Kedves Mindenki! A 2012-es kisnyalkai masszázs és jóga tábor szuperkollektívája által összedobott vegetariánus mini-menüsort olvashatod, ami jó minta lehet bármilyen tábor élelmezésére – vagy a túlságosan jólismert otthoni menü updateléséhez. A mennyiségekről csak néhol írtam, hiszen sokan közületek szintén intuícióból főznek… Célunk teljes értékű, tápláló, egyszerű és környezetbarát étkezés biztosítása szeretetenergiával fűszerezve – hogy a lélek se szorongjon, miközben rögös útját járja.

A minden eddigi tapasztalatomat felülmúló tábori program memoárját Németh Balázs tollából itt olvashatjátok. Mivel a tábor az ő gyermeke, érdemes egy pillantást vetni a soraira. Szerencsére az idei szezon sem marad Kisnyalkapuszta nélkül. A részletekről itt informálódhattok, ha érdekel Titeket a jóga, a masszázs, a vegetáriánus és természetközeli, a testformáló, a lélekemelő és önismereti. Jah, kérem… 🙂 Ez ilyen.

Kisnyalkán minden hívogató. A táj (színes, dombos, fényes, gyógyfüves), a Hangok (madárfütty, lónyihogás, hangtál és örömmantra), az emberek (kicsi, nagy, mind mosolygós amikor épp olyanja van), a programok és az ételek – erről szól ez a poszt. Csípőnyitás, derékterápia és zabnyákkoktél Mindenkinek. Szakértő vezetéssel, színes programokkal. Röviden: MEGLÁTNI ÉS MEGSZERETNI, MINDEN ÉVBEN HAZATÉRNI…


MINTARECEPTEK

Kichadi – RIZSES LENCSE ZÖLDSÉGEKKEL

Elkészítése: A lencsét áztassuk be lehetőleg előző éjjel. Bő vízben főzzük meg, és félúton beleszórjuk a feldarabolt sárga-, avagy fehérrépát, zellert, karfiolt, cukkinit, gyömbért és a basmati rizst. 10 percnyi főzés után hagyjuk, hogy fedő alatt összepárolódjon a mix. Nagyon finom, magas fehérjetartalmú, elegendő növényi rostot tartalmazó, kiadós egytálételt kapunk. Ízesítése: só, kurkuma, borsikafű, oregánó, édeskömény, bazsalikom illik hozzá.
A fotón Dr. Zsivágó szobrát láthatjátok, a gyakorlótérben feldíszített oltáron üldögélve. Hogy ki volt ő? A thai masszázs kialakítója, a történelmi Buddha (Gautama Buddha) személyes orvosa, aki mintegy 2500 évvel ezelőtt élt. Ő a thai masszőrök mélyen tisztelt védőszentje, akihez mantrát intéz a masszőr gyakorlásai előtt. Dr. Zsivágó MANTRÁJÁNAK SZANSZKRIT ÉS MAGYAR SCRIPTJE ITT: http://5mp.eu/web.php?a=thaimasszazsinfo&o=q1D8bftGHA

  Zabfasírozott – “hólyag”

Elkészítése: Kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük a zabpelyhet, és hozzákeverünk apróra vágott kelkáposztát, gombát, zellert, petrezselymet, zellergumót nyersen. Ha a keverék túl nyers, teljes kiőrlésű lisztet adunk hozzá, amíg a kezünktől el nem váló masszát kapunk. Ízesítsük bőven sok-sok fűszerrel: például egész koriandermag, garam masala. Süssük ki egy tepsi aljára terítve, vagy gombócokba gyúrva, szintén sütőben, hogy ne szívjon fel túlzottan sok olajat. TIPP: egy csipet fahéj egészen különleges feltétté teheti bármilyen körethez, főzelékhez, vagy akár nyers saláták mellé.

