Nem anyagból, hanem információból állunk?

Ahogyan az áyurvéda, india ősi tudománya tartja, nem az étel anyagi részecskéiből, hanem az azok által hordozott ízekből épül fel az ember, azaz anyagi szöveteink alapvetően az íz-minőségek által befolyásolva épülnek, alakulnak, bomlanak. Bár ez meglepő állításnak tűnhet, de nem kell messzire mennünk hasonlóért: az orvostudomány első nagy koponyája is az alapnedveket vizsgálta a betegségek okaiként, azaz az egyensúly megbomlásának hátterében bizonyos elemi energiák kibillentségét jelölte meg. Konkrétan,  Hippokratész minden betegségben a négy testnedv – haima (vér), kholé (sárga epe), melankholé (fekete epe), phlegma (nyálka) – aránytalan eloszlását, az éltető testnedvek hibás keveredését látta (humorálpatológia)

A hét alapíz


A hagyományos indiai gyógyászat szemlélete szerint hét alapíz – édes, sós, savanyú, keserű, pikáns, fanyar – hatásaival is lehetséges a kibillentségek megszüntetése, ha azokat az ízeket a táplálkozásunkba beépítjük. Az íz információtartalma támogathatja az alulműködéseket, és visszafoghatja a túlműködéseket. Az egész egy nagyon finom, és komplex mátrix, amiben mindennek megvan a maga reális, tapasztalati úton bizonyítható összefüggése. A étrend, a táplálék íze így alapvetően meghatározza, hogy melyik energiára vagyunk hatással.

Ízek, Elemek, Érzelmek

Hogy hogyan függenek össze az őselemek, és a hozzájuk kapcsolható érzelmi energiák az ízekkel, azt az alábbi pár sor szemlélteti. Ez a leírás nem arra való, hogy az olvasó bármit elhiggyen. Ráismerésre való, a saját tapasztalat megszerzése révén. Ne higgy el semmit azért, mert jól hangzik, mert meggyőző a retorika, vagy mert vonzóak a hívószavai. A saját utad, a saját igazságod: a Te felfedezésed legyen! 🙂

» A szelet (váta dósa) fokozza:
a keserű (bánatot és búslakodást növel) íz
a fanyar (félelmet, szorongást, aggódást kelt) íz

» A tüzet (pitta dósa) fokozza:
a savanyú (irigységet és gyűlöletet kelt) íz
a csípős/pikáns (haragot, dühöt és agressziót növeli) íz

» A vizet (a kapha dósát) fokozza
az édes (vágyakozás és ragaszkodás növelése) íz
a sós (mohóságot és kapzsiságot növeli, a nem-tudást kelti) íz

Íz, mint a táplálék esszenciája


A hét szövet (plazma-, vér-, izom-, zsír-, csont-, ideg-, szaporítószövet) közül az először kialakuló réteg a plazmaszövet, amit más néven íz szövet [Szanszkrit: RASA-íz, lényeg|DÁTHU-szövet] névvel illetnek, ami jól mutatja, milyen fontos szubsztanciaként tekint a hagyomány az ízekre, mint információhordozókra, mely információ végeredményben nem más, mint rezgés, azaz az energia általunk még közvetlenül nem észlelhető megjelenési formája. A megfigyelések végén ez az energia látható, mint a testi mivoltunk felépítője. Avval, hogy egy íz a növény által a hideg, vagy meleg, vagy nehéz, vagy könnyű, vagy száraz, vagy nedves minőségekkel emlékezteti testi intelligenciánkat a belül is meglévő hideg, vagy meleg, vagy nehéz, vagy könnyű, vagy száraz, vagy nedves minőségekre, evvel egyben aktiválja is azokat bennünk: visszafogja, vagy növeli “trigger pontjaink”, azaz a betegségünk fizikai pályáinak elemi energiáit. Így válnak az  ízek potenciális gyógyszerekké, melyekkel egyensúlyba hozhatjuk a minket építő-mozgató-lebontó energiákat. Így például a szervezetben lévő gyulladásokat hűtő energiájú, keserű herbákkal és fűszerekkel ártalommentesen csökkenthetjük. A nyákosodást okozó kibillentségeket forró, és pikáns ízekkel ellensúlyozhatjuk, gondoljunk csak a téli megfázásra, amit gyömbérrel, borssal, fahéjjal, tüzes ízenergiájú mézzel kezelünk. Az idegességgel, puffadással, szárazsággal jelentkező szél-túlsúlyt gyengéd, aromás és édes ízű teákkal és táplálékokkal egyensúlyozhatjuk ki, melyek nedvesítenek, táplálnak, felépítenek.

♦      ♦      ♦

Analógiás rendszer ez, és holisztikus is, hiszen Indiában született, ahol egy-egy alapvetés végig van vezetve a létezés teljes vertikumán. A napirend, a belátásgyakorlás valamilyen formában épp úgy része a gyógyításnak, mint a tisztítógyakorlatok, amelyeket -elvileg- a jógások ma is végeznek.

AZ ÉDES ÍZ

»A testet ÉPÍTI, tehát a kémiai ANABOLIZMUST támogatja

» A víz elemet, és a testben lévő nedvességet, a nyálkát növeli, hideg időben súlyos mértékben

» Ez a nyálka felhalmozódik, elsősorban a gyomorban, másodsorban a tüdőben

» Evvel köhögést, váladékozást, hurutos megbetegedéseket is kelthet

» Hideg minőségű, “megfagyott”, “megdermesztő”

» Elnehezíti a testet (ellustít)

» Eltompítja a tudatot (motiválatlanná tesz)

» Az érzelmek tekintetében ragacsos, ragadós, ragaszkodó érzelmeket kelt


FORRÁSAI: Cukrok, Méz, Mályva, Édesgyökér, Gabonák, Édes ízű gyümölcsök

A SÓS ÍZ

 

» Segíti az emésztést

» Nyugtató, enyhén hashajtó hatású, nagy mennyiségben hánytató

» Nyugtatja és lazítja a szöveteket, oldja a merevségeket, lerakódásokat

» Gyulladáscsökkentő

» Túlzásba víve agresszíven leépíti a testet

» Serkenti az emésztő tüzet, az Agnit, javítva a táplálék feldolgozásának és átalakításának folyamatát

» Fő biokémiai funkciója tehát a METABOLIZMUS elősegítése

» Túlzásba víve merevséget okoz, a szövetek megkeményedését okozza

» Hevítő jellegű, de végső hatását tekintve (vipáka, azaz emésztés utáni hatás) az édes ízre hasonlít, ami hűtő (meg is köti a vizet)


SÓS ÍZŰ ANYAGOK A TERMÉSZETBEN: algák, só, moszatok

A KESERŰ ÍZ

» A katabolizmus, a leépítés folyamatát erősíti, erősen redukáló hatású

» Tisztítja a vért

» Száraz, hideg, könnyű minőségű

» Csíraölő, baktériumölő, féregtelenítő

» Feszesíti a bőrt, az izmokat, eloszlatja a zsírlerakódásokat, és a testben tárolt toxinokat

» Lázcsillapító

» Intenzív szárító és gyulladáscsökkentő hatású

» Tűlzásba víve képes mobilizálni a test bármelyik szövetét, az ereket merevvé teszi, erőtlenséget, lesoványodást, levertséget okoz.


FORRÁSAI: Fehér üröm, Kálmos, Tárnics, Pitypang, Rebarbara, Kinakéreg, Cickafark

A PIKÁNS ÍZ

» Elősegíti az emésztést

» Kihajtja a váladékokat a testből

» Csökkenti a folyadékgyülemet, ödémát, puffadást

» Féreg-, és csíraölő

» Élénkíti az izomszövetben az anyagcserét

» Tágítja az ereket, oldja a vérrögöket

» Élénkíti a vérkeringést

» Gátolja a burjánzásokat a testben, segíti a daganatok visszafejlődését

» Könnyű, hevítő és száraz

» Túlzásba víve bágyadtságot, gyengeséget okoz, égő, maró érzeteket, remegést, nyillallásokat okoz a testben


FORRÁSAI: Bors, Bazsalikom, Kardamom, Koriander, Fokhagyma, Gyömbér, Hagyma, Mustár, Borsosmenta, Zsálya, Rozmaring, Kakukkfű

A SAVANYÚ ÍZ

 

» Felszabadítja az emésztési energiát

» Serkenti az anyagcserét, és a vérkeringést

» Élénkíti az érzékelést és az agyműködést

» Bélgázhajtó

» Könnyű, hevítő, nedves

» Túlzásba víve: lebontja az izomszövetet, ödémákat okoz, a gyulladásokat fokozza, toxinfelhalmozódást idézhet elő a szervezetben


FORRÁSAI: Galagonya, Citrusok, Málna, Csipkebogyó

» Nyugtató hatású

» Segít hasmenés esetén

» Szárító, szilárdító, összehúzó hatású

» Könnyű és hűtő

» Elállítja a vérzést, segít mindenfajta túlzott folyadék felszívódásában

» Izzadásgátló

»Növeli az izomtónust, megemeli a megsüllyedt szerveket

» Túlzásba víve: kiszárít, székrekedést okoz, korai öregedést, remegéseketgörcsöket – váta betegségeket okoz


FORRÁSAI: Ökörfarkkóró, Gránátalma, Medveszőlő, Varázsmogyoró, Széleslevelű útifű