zöldségeket, és pirítsd tovább őket együtt. Majd öntsd fel forró vízzel az elegyet, és lassú-lassú tűzön főzd tovább, hogy az értékes hatóanyagok minél kevésbé sérüljenek. Ne főzd a levesed zöldségeit pépesre, próbálj meg átállni a roppanós levesbetétre. Hidd el, csak megszokás kérdése, és imádni fogod Te is! A zöldfűszereket, mint a bazsalikom, oregano, petrezselyem, a főzés utolsó pillanataiban add az ételhez, mert illóanyagaik érzékenyek a hőre!

6 MELEGÍTŐ FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNY, amit érdemes beszerezned…

1.) Fokhagyma

A fokhagyma fogyasztása egész évben javasolt, de télvíz idején különösen. Nyákoldó, vírus-, baktérium- és gombaölő, s vérkeringés javító hatású növény. Olívaolajban eltett, apróra vágott fokhagymából ízletes immunerősítőt készíthetünk: öt fej fokhagyma gerezdjeit meghámozzuk, apróra vágjuk, őrölt fahéjjal elkeverjük, majd annyi olívaolajjal leöntjük, hogy ellepje. A LEGJOBB ANTIBIOTIKUM! Hatásai: serkentő, szélhajtó, nyálkaoldó, vértisztító, görcsoldó, afrodiziákum, fertőtlenítő, féreghajtó, fiatalító. Ételekbe a főzés végén adjuk, mert pirítva megkeseredik, főzve pedig elillannak értékes hatóanyagai. Az ayurveda szerint túlzásba vitt fogyasztása tompítja az elmét, ám remekül földel, stabilizál a fokhagyma. Vata típusú embereknek ajánlott.

2.) Gyömbér

Fertőtlenítő hatású fűszer, nyugtatja a bélrendszert, hányinger esetén is jól alkalmazható. Süteményekbe, kásákba, zöldségételekbe, és teának is kiváló. Gyömbérteához a friss gyömbérgyökeret apróra vagdaljuk, és forró vízzel leöntjük, vagy ayurvedikus szokás szerint lassan pároljuk, míg a víz mennyisége a felére nem fogy, s ekkor felöntjük az eredeti folyadékmennyiségre. Gyömbérfőzetet fürdővízbe is tehetünk, kellemesen átmelegíti a testet. Mézzel fogyasztva kiűzi a megrekedt nedvességet és nyálkát a testből. Az őrölt, SZÁRÍTOTT gyömbér hevítőbb hatású, mint friss társa. Jobb serkentő és nyálkaoldó hatású, jobb a megfázás, köhögés ellen. Ízületi gyulladás esetén is jó, szünteti a görcsöket, beleértve a menstruációs görcsöket is.

3.) Fahéj

A fahéj keringésjavító, fázékony embereknek ideális fűszer: hatékonyan élénkíti és szabályozza a véráramlást. Megfázásokra, influenzákra jó izzasztó és nyálkaoldó szer, mely fogfájásra és izomlázra is jó fájdalomcsillapító. Szinte minden téli süteménybe, kásába kiváló, almás édességekkel jól harmonizál. Rendkívül finom és melegítő ital a fűszeres Chai tea, amihez egy nagy csésze fekete teát készítünk, és 4 szem szegfűszeggel megbolondítunk. Pár perc után a szegfűszeget kivesszük, majd egy-egy csipet fahéjat és őrölt kardamomot beleszórunk. Mézzel ízesítve, forrón fogyasztjuk. A fahéj ezen felül erősíti a veséket, és tisztítja a vért.

4.) Kardamom 

A kardamom is segíti az emésztést, jól alkalmazható felfúvódás és gázképződés esetén. Édes és sós ételek elkészítéséhez, tumixokhoz is használható. Magjainak rágcsálása frissíti a leheletet. Élénkíti a lép működését, felszítja az emésztés tüzét (Agni) és eltávolítja a gyomorból és a tüdőből a nyálkát. Az ayurvédikus tapasztalatok szerint serkenti az elmét és a szívet, világosságot teremt és örömet ad. Tejhez adva semlegesíti annak nyálkaképző tulajdonságait, és detoxifikálja a kávé koffeinjét.

