A levendula (Lavandula Augustifolia) egy Földközi tenger-tájékán honos örökzöld cserje, kb egy méter magasra növő, fásodó szárral, keskeny levelekkel, lila virágzattal. A levendulaolaj nagy részét Franciaországban, Provance-ban állítják elő. Magyarországon 1922-ben, a Tihanyi félszigeten kezdték el termeszteni.

Ez a menták családjába tartozó gyógy- és fűszernövény méltán nagyon népszerű, mert számos gyógyhatással rendelkezik. Illóolaját és szárított virágzatát, vagy annak forrázatát gyógykencék, parfümök, gyógyfürdők, szappanok és illatszeres zacskók és teák készítéséhez is felhasználhatjuk. Csodaszer, illatos ~ vagy utáljuk, vagy imádatunk tárgya.

[sws_divider_small_padding]

 

Az illóolajak királynője:

~Nem irritál, nem allergizál
~Töményen, higítás nélkül is bátran alkalmazható a bőrön
~Várandós nők, a terhesség bármely szakaszában csillapíthatják vele fájdalmaikat.

A levendula illóolaját a virágzatból nyerik, vízgőz desztillációval. Illata édes, friss, fűszeres.
Gyógyíthatunk vele vágásokat, csípéseket, mert általában véve megnyugtatja, és hihetetlen gyorsasággal regenerálja a bőrt. Kezelhetők vele a kisebb égési sérülések is, enyhíti a vele járó viszketést, fájdalmat. Mindemellett a szokásos fájdalmas és kényelmetlen hólyagképződés is elmarad. Elsőosztályú segítség háziasszonyoknak!!! Csillapítja a napozás okozta leégést is, s a szakirodalom szerint hűti a herpeszeket. Gyógyíthatunk vele kