NYERS SZILVALEVES, BIOAROMÁKKAL

Újabb 2 perces és kártékonyságmentes finomdesszert, aromaterápiásan, de ez csak az én mániám, te készítheted sima citromlével, és reszelt citromhéjjal is. Az enzimekről, a rostok béltisztogató hatásról és vitaminokról nem zengedezek, nem vagytok már gyerekek, tudjátok jól, mi fán terem a nyers gyümölcs. Csak az aromák, ízek orgiája marad, amitől majd úgy érzed, megint áldott napba csöppentél, mert neked ilyen is jutott…A szilva amúgy is isteni nyersen …ami viszont sejthetitek honnan való, siessetek, kora délután még volt belőle a kisszéken egy ládikával!

szilvalevi

HOZZÁVALÓK

Két marék szilva  – Két kajszibarack – Kb. fél dl levendula hidrolátum – Két csepp bio organikus citromesszencia  -Víz – Csipet só – Csipet sztívia – Csipet fahéj

ELKÉSZÍTÉSE

A gyümölcsök nagy részét a vízzel, a levendulavízzel, és a fűszerekkel összeturmixolom A citrom illóolajat alaposan elkeverem a levesben A maradék gyümölcsöket a levesbe kockázom

TIPP

Ha a leves számodra nem elég sűrű, tégy bele útifűmaghéjat, vagy sűrítsd be egy egy-két kanál zabliszttel. Egy kevés céklát még el tudtam volna vinni bele…no nem baj, majd legközelebb! 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá. Ettől tutira nem leszel töttyedt – ja, és nagyon FINOM volt! 🙂

[sws_divider_basic]

A SZILVA JÓTÉKONY HATÁSAI

A szilva, a rózsafélék családjába tartozik. A szilván kívül a Prunus nemzetségbe tartoznak még az olyan csonthéjas gyümölcsök, mint az őszibarack, a nektarin, a mandula és a ringló. Lássuk, miért olyan jótékony hatású szervezetünkre a szilva fogyasztása? 

szilva

  • A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
  • szilvát hashajtóként használják, mert köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

  • szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.
  • A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
  • szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Forrás: édenkert.hu