 

5.) Kurkuma

A kurkuma, vagy az “indiai sáfrány” erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, bélnyugtató, fertőtlenítő fűszer. Serkentő, szélhajtó, sebgyógyító és baktériumölő hatása miatt levesekbe, ragukba, rakottasakba, szinte bármilyen sós ételbe ÉRDEMES BELEKEVERNI! Méregteleníti a májat, és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet. A kurkuma kitűnő természetes antibiotikum, emellett az emésztést is rendezi, és a bélflórát fejleszti. Nem csak melegíti, hanem tisztítja is a vért, és serkenti az új vérsejtek képződését. Csak egy kis csipetet használjunk – így érvényesül selymes, érdekes aromája, ami nagy mennyiségben már keserű érzetet ad. Tapasztaljuk ki a számunkra megfelelő arányokat. Megéri, higgyétek el, én jómagam már nem is készítek főtt ételt kurkuma nélkül!

6.) Szerecsendió

A frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél, valamint gyomortonikum készítéséhez. Étvágyjavító hatása van és segít hasmenés, Crohn-betegség esetén. Élénkíti a szívet és a vérkeringést. Összehúzó, idegerősítő, afrodiziákum. Aromaterápiás eljárásoknál is nagy becsben van a szerecsendió-olaj. Élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Kiválóan alkalmas illatlámpák aromakeverékeihez vagy fürdővízadalékként. Ez a jótékony fürdő erősíti az ellenálló képességet hideg ellen. Az ayurvéda szerint a felszívódás fokozására az egyik leghatékonyabb növény, különösen a vékonybéli szakaszban. Ilyen téren a KARDAMOM és a GYÖMBÉR megfelelően társíthatók a szerecsendióval. Fölöslegben fogyasztva azonban “tamaszikus” jellegű, azaz tombítja az elmét, az észlelést. Az elmét épp ezért nyugtatja, e célra receptet is ajánl: 500 mg szerecsendiót vegyünk be meleg tejben elalvás előtt, hogy mélyen aludjunk.

Kedves Olvasó, élj Te is a fűszerek elmét, lelket üdvözítő hatásaival! Az ételek, ízek magukba olvasztják a növények által befogott kozmikus rezgéseket. Mert a növény is, mint mi magunk, kozmikus jelfogó és jeladó antenna egyaránt. Napenergiát, életenergiát kapunk elfogyasztásuk által, így alkalmasabbak lehetünk önmagunk egyensúlyának, egészségének fenntartásában.  

A Föld, akárcsak egy gigantikus vevőkészülék vagy rádióállomás, felfogja és sugározza a csillagok és a világűr energiáit, bennük azt a lényeget, amely életerőként nő és bontakozik. Ezek az energiák nem mind anyagiak, vannak köztük okkult, vagy spirituális természetű bonyolult energiák is. A növények adják le a vitális-emocionális impulzusokat, azt az életerőt, amely a fényben rejtőzik. Ez a növények jótéteménye, bűvereje. A növények adják nekünk a szeretetet, a napsugár tápláló erejét, amely megegyezik minden csillag, minden fény energiájával. Ezek a növényekből eredő kozmikus energiák táplálják, fenntartják és növesztik saját csillag-testünket. Ebből adódóan a növények létezése nagy adomány, áldozat. Nemcsak saját tápértéküket kínálják nekünk, de a csillagokból, az űrből származó fényt és szeretet is, abból a kozmoszból, melynek ők is a küldöttei. Éppúgy jelentenek lélektani, mint fizikai táplálékot számunkra. Érzelmeink tehát a bennünk rejlő növények, a bennünk rejlő virágok. Az élet összességének természetét felfogó értelmünkkel arányosan növekednek.”

Felhasznált irodalom és idézet: Dr. Vasant Lad | Gyógynövény jóga