KakaóA kakaóvajat a legjobb nedvesítőnek is nevezik, és évszazadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Egyike azoknak a zsíroknak, amelyek testhőmérsékleten olvadnak és azonnal felszívódnak a bőrben.
És az illata? Amíg nem szagoltál bele egy doboznyi fehérlő kakaóvajba, addig nem tudod, milyen az igazi Amazonasi bujaság! 🙂

A kakaóvaj (Theobroma cacao) krémszínű zsír, melyet a kakaóbab szemekből vonnak ki. A csokoládé ízesebbé, illatosabbá és simábbá válik tőle. De nyugodtan alkalmazhatjuk testápolókban, barnítókrémekben, szappanokban és igen sokféle testápoló termékben. Mint látható, tipikus naturkence alapanyag: amit jó enni, és amit jó kenni!

Fontosabb alkalmazási lehetőségei a bőrápolásban:

  • Száraz bőr esetén: A kakaóvaj lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
  • Ekcémásoknak: Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
  • Pikkelysömör esetén: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
  • Napozáshoz: A kakaóvaj napvédő hatású, faktorszáma kb. 5-7.
  • Borotválkozás után: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
  • Bőrkeményedésre: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

Terhes nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására. Gyakran alkalmazzák aromaterápiás masszázshoz a relaxáció és jóérzés elősegítésére.

A kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére. Miért?

A kakóvaj finom védőréteget képez a környezet és a bőr között és segíti a nedvesség megtartását. Ezenkívül a kakaóvaj kakaómassza polyphenolt (CMP) is tartalmaz, mely megakadályozza az immunoglobulin termelődését, melyről úgy tudják hogy a dermatitis és az asztma előidézője.
A kutatások alapján a test kakaóvajjal masszirozása elősegíti a stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert, és szerepe van a rák elleni küzdelemben. Mindez annak köszönhető, hogy a kakaóvaj, ugyanúgy, mint a csokoládé sok CMP-t tartalmaz. Japán kutatók leírták, a CMP megakadályozza a rákos sejtek és tumorok növekedését azzal, hogy csökkentik a test aktív oxigénszintét, amely magába foglalja, hogy a CMP megakadályozza az LDL koleszterin oxidációját, és a gyulladásos sejtek képződését. Néhány bizonyíték van arra is, hogy a kakaóvajban levő CMP segíthet a szívbetegségek megelőzésében, és enyhíti az izületi gyulladások tüneteit.

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a kakaóvajat használó személynél bőrreakció jelenik meg. Ha ilyet, vagy bármilyen kiütést tapasztalsz magadon, egyszerűen ne használd a terméket.

Forrásmunka: www. jomtom.hu
További részletek a kakaóvajról: http://www.sheavaj.hu/kakaovaj.html