Tudtad, hogy e gyönyörű virágzatú cserjének több, mint 300 faja ismert a világon? Eredetileg Ázsia és az arab országok büszkélkedhetnek csodás hibiszkuszültetvényekkel, ahol a legszebb lányokat is a hibiszkusz virágához hasonlítják. Az ayurvéda egyik kedvelt szakrális célú és női egészségmegőrző gyógynövénye ez az ízre, zamatra és gyógyhatásaiban is csodás növényke!

[sws_divider_padding]

A NÖVÉNYRŐL

A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozó cserje, melynek díszváltozatai közkedveltek a magyar kertekben, erkélyekben, sőt, lakásokban is, hiszen számtalan színben pompázik a nyári hónapok alatt.

[sws_scrollable_preview] [/sws_scrollable_preview]

FELHASZNÁLÁSA

Elsősorban leszárított szirmait használjuk tea formájában. De míg az arab országokban gyógyteakánt fogyasztják, az ayurvéda por formájában is javasolja a használatát, 250 mg-1 g mennyiségben.

ÉRINTETT SZERVEK, SZERVRENDSZEREK

Légzőrendszer / Idegrendszer / Női reproduktív szervek / Vérkeringés 

GYÓGYHATÁSAI

A hibiszkusz köptető és köhögéscsillapító hatású gyógynövény, amit torokfájásra és megfázásokra is javasolnak.  Jó ital influenzás időszakban, mivel tisztítja a vért, és szűnteti a szervezet toxicitását. Emellett növeli a bőr vérellátását, így nemcsak a bőrt és a hajat szépíti, de lázas állapotban a bőr pórusainak tágításával segíthet a hőleadásban is. DE VIGYÁZAT! MIVEL NÖVELI A TESTBEN A LEVEGŐ ÉS ŰR ELEMET, KOMOLYABB MEGFÁZÁSOK ESETÉN NEM JAVASOLJÁK HASZNÁLATÁT. Az ayurvéda ugyancsak nem ajánlja túlzott Váta esetén.
Akik a felhalmozódott toxinoktól krónikus fáradtságban szenvednek, érdemes naponta fogyasztaniuk teáját, természetesen a táplálkozásban való szemléletváltással egyidejűleg. Vértisztító hatásánál fogva az ízületi problémákat is megelőzhetjük, illetve az enyhébb fokú, kezdődő lerakodásokat megszüntethetjük egy hibiszkuszkúrával.

Igen jó hír hölgyek, lányok: mind az indiai, mind az európai füves gyógyászat kiváló női herbának tartja a hibiszkuszt. Elsősorban a női reproduktív szervek karbantartójának, az erős menstruációs görcsök enyhítőjének, és a túlzott havivérzés megfogójának ismerjük. Hűtő, fagyasztó hatású növény.

Ezen felül fontos tulajdonsága még, hogy vizelethajtó és fertőtlenítő hatásánál fogva segít a vese- és húgyhólyaggyulladás, azaz a második csakra (kommunikáció, áramoltatás, elengedés) problémái esetén is.

Jó, hogy el nem felejtem megemlíteni, mennyire finom is egy csésze hibiszkusztea! Kellemes Kortyolgatást 🙂 !