A SÜTŐTÖK ÁLDÁSAI DIÓHÉJBAN

A sütőtök édes, ropogós, mégis krémesen elomlik az ember szájában. Igazi hedonistáknak való csemege. Sütve sütőben, karikázva pici vízen párolva, nyersen, salátába, főzeléknek, pitébe, kenyérbe, fasírozottba, és még ki tudja, mik derülnének ki, ha összedugnánk a fejünket. 🙂
De tudományosan is igazolt a léte sárgabélű barátunknak. Amellett, hogy megterem Magyarföldén, még az orrunkat is tisztítja. A kutatások legalábbis ezt mutatják. A népi megfigyelések -mily meglepő – hasonlóak
.

“A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!”

(FORRÁS: http://www.sutotok.com/elettani-hatasok)

 

——————————————————————–

SÜTŐTÖK-KRÉM ¤ VEGÁN (fotó az esti szürkület miatt nem készült)

 

HOZZÁVALÓK KB 3 FŐRE

-egy sárgarépa
-egy kis sütőtök fele
-egy marék ZAAAB 🙂
-ujjnyi póréhagyma
-egy lilahagyma
-gyömbér, fahéj, szerecsendió
-tetszőlegesen só, víz, vidámság

.

ELKÉSZÍTJÜK:
1. Két ek olívaolajra rászórom a fűszereket, és addig pirítom, míg illatozni kezdenek. Ekkor rájuk dobom a felkockázott hagymát is.
2. Miközben a fenti banda pirulgat, felváltva tologatom őket a fazékban, és kockázom fel a többi zöldeket, melyeket lassacskán
3. a száraz zabpehellyel együtt hagymafélék után küldök.
4. Kissé összehangolom őket a felöntésig, melyet a korábban vízforralóval felmelegített vízzel eszközölök
5. minilángon | -fokozaton pár percig hagyom rotyogni a díszes társaságot (klasszikusan annyi vízzel, amennyi ellepi), majd
6. sajnos nekik esek a botmixerrel, és pépesre verem őket.
7. Ízlés szerint sóval fűszerezve még időben elnyomhatjuk az eredeti, harmonikus ízvilágot.

.

A FELTÉTET A FANTÁZIÁTOKRA BÍZOM csak tippelek: zöldségfasírt, tükörtojás, lepénykenyér, vöröshagymás szaft, stb.

.

TIPP  Elek 2.: PRÓBÁLJUK MEG LEGKÖZELEBB NYERSEN, ENNEK MINTÁJÁRA 🙂

Jó étvágyat, s kedves megegészségesedésetekre!