MAGAMRÓL

A jóga művészetével 2005-ben találkoztam, és azóta is stabil, mederben tartó hátterét adja életemnek, munkámnak, személyes és kapcsolataimnak. 2014-ben nemzetközileg elismert (az amerikai Yoga Alliance E-RYT 200 -Experienced Registered Yoga Teacher at the 200 hr level – fokozata) oktatói diplomáért vizsgáztam, azóta tanítok stúdiókban, valamint önkéntes munkában jelenleg a második negyedévben a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályán tartok gyakorlásokat.

Fontos elhívás számomra széles körben enyhíteni a jógával kapcsolatos előítéleteket és a bulvárból berögzült koncepciókat. Olyen téves, a valódi belső fejlődést akadályozó elképzelésekben próbálnék könnyebséget hozni, mint például: A jóga nem más, mint “torna”, azaz mozgás nélkül nincsen jóga. Hogy a jógához extra hajlékonynak kell lenni. És fiatalnak. Manökenalkatnak. És lényegében tökéletesnek. A jóga nőknek való. A jóga férfiaknak való. A jógázáshoz trendi matracod kell, hogy legyen, és egy minimum 30 nm-es üres szoba füstölővel, oltárral. A jógaidő szent és sérthetetlen, és meg kell verni azt, aki nem tartja a programodat tiszteletben. Ha jógázol vegetariánusnak KELL lenned. És antialkoholistának. És dohányzásmentesnek…És nem éjszakázhatsz, egyszóval…Ha nem még vagy szent, akkor nem is jógázhatsz.

Eme fenti állítások mindegyike megköt – no de mit is választhatsz helyettük, lőn:

“Még a leggyengébb és ösztöneitől leginkább leláncolt ember is, ha akar, a saját szintjén újra összekapcsolódhat az eredeti Erő fonalával; ami legkomolyabban akadályozza ebben, az valójában saját gyengesége tudatosításának elmulasztása.

A megvetés a gyengék iránt, azok iránt, akik tévednek, visszaesnek, csalnak, maga is gyengeség; maga is szentimentalizmus.”

Ez a Scaligero “A Fény” c. könyvéből vett idézet jelzi, hogy az élet, mint tanulási folyamat, és a jóga, mint önmagunk megtanulásának folyamata, nem definiálható személyes tulajdonságok, vagy életkörülmények szerint. Mindannyian avval dolgozunk, amink van, amit születésünk, neveltetésünk adott és származástól, bértáblától, családi állapottól, nemtől és kortól függetlenül mindannyian bírunk a megoldásra váró helyzeteink kulcsával. A különbség köztünk csak az a mozdulat, amivel a kulcs felfedezéséért elindulunk – vagy pedig nem indulunk el..

A jóga pedig ad kulcsot – olyan tradíció ez, amire egész tudati palotát lehet építeni. Szellemi alapja biztos és ősi, mint maga a Lét, gyakorlatai ha helyesen alkalmazzuk őket pontosak, és hatékonyak mint egy precíziós műszer.A jógamatracot a gyakorlóval együtt gyakorta úgy emlegeti a szakma, mint egyszemélyes laboratóriumot. Egy békés, kényszerek nélküli, és biztonságos teret, ahol önmagunk belső mozgásait őszintén megfigyelhetjük. Miközben teljes figyelemmel mozgunk, és figyeljük a finomérzeteket, megváltoznak az agyhullámok, amit idegrendszeri hatásokként tapasztalhatunk. Elmélyül például a figyelem, és ilyenkor elindulhatunk belső ösvényünkön. Egy finom tudatállapot változásról van szó, ami önmagában is értékes, ráadásul felkészít a koncentráció és meditáció gyógyító gyakorlatára.

A műfajnak fizikai határai nincsenek, hiszen a lényeg nem az ászanák külső megvalósításában rejlik, hanem a belső munkában, és az önreflexióra való hajlandóságban.

Összességében a jóga gyakorlásának eredménye a nyugodt lelkiismeret, a növekvő önismeret, egy erősebb és egészségesebb test, belső béke, és szeretetteli, résztvevő odafordulás önmagunk, és a világ minden jelensége felé

ÓRAREND
MAGÁNÓRA

A jól elvégzett munka egyetlen jutalma abban áll, hogy elvégezhettük.

Mahátma Gandhi