VEGETARIÁNUS EBÉD, FEHÉRJEPÓTLÁS, “GYORS ÉTEL”, ÖT ELEM

Életviteli kutatásaim testi szintjén Dr. Oláh Andor könyveit gyakorta forgattam, és bizony sok érdekes megfontolandóra akadtam a könyveiben – az egyik fontos, és ma egyre relevánsabb kérdés – a vegánság miatt – a KOMPLETTÁLÁS. Erről csak pár szót írnék, mertt roppant egyszerű. Amikor az állatok testének fehérjéit, vagy az ő tejükből előállított termkeket már nem fogyasztjuk, előfordulhat, hogy szénhidrát túlsúlyos táplálkozásra állunk át észrevélenül. Értékelni kell a járművünket annyira, hogy az egyensúlyt tudatosan fenntartsuk. A kieső tápanyagok helyét KIEGÉSZÍTJÜK, az állati fehérjét jól felszívódó növényi fehérjével pótoljuk. Elengedjük a hiánybetegségek élményét, annak tekintjük a testünket, ami. Nem a test az ÉN, hanem annak jelen pillanatbéli hordozója, LABORATÓRIUMA. Tessék jól bánni vele, tiszta levegővel, tiszta érzelmekkel, tiszta csenddel, és tiszta ételekkel táplálva, amennyire képességeink, és lehetőségeink engedik.

Mit ír a Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 2005-ös számában megjelent tanulmány a vegetarianizmusról? A teljes cikk itt olvasható.

“Általában jellemzõ, hogy egyes betegségek rizikófaktorai is csökkennek. A vegetáriusok között a vérnyomás (Berkow és Barnard 2005) és a koleszterinszint a normális tartomány alsóbb részébe esik, kevesebben halnak meg ischemiás szívbetegségekben, kevesebb a II. típusú cukorbetegség, a prosztata- és vastagbélrák, a dementia, a vesebetegségek, az epekõ, a rheumatoid arthritis, és a különbözõ allergiák elõfordulása (Dwyer 1988; Knutsen 1994; WHO 1990; WHO 2002). Vegetárius táplálkozás esetén az egészségügyi költségek és ráfordítás, valamint a halandóság általában csökken, valamint az életminõség nõ (Willett 1997). A magyar lakosság egészségi helyzetét ismerve a preventív egészségügyben érdemes helyet találni a vegetárius táplálkozási formák gyakorlati beépítésére és alkalmazására (Vokó 2003).

A sok pozitív hatás mellett meg kell említenünk az esetleges veszélyeket is a vegetárizmussal kapcsolatban (Schubert és Leupold 2001; Dwyer 1988): A vegetárizmus ellen szóló érvek között gyakran elhangzó alacsony fehérjebevitel veszélyét manapság szinte kizárja a sokféle húspótló táplálék (például: szójatermékek, tofu, szejtán, miso, tempeh). Az átgondolatlan és egyoldalú táplálkozás esetén (például a kezdõ és felkészületlen vegetáriusok a húst elhagyják, de minden más marad a régiben, és/vagy a tésztafélék fogyasztását növelik meg) esetleg esszenciális aminosavak hiánya alakulhat ki. Elõfordulhat a B12- és a D-vitamin, valamint a riboflavin, vas, kalcium, cink alacsony szintje. A súlykontrollra használt vegetárizmus esetén felmerül a veszélye, hogy az alternatív táplálkozási szokás átcsúszik táplálkozási zavarba.

RECEPT

Az alábbi étket általában egy héten egyszer megfőzöm, és rögtön két napra való terjedelemben. Ki lehet egészítni tejföllel, joghurttal, tükörtojással, ha fogyasztod ezeket, de zöldség-, gabonafasírt is kiadósabbá, és változatosabbá teheti a másnapi kiadást. Gyors, egyszerű, és takarékos táplálék, különösen az őszies napokon, és télen.

HOZZÁVALÓK

A Dhalhoz: Vöröslencse (felezett), Mungóbab (felezett)

Zöldségek  (sárgarépa, fehérrépa, keláposzta, karfiol, hagyma, paprika, paradicsom bármely kombinációja, amit a hűtöben találsz)

Fűszerek (római kömény, koriander, só)

Olaj, víz

Rizs

A salátához: Jégsaláta, paradicsom, uborka, citromlé

ÍGY KÉSZÜL:

A fűszereket olajon megpirítom, rászórom a lencsét és a babot. ezeket a fajtákat nem kell áztatni, és főzési idejük nem haladja meg a 15-20 percet!

Felengedem az alábbi keveréket kb kétszeres mennyiségű forró vízzel, hozzáteszem a zöldségeket, sózöm, és fedő alatt hagyom megpuhulni. néha átkeverem, hogy ne álljon össze az edény alján a sűrű lencsekeverék, és hogy krémesebb legyen a “késztermék”. A hő és az együttlét meghozza ínycsiklandó eredményét!

A rizsköretet általában jázminrizsből párolom hozzá.

A zöldségsalátát (a fentebb leírt hozzávalókat feldarabolva, olajjal, és pici citromlével társítom) a melegen tálalt ételbe teszem. Így alakul ki egy teljes szín-, és ízharmónia. Édes, sós, savanyú, pikáns, fanyar ízek elegyére számíts! Néha megszórom olívabogyóval a tálat, így kerül bele keserű íz is, egy igazi öt elemes táplálék.