Kedves karanténlakó fajtársak. Nem szeretném hosszúra nyújtani a bevezetőt: hiszem, hogy megtaláljátok magatokat ebben az újonnan kerekedett élethelyzetben is. Témánk az otthoni, és tömegközlekedős méregarzenál kiváltása a Buddhista ökológia, és  a “józan paraszti észnek” nevezett hagyományvonal szerint (AHIMSZÁ – nem ártás, amennyire lehetséges): három alapvető fertőtlenítő hatóanyaggal. Fókuszban most: az ALKOHOL.

A HÁROM ALAPSZER

 1. SZAPPAN
 2. HIDROGÉN PEROXID
 3. Eljött az idő, hogy az ALKOHOL végre az én életemben is a megfelelő kormányzati helyre kerüljön, oda, ahová hazánk legnagyobbjai vízionálják a betyáros magyar pálinkát, a nagybátyám szava járása szerint üdítőcskét.

KÉZFERTŐTLENÍTÉS
Szappan / Alkohol / HPO

 1.  Szappannal? Tökéletes, nem túl ártalmas. A szappan roncsolja a vírus fehérjeburkát, így el is pusztítja azt.  De miért? Mert a vírus amúgy egyszerű szerkezetének a leggyengébb pontja az RNS-t, vagyis az örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg (amely alatt egyébként még egy fehérjeköpenyt találunk). A szappan feloldja ezt a zsírréteget, ami pedig a vírus széteséséhez vezet. A vírus így elpusztul, pontosabban inaktívvá válik, hiszen a vírusok nem igazán élőlények (The Guardian)
  20 mp-es mosást javasolnak a szakemberek.
 2. Hidrogén peroxid 2%-os oldatával, permetezzük le a kezünket.
 3. Alkohollal is fertőtleníthetünk. Mi pumpás szórófejesből toljuk itthon a méregdrága ethanolt, és útközbenre készíthettem magunknak WHO-s gélt is.

♦                                                                                                                                                                                                                                                                          ♦

MIÉRT JAVASOLT AZ ALKOHOL?

A WHO ajánlása alapján tudhatjuk, hogy a 65-70%-os alkoholos oldat az, amely a koronás fehérjeburkát elroncsolva, képes őt elpusztítani. Tehát, ennél kisebb töménységű alkohol, például a bolti vodka csak bizonyos baktériumokat és gombákat gyilkol meg, s bár ez is valami, mi mégis igyekezzünk beszerezni a megfelelő töménységű patikai alkoholt (ETHANOLUM), vagy denaturált szeszt, amely előbbitől aromás ízesítésében különbözik – itt a keserű aroma az elfogyasztás megakadályozását célozza.

BESZERZÉSE

Természetesen szinte lehetetlen. Patikákban kifogyott, borászati szaküzletben szintén, kozmetikai alapanyagboltokban pedig olyan szépen felkúsztatták az árát, hogy öröm (nem) nézni. Így működik nálunk, “BÜSZKE MAGYAROKNÁL” a világ. Ha fertőzéses a járvány, a kórházakból is kilopják az alkoholt, megy a fűalatti értékesítés, K. Z. pedig a katasztrófaügyi bizottságokkal karöltve fütyül arra, mi kell a népnek (valójában még mindig: az a jó kis 70 fokos házipálinka.) Én kisírtam magam, ti pedig hívogassátok az AZÚR VEGYSZERBOLTOT, hátha. Az ország legdecensebb boltocskája, ahol megállt az idő. Imádom.

KÉZFERTŐTLENÍTŐ GÉL RECEPTJE, ÉS ELKÉSZÍTÉSE

♦  Az eredeti ajánlás szerinti, 63%-os kézfertőtlenítő gélhez kell:

 •  160 ml gyógyszertári alkohol (96%)
 • 1/2 teáskanál növényi glicerin (elhagyható)
 • 80 ml 100% aloe vera gél
 • 15 csepp teafaolaj

♦  Elkészítése pedig a következő:

 1. Keverd össze az aloe vera gélt, az alkoholt és a növényi glicerint (elhagyható) egy kis tálban.
 2. Add hozzá az illóolajat/illóolajokat. A finomabb illat és az extra hatás kedvéért a teafa olaj mellé tehetsz bele még 1-2 csepp citrom, narancs, citromfű, levendula vagy borsmenta illóolajat is.
 3. Jól keverd össze.
 4. Egy kis tölcsérrel vagy pipettával töltsd bele egy kis üvegbe. Praktikus, ha adagolófejes, de sima üvegcséből/flakonból is tudsz önteni a tenyeredbe.

