kokusz4A kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj.A szárított táplálószövet vagy kopra értékes exportcikk a termelő országokban. Remek konyhai, és bőrápoló alapanyagunk! Finomítatlan verziója krémes, és intenzív kókuszízével bárkit lehengerel 😉

A kókuszolaj, avagy kókuszzsír az egyik  legjobb, eheted és kenheted kategóriás növényi alkotórész.

A bőrön alkalmazva csökkenti a ráncokat, táplálja és feszesíti a bőrt. Nagyon eredményes a különböző bőrbetegségek kezelésében, mint az övsömör, az ekcéma, vagy a fertőzések. Sok természetes bőrápoló szer alapja, testápolót, szappanokat és krémeket is készíthetünk belőle. Mivel a kókuszolaj közvetlenül felszívódik a bőrben, a fejbőrön alkalmazva gyorsan bekerül a vérkeringésbe ez az erőteljes gomba-, virus- és baktériumellenes anyag, melyek ellene a baktériumoknak nincs immunitásuk!

kokusz8

Állaga szobahőmérsékleten vajszerű, 24°C-on átlátszó olajjá olvad. Ezt a tulajdonságát remekül kihasználhatjuk az egészséges testápolásban.

Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint: hidegen sajtolt kókuszolaj, finomított kókuszolaj, hidegen sajtolt kókuszolaj.A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős lesz.A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony átlátszó tiszta folyadék. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolaj, így a kókusz minden pozitív tulajdonsága megjelenik az olajban kellemes kókuszaromájú lesz és a szerkezete sem módosul.

kokusz9A finomított kókuszolaj íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj RBD eljáráson megy keresztül, így tiszta, szintelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk. Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabíl marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyíségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre.


FONTOS és JÓ infók vásárláshoz itt:
https://fogyokuragyorsan.hu/kokuszolaj-tipusok.html


A kókuszzsír a zsírsavak közül legnagyobb részben laurinsavat és kaprinsavat tartalmaz, ezek felelősek a zsír egészségvédő hatásaiért. Tulajdonságai: antioxidáns, antimikrobiális, gombaölő, antibekteriális és gyulladáscsökkentő.

Az emberi test a laurinsavat úgynevezett monolaurinné alakítja, ami segít a baktériumok és vírusok elleni harcban. Pont ezért használják évezredek óta a hagyományos gyógyászatban.

kokusz7

KÓKUSZZSÍR AZ ÉTKEZÉSBEN

Ráadásul az kókuszzsírt teljesen máshogy kezeli a szervezet, mint a többi zsiradékot: lebontásához nem szükségesek a szokásos zsírbontó folyamatok és enzimek. Ezért egyrészt nagyon kímélő a használata a szervezet számára, másrészt anyagcsere-zavarral küzdő, vagy gyomorproblémákban szenvedő emberek is fogyaszthatják.
Komoly tévhit, hogy minden telített zsírsav káros. A kókuszolajban található laurinsav rengeteg bajt segít megelőzni, pedig telített zsírsav. Az őt alkotó szénlánc hossza viszont eltér (rövidebb) az állati eredetű telített zsírsavakétól. Csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét a vérben, míg a jó koleszterint növeli. Hozzájárul az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez.
Olyan zsírsavakat tartalmaz, amik segítenek a súlyvesztésben. Könnyen emészthető, és segíti a pajzsmirigy és az enzimek megfelelő működését. Ráadásul javítja az anyagcserét, és segít több energiát felhasználni. Ezért is van az, hogy a trópusi tengerparti területeken, ahol rendszeresen fogyasztanak kókuszt az ott élők (és azt használják sütéshez-főzéshez is), nem nagyon találunk elhízott embereket.

KÓKUSZZSÍR AZ EGÉSZSÉGES TEST ÉS HAJÁPOLÁSBAN

A kókuszolaj az egyik legjobb kémiai anyagoktól mentes haj- és bőrkondicionáló anyag. Zsírsavai nagyon kicsi molekuláris struktúrában vannak jelen, éppen akkorák, hogy szabadon átjutnak a virusok sejtjein és elpusztítják. Sőt könnyedén áthatolnak a haj sejtmembránjain is. Ez teszi lehetővé a tápláló olajnak, hogy felszívódjon a hajgyökereknél és belülről, nem pedig kívülről kondicionáljon.

Másik fő előnye, hogy nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, melyek védelmet biztosítanak a szabad gyökök kárt okozó hatásától, így a hőtől és a környezeti károsodástól. A legjöbb kereskedelmi hajkondicionáló feldolgozott növényi olajokat tartalmaz, és hiányoznak belölük az eredeti antioxiánsok.

kokusz3

Az olaj fejbőrbe masszírozása is erőteljes hatással jár. A kókuszolaj táplálja a fejbőrt. Természetes gombaellenes tulajdonsága miatt hatásosan csökkenti a korpásodást. A korpát gyakran a szervezetben található gombák, a candida túlzott méretű elszaporodása okozzá, mikor elérik a fejbőrt. Rendszeres használattal a kókuszolaj elpusztítja a fejbőrben található gombákat és így a korpásodás eltüntethető.

[sws_yellow_box box_size=”665″] HASZNÁLATA A GYAKORLATBAN, EGYSZERŰEN:

Hajkondicionáláshoz 1 vagy 2 teáskanálnyi kókuszvajat kenj a nedves hajra, és hagyja rajta, amíg lehetséges. Egy óráig, de akár egy éjjen át. Utána mosd ki néhányszor a hajadat, hogy az összes olaj eltávozzon. A kókuszolaj beszennyezheti a ruhaneműt, ezért éjszakai pakolás esetén valamit tekerj a fejedre, és rögzítsd fixen.
A másik lehetőség, ami jóval egyszerűbb szerintem, ha a megmosott, megszárított hajadra minimális mennyiséget rámasszírozol. Épp, mintha a kezedet krémeznéd, és a kezedbe masszírozott vajat add a hajadnak tovább. Kiegyenesíti és megfényezi a hajszálakat! 🙂
Bőrápoláshoz kicsi mennyiséget használj fürdés vagy zuhanyozás után. Kend, illetve masszírozd be magad tetőtől talpig, és hagyd néhány percig felszívódni törülközés előtt. [/sws_yellow_box]