CITROMFŰ, A BÉKE ŐRE

✿ Közeleg a CITROMFŰŰŰ szezon! Hogy milyen jótetteket rejtett el ebben a finomságban a természet…

~ enyhe nyugtató hatású,
~ stresszoldó, és
~ görcsoldó gyógynövényünk, melynek
~ immunerősítő hatását teájával, vagy szárított, porított változatának kapszulában történő fogyasztásával használhatjuk ki.

✿ A növény latin neve: MELISSA OFFICINALIS v. népiesen MÉHFŰ, s nem keverendő az indiai citromfűvel (Cymbopogon citratus), bár az is isteni….

„A citromfűvel Európában az 1500-as évektől kezdtek foglalkozni. A citromra emlékeztető illatú levelében 0,05-0,3% között ingadozik az illóolaj mennyisége. Ezenkívül tartalmaz még cserzőanyagot (rozmarinsav), fahéjsavszármazékokat, triterpéneket (kávé-, urzol-, oleánolsav). Illóolajának fő alkotórészei a titrál, citronellál, geraniol. Ezek az illóolaj-komponensek az illatszeriparban játszanak fontos szerepet. Gyakran hamisítják is macskamenta-, illetve erdeicsombor-levéllel.”

✿ A gyógyászatban ízjavítónak, étvágygerjesztőnek és enyhe nyugtatónak alkalmazzák. A népi gyógyászatban kellemes illata miatt számos teakeverék alkotórésze, ezenkívül reuma elleni bedörzsölőszerekben is szerepel

cA 17-18. században is igen népszerű volt.
Az ún. karmelita cseppek egyik fő alkotórészét képezte, emiatt Franciaországban nagy becsben tartották. Zöld állapotban fűszerként is használják. Saláták, gyümölcslevesek, szárnyas- és vadételek, sőt sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas, szükség esetén jól helyettesítheti a citromot. Nemcsak mint fűszer- és gyógynövény állja meg a helyét, hanem nagy nektártartalma folytán kiváló méhlegelő is.

✿ A citromfüvet télen a lakásban cserépben, ládában tovább tarthatjuk.

Többéves tövekről kisebb gyökeres hajtásokat szedhetünk, és ezeket szaporíthatjuk tovább. Természetesen magvetéssel is termeszthetjük, miután apró magról van szó (ezermagtömege 0,5-0,7 g) csak 2-3 évig tartja meg csírázóképességét. Meleg lakásban nevelt növényekről folyamatosan szedhetünk leveleket. Óvatosan szedjük, mert a nyomásnak kitett helyeken könynyen megbámul. Újabban a gyógyászatban néhány vírusellenes készítmény alkotóeleme, ugyanis egyes vélemények szerint lassítja, illetve gátolja a vírusok szaporodását.”
https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/citromfu.html

 citromfű2

ÉS AZ ELMARADHATATLAN RECEPT!! 

✿ Gyümölcsleves
~50 dkg alma vagy vegyes gyümölcs, 10 dkg xilit, 5 dkg mazsola, magtejföl, fahéj, citromfű, só.

Meghámozott és nyolcadokra vágott almára öntsünk annyi vizet, hogy ellepje, tegyük bele a fahéjat, 2 evőkanál friss citromfűlevelet, pici sót és főzzük 10-15 percig, ameddig az alma meg nem puhul, vagy vagy ne főzzük egyáltalán. Turmixoljuk át és adjunk hozzá xilitet, mazsolát. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Extra: én vaníliát is tennék bele néhanapján.

IGYATOK SOK CITROMFŰ TEÁTTee mit Melisse

 

…csak semmi idegeskedés kedveskéim…!!