♦  Hogyan ne roncsolja szét a mi burkunkat is a fertőtlenítési mizéria?

Adjunk a fenti keverékhez:

 • Néhány csepp növényi olajat
 • A vízfázist egy az egyben helyettesíthetjük aloé kivonattal,
 • Vagy hidroláttal (virágvíz)
 • A glicerint a helyetekben elfelejteném, ragad mint a fene, és nincsen olyan tápláló hatása, ami ezt megérné
 • Hangsúlyozzuk a levendula illóolaj jelenlétét a keverékben, amely gyulladáscsökkentő hatású.

♦  FONTOS: a citrus illóolajak jelentős szárító tulajdonságuk miatt maradjanak ki a keverékből, tekintettel az alkohol hasonló hatásaira. Lényegében pedig valamennyi illóolaj szárítja a bőrt, erre mindig ügyeljünk a felhasználás során – kombinálva esetleg egyéb anyagokkal, kompenzálhatjuk a nem kívánt következményt.


KÉSZÍTS  “BKV SPRICNIT” (ALKOHOLLAL)

Alkohol + víz, szigorúan a 70%-os alkoholkoncentrációban keverendő ki. Ebbe a keverékbe a következő illóolajakat adjuk:

 • teafa
 • borsosmenta
 • citrom
 • levendula
 • szegfűszeg
 • kakukkfű
 • fahéj

Utóbbi hárommal kifejezetten óvatosan bánjunk, mert irritálóak lehetnek a bőrrel érintkezve, vagy egyéni érzékenység esetén.

FELHASZNÁLÁS: Spricceld bátran a sáladra, ruhádra. Bőrre csak akkor kerüljön, ha meggyőződtél a biztonságos illóolaj összetevőkről.


FELÜLETFERTŐTLENÍTÉS (KONYHA, ÍRÓASZTAL, FÜRDŐ)

Az ajánlások alapján érdemes a hazavitt árukat lefújni, és a közvetlenül az étkekkel, vagy pipereeszközökkel érintkező felületeket is permetezzük időnként (mi rendszeresen). De mivel már beszereztük a GYŐZELMES TRIÁSZT, nem kell sokat szaladgálnunk a hozzávalókért. Ajánlat:

 • Fentebb írt HPO 3%-os oldata
 • Tiszta etanol, 70%-os vizes oldata

FELHASZNÁLÁS: Spricceld a konyhapultra, evőeszközökre, íroasztalod gyakorta használt tárgyaira!

ALERT! A Hidrogén peroxid 3%-os oldata már a bőrt enyhén csípheti, ki is fehéredik tőle, de nem okoz veszélyes sérülést!

TIPP:  Erre a célra denaturát szesz is megfelelhet, ami az etanol aromásított változata. Az aroma elpárolog, és olcsóbban megúsztuk, mintha tiszta alkoholt használtunk volna.


Zöldségek tisztítása

Tegyünk 3 százaléknyi hidrogén-peroxidot egy vízzel teli szórófejes flakonba, majd fújjuk be a zöldségeket és hagyjuk 5 percig, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Ezután öblítsük le a zöldségeket.

Mosogatószivacs tisztítása

A mosogatószivacson millió baktérium telepszik meg egy idő után. Egy üvegben vegyítsünk össze hidrogén-peroxidot és meleg vizet fele-fele arányban, majd öntsük rá a szivacsunkra és hagyjuk állni 15 percet. Ezután alaposan öblítsük le a szivacsot.


Vigyázzatok magatokra és egymásra, és ne feledjétek, a legjobb gyógyítása megelőzés!
Ajánlott eszközök: harmonikus életmód & meditáció
Adios ♥