Sziasztok kedves.kék és zöldszerető olvasóim. Anita két hétig tartó permanens noszogatásának hála, elkészült a csalánkivonatos fejápoló kenyőcsünk, ami közös, kedves gyermekünk 😀 Ma éjjel én is ebben altatom magam!

[sws_divider_padding]

A csalán csudajó növényi szer, kívül-belül, főleg, ha egy barátocskád gyűjtötte biztos falusi környezetben. A fenti spirál tudatmódosító szerre utalhat, de nem, fini csalánszárítmányt rejt az üveg. A népi hagyomány korpás hajra ajánlja, és ásványi anyag tartalma miatt javallott a fejbőr táplálására, így a hajhullás megelőzésére és csökkentésére is.

A zsálya az istenek növényeként van számon tartva. Úgy az indiai ayurvédikus gyógynövénygyógyászat, mint a középkori füvestudorok nagy becsben tartották ezt az erős összehúző és fertőtlenítő hatású, illatosságban verhetetlen növénykét. (“Hogyan halhat meg, akinek zsálya nő a kertjében” közismert szállóige a letűnt korokból)

A rozmaringról valamennyien tudjuk, hogy erősen serkenti a helyi vérkeringést, az így keletkezett keringési többlet pedig a tápanyagok bőséges megjelenésével és alaposabb felszívódásával jár. Hagyományos fejöblítési növényke.

A kókuszolaj jó vivőanyag, antibakteriális hatóanyagi jó hatásúak a fejbőrnek, és nem mellesleg szólva délkelet Ázsiában ősidők óta a fej és a haj ápolásának alapkelléke.

A ricinusolajról sem írok hosszabb tudományosnak tűnő értekezést, minden 20 év feletti Földlakó tudja, hogy a haj és a hajhagymák imádnak vele randevúzni. Persze, sok egyéb jó hatása is van, ami megér egy külön misét.

A KENCE ELKÉSZÍTÉSE:

 A szárított herbákat, kb egy jó maréknyit a legalacsonyabb tűzön egy órán keresztül “főztem” annyi kókuszolajban, amennyi jól ellepte őket. Úgy 250-300 ml-t tett ki az olaj. A macerátum készítés szabályos menete az lett volna, ha radiátoron áztattam volna őket három héten át, de mivel nagyobb elmaradásban voltam, és a fülemet már így is félig lerágta az ötletgazda, kicsit gyorsítottam az eljáráson.

[sws_divider_padding]

A főzetet átszűrtem, vártam, hogy végre kihűljön. Amikor szobahőmérsékletű lett az olajka, tettem hozzá  25 ml jojobaolajat és 30 ml ricinusolajat. Megbolondítottam kb 5 ml illóolajjal, a következő összetételben: levendula, jázmin, rozmaring. Ezek az illók szintén ápolják a hajat és a fejbőrt, valamint némileg enyhítik a főtt csalán NAGYON DULVA illatát.[sws_divider_padding]

A KENCE HASZNÁLATA
Alaposan dolgozd el a kencét, a fejbőrön és a hajszálakon. Tegyél a fejedre egy nejlonzacskót, és burkolj rá az egészre egy törülközőt. Másnap reggel meleg vízzel végezz egy alapos hajöblítést, majd a szokott módon moss hajat!

A készítményt tartsátok hűtőben, mert a csalán magas fehérjetartalma miatt egy gyorsan romló kence lehet. Ha túl sokat sikerült legyártanunk, gyorsan osztogassuk szét a barátaink és családtagjaink között!

ÉRDEKESSÉG : Állítólag ilyen hajra is jól használható 😀

Kellemes kenekedést kívánok, mint mindig! 😀