Sárga rizsleves

Sárgarépát, zellert karikára vágva felteszünk főzni. a levesalap a szokásos: olajban pirított fűszerek (kurkuma, masala, édeskömény, római kömény, sima kömény, őrölt koriander, esetleg chili, melyek mind segítik felébreszteni az emésztési tüzet. Amikor már illatoznak a fűszerek, dobjuk rá a zöldségeket, s öntsük fel kellő mennyiségű vízzel. Ha félig megfőttek a zöldségek, tegyünk bele 5 személyre kb egy csésze rizst. 10 perc főzés után vegyük le a tüzet, fedő alatt megpuhul.

Töltött cukkinicsónakok a’la Andorfer Évi

Néhány cukkinit félbevágsz, és rácson sütőben megpirítasz. Megtöltöd a következő keverékkel: főtt barnarizs+gombapörkölt. A gombát olajon hagymával, fűszerekkel dinsztelted, ezt hozzákevered a barnarizshez, és cukkini kivájt belét is. Ezt belekanalazod a kis cukkini csónakokba, és lefeded vékony sajtszeletekkel, majd meglocsolod fokhagymás tejföllel. Zabtejszínnel helyettesíthetitek, vegán étrend esetén.

 Alap zöldségleves:

A fűszereket (őrölt kömény, koriander, masala, kurkuma) olajon megpirítjuk. Amikor illatozni kezdenek, beborítjuk a feldarabolt SZEZONZÖLDSÉGEKET, válassz: cukkinit, sárgarépát, zellert, kelkáposztát, kelbimbót, karfiolt, céklát, pasztinákot, fokhagymát és vöröshagymát egészben, vagy félbevágva. kelkáposztát, amit előtte negyedekre, de minimum vaskos tortaszelet méretűre szeltünk.  Picit  átforgatjuk választottjainkat a forró fűszereken, majd forró vízzel felöntjük, sózzuk, roppanósra főzzük. Megtehetjük, hogy kivéve néhány merőkanállal a levesből azt elturmixoljuk, s evvel sűrítjük vissza a leveskét. Lénapokon a zöldséglevesek folyadékrésze kitűnő melegítő a benne lévő pitta típusú fűszerek miatt. Étkezések jó előkészítője is, szintén a fűszerek emésztésjavító és nedv-elválasztó tulajdonságai miatt.

Kölespuding 

A képen barnarizspuding látható nyers fügelekvárral megbolondítva. Emésztésjavító és idegerősítő étel, ami nagyon finom.

2 csésze pirított kölest hat csésze forró vízzel 20 percig főzünk, majd fedő alatt hagyjuk duzzadni. Keverjük hozzá két citrom héját, cukrot, fahéjat, és ha kellően elmasszásodott a keverék, szedjük ki tálkákba, szórjuk meg kókuszreszelékkel és fahéjjal. Mazsolát is tehetünk bele, rá pedig gyümölcsöket, gyümölcsszószokat. Házi NYERSLEKVÁR, az élet szósza: Aszalékokat áztass vízbe egy éjen vagy pár órára, majd öntsd le az áztatólét, és pici vízzel turmixold őket össze. Kombináció a képen: füge+datolya+szilva. Szintén addiktív, viszont nem terheli a szervezetet.

Kölessüti Flóra-féle birsalmaszósszal

A főtt köles egyik felébe kávédarálón apróra őrölt kókuszreszeléket, a másikba  kakaóport keverek. A két masszát két rétegben elterítem a tepsiben, sütőbe tolom A meghámozott, magházától megszabadított birsalmát almával, cukorral, gyömbérrel főzöm össze, s eme szósszal fogyasztható a sütike. A süti gyümölcsszezonban elkészítve kötelezően megszórandó a kertben termő idényzöldségekkel is!A köles  magas szilíciumtartalmú gabonánk, ami a bőr, a köröm és a haj normális tónusát támogatja. Híresneves lúgosító étel is, ami ráadásul sok VASat is tartalmaz. Lehet, hogy valakinek ennél is több kell, de minket meggyőzött, a kölessüti elhagyhatatlan tábori eledellé nőtte ki magát. Könnyen emészthető, ezért a különböző bodyworkok előtt direkt ideális desszert, vagy sósabban készítve remek főétel.

