A Dél-Amerika trópusi területein, Sri Lankán és a Maláj szigeteken őshonos kókuszpálmát a trópusi népek isteni adománynak tartják.
A sütőben pirított friss kókuszbél még a gyerkőcök uzsonnásdobozába is betehető! 🙂 Az egyik legfinomabb és legegészségesebb nasi kicsiknek és nagyoknak is…

A kókuszpálma leveleiből az őslakosok kunyhóikat, vagy azok tetehét, használati eszközeiket fonják, termése kemény héjából konyhai tárgyakat és díszeket faragnak, rostjából matracot, kötelet, szőnyeget fonnak, belét megeszik. A kókuszdió szárított bele a kopra fontos élelmezési cikk is.

Együnk kókuszt, hogy növeljük teljesítőképességünket! A gyümölcs nagyon tápláló, rengeteg ásványi anyag található benne. Tartalmaz:

  • B vitamint,
  • E vitamint,
  • niacint,
  • magnéziumot és
  • nagy mennyiségben kálciumot is, ami a csontrendszeri betegségekben szenvedő embereknek kifejezetten ajánlhatóvá teszi. A kálcium beépüléséhez szükséges
  • foszfor és
  • D vitamin is megtalálható benne, így kismamák, csontritkulásban szenvedők, vagy növekedési, fejlődési szakaszban lévő gyermekek számára igen fontos táplálék lehet. Tejjel – akár kókuszos tejjel – kiegészítve a szervezet teljes kálcium igényét is képes lehet pótolni.

Nagyon magas az energiatartalma, így lábadozó betegek, vagy nagy fizikai igénybevételnek kitett személyek, például sportolók, vagy erős testi munkát végzők számára is ajánlott, mivel a mozgáskészséget fokozza, erőt, energiát ad.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszer megbetegedéseire, jót tesz az emésztésnek, és a kókuszrostok fogyasztása enyhíti a bélgörcsöket. A kókuszvíz enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó hatású gyógynövény.

Legtöbbször a kókuszreszelék formájában találkozunk vele, de ma már kókusz olajat, kókuszzsírt, vagy fűszerként porrá őrölt változatát is megtalálhatjuk a polcokon, a kókuszvízzel “megbolnodított” különleges üdítőitalok mellett.

Mi micsoda a kókuszban?

A kókuszdió gyermekfej nagyságú, hosszúkás alakú, dinnyeforma, kezdetben zöld, majd sárga színű, és az érés során végül megbarnul és csontossá keményedik. Kívólről rostos barana burok takarja. Belseje kókuszvíznek nevezett folyadékot rejt, mely nem azonos a kókusztejjel. Ez a kókuszvíz az érés előrehaladtával sűrűsödik, és végül ebből a vízből alakul ki a gyümölcs húsa. Minél érettebb a gyömölcs, annál kevesebb benne a folyadék, és vastagabb a húsréteg. Az érett kókuszban található maradék kókuszvíz az, amit a köznyelv tulajdonképpen kókusztejként ismer, tévesen. Ez a zavaros, édes ízű kókuszvíz is fogyasztható.

 

Akkor mi a kókusztej?

A kókusztejet valójában a gyümölcs húsából nyerik ki, áztatással és préseléssel. A gyümölcs ujjnyi vastag, kemény húsához a kókusz szétvágásával lehet hozzáférni. Ez az, amit mi szárítva és lereszelve, mint kókuszreszeléket vásárolunk meg a boltban. A kókusz húsán egy barna hártya van, amit nem kell eltávolítani.

  

 

Hogyan vegyünk kókuszdiót?

A hazai piacon is lehet kapni ezt a gyümölcsöt, de előbb jól nézzük meg, hogy a tetején megtaláljuk-e a három kis bemélyedést, és hogy ezek nem penészesek-e? Ha igen, úgy a gyümölcs elromlott, nem szanbad megvásárolni. A kókuszdió feltörése ügyességet kíván meg a vállalkozó kedvű vásárlótól. A három bemélyedés egyikén át szúrjuk fel a kókuszdiót, folyassuk ki a levet belőle, és ha kifolyt, akkor tekerjük egy konyharuhába és egy kalapáccsal csapjunk rá egy jókorát. A héj ilyenkor széttörik. Ha a héjjal utólag barkácsolni akarunk, vághatjuk fűrésszel is, de az kicsit nehezebb. Az érett kókusz szobahőmérsékleten tárolva akár három hétig is megtartja élvezeti értékét, tehát bátran szedhetik érett állapotban a gyümölcsöt, kibírja az utat hazánkig anélkül, hogy romlana a minősége, nem kell kényszer-érlelni, mint a banánt és a narancsféléket.

3 FINOM KÓKUSZOS ÉTELRECEPT

Süti: http://recept.veganforradalom.info/edessegek/vegan-kokuszkocka/#comment-88
Főétel: http://www.tutitippek.hu/blog/kokuszos-karfiol-curry.php
Édes puding: http://kicsivu.hu/archives/2011/06/08/Kokusztejes_csokipuding_vegan/

KÓKUSZBÓL KÉSZÜLT HASZNÁLATI ÉS DÍSZTÁRGYAK

Kókuszrostból sodort kötél
Kókuszdió héjából kialakított kütyütartóÉkszerek kókuszdióhéjból…hangszert is készítenek belőle! 🙂

 

(Feldolgozta az ÚjBuda cikke nyomán: Váraljai)