Reform csokipuding

Zabnyákszűrés thaioló kezekkel: Ujhelyi Péter masszőr a képen

Nyák-koktél nyári gyümikkel

A zabkásáról leszűrt zabnyákot kakaóval és édesítővel fűszerezem, vagy fahéjjal. Ha egy jó masszázsra vágysz: http://thaiolo.wordpress.com/ Ujhelyi Peti nem csak zabnyákot, de remek kezelést is prezentál Neked. Tradicionális thai-terápia, rolfing, gyógynövénylabdacsok és terápiás reptetés csörögnek a tarsolyában. Amit ott old meg, ahol Neked épp a legjobb. Krónikus derékfájásokat nyom nélkül tünetmentesít, inakat nyújt és lelket önt. Repülésterápia bemutató videó itt: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6LW2FXbPIS4

>>>Hogyan készítsünk zabnyákothttp://erintesem.hu/zab-a-szuperetel/

Ők már kóstolták. Erősít és szépít 🙂

>>>Jobb oldalt Illés Flóra jógaoktató reggeli gyakorlását lesheted meg. Yin jógája szerencsére mindannyiunk számára elérhető itthttp://fodormenta.blogspot.hu/ Budapest, Blaha Lujza tér! Friss, adományos! 🙂

Reformos rakott kelkáposzta hajdinával

Elkészítjük a tepsi aljzatát: főtt kelkápi leveleket rakosgatunk, s rá a gombás hajdinapörköltet halmozzuk fel. Gombás hajdina elkészítése: olajon megpirítjuk a fűszereket, a hagymát, a laskára vágott gombát. a gomba kiereszti a levét, s már tehetjük is hizzá a hajdinát, felöntjük még vízzel. Hagyjuk átpárolódni. A hajdinarétegre újabb kelkáposzta levelek kerülnek, majd hajdina, s amíg el nem fogy. A rétegek közé s az építmény tetejére tetszőlegesen zabkrém, vagy tejföl és sajt kerülhet.

Cukkinileves

A darabolt cukkinit, fehérrépát és póréhagyma főzve, turmixolva készül el ez az egyszerű krémleves, aminek fűszerei só, bors, szerecsendió voltak. Javasolt minél rövidebb ideig párolni a zöldségeket, hiszen a cukkini önmagában is lágy, jól emészthető, felesleges a hőkezeléssel túladjusztálni a belőle készült finomságokat – a benne lévő tápanyagok kárára. A krémleves közepébe, vagy a kész levesbe belekeverve reszelt cukkinit tegyünk, hogy a frissesség is érvényesüljön a táplálékunkban.

Rakott padlizsán humusszal

A padlizsánokat kivájjuk, beletöltjük a főtt barnarizst és a humuszt, ami a következő alapanyagok összedolgozásából adódik: főtt csicseriborsó, mustár, napraforgómag áztatva, bors, só, olaj. A töltött padlik tetejére tojással elkevert, sózott tejföl kerül, majd sütőben aranybarnára sütjük.

Mazsolás almaleves gyömbérrel és sütőtökkel

Fentieket tetszőleges arányban beválogatom, tisztítom, darabolom, összefőzöm. Cukor (méz, sztívia), só, fahéj, citromhéj a fűszerezése. Szezonjában ki ne hagyjuk belőle a birsalmát! Ugyanezt főzés nélkül, az alma nagy részét vízzel összeturmixolva, kisebb részét betétnek belereszelve is elkészítettük. A nyári melegben üdítően frissítő finomságként kanalaztuk

Zöldséges tabulé Tarr Zsolti módra

Alapja bulgur forró vízzel leöntve, amiben az megdagad. A bulgur egy előfőzött és napon visszaszárított búzaféleség, míg a kuszkusz búzatöret búzadarába forgatva. Egyik sem igényel főzést, csupán vízben való áztatást, vagy gőzölést. Kiváló salátaalapanyag, a forró égövön hűsító mentával és citrommal szervírozzák.

További hozzávalók:
-zöldségek: uborka, paradicsom, hagyma, gyökerek, ami épp szezonális apróra kockázva, sózva, olivázva, citromozva. Az összetevőket összevegyítjük, pirított szezámmal szórjuk meg a tetejét.
-Ugyanez elkészíthető főtt kölessel, a bulgur (búzatöret) helyett

 

Kréker (leánykori nevén hólyag) az előző napi zöldséges tabuléból

-a tabulét bekeverjük a következőkkel: zabkorpa, zabpehely, búzakorpa, szezámmag, lenmag, cumin (édeskömény) por, garam masala fűszerkeverék, napraforgómag -a tepsit kicsit kiolajozzuk, és a masszát igen vékonyan, kb. egy cm magasan elterítjük, a tetejét egyenletesre simítjuk, és különböző magvakkal sorokban megszórjuk a tetejét. Légkeverés mellett 200 fokon sütjük, kb egy órán át, ízlés szerint.

 

Így utólag, írásban is hálásan köszönöm a kollektíva valamennyi tagjának a közös munka során átélt emberi és szakmai tapasztalatokat és a hol harcos, hol békés, de minden esetben megvalósítható szerető, mettás hangulatot. 🙂
MÉG EGYSZER, HA NEM ÉRTED VOLNA EL: http://immt.5mp.eu/web.php?a=immt&o=5Y7Z72Ttnq 

 MINI BETEKINTŐ

THAI GYÓGYNÖVÉNYLABDACSOS MASSZÁZS WORKSHOP BALÁZZSAL  –

A LABDACSOKAT A FÁK ÁRNYÉKÁBAN, A MADARAKKAL VERSENYT CSICSEREGVE KÉSZÍTETTÜK EL. A GYAKORLÁS SORÁN A FELGŐZÖLT GYÓGYNÖVÉNYEK AROMÁI ÉS A MELEGINGER CSODÁS, LAZÍTÓ HATÁST GYAKOROL A TESTRE ÉS LÉLEKRE EGYARÁNT…

“A thai masszázs ezen formáját önállóan, vagy valamely más masszázstípus kiegészítéseként is alkalmazzuk. A masszázs folyamán kis vászonpólyába bugyolált majd leforrázott gyógynövényekkel nyomkodjuk le a testen található energiapályákat. Thaiföldön mintegy tíz helyi gyógynövény keverékét használják e célra, a magyar gyakorlatban általában a kamilla, a levendula és a zsálya szerepel alapkeverékként, amelyet a páciens szükségletei szerint egészítenek ki más növényekkel. A gyógynövényes batyu használata kedvező hatást gyakorol a bőrre és a kötőszövetre, elősegíti a méregtelenítést és a regenerációt.” (thai-masszázs.hu)

  GYERTEK, szeretettel várnak Titeket a szevezők. Csodás, festői környezetben, a napi rutinból való teljes kiszakadással, mégis tevékenyen és fejlődve ~ ezt nyújtja mindenkinek a tábor, aki nyitottan fordul az élmény felé! 🙂

PS – IDÉN IS LESZ EGY BEHANGOLÓ ÉLMÉNY – VIPASSZANA ELVONULÁS LAURINÓVAL

Kisnyalkapuszta táborok részére, elvonulásokhoz: http://5mp.eu/web.php?a=immmt&o=RiRgPdbzwB

Kisnyalkapusztai Majorság a Facebookon: https://www.facebook.com/pages/Kisnyalka-Majors%C3%A1g/413089548736625?fref=ts

és a hálón: http://www.kisnyalka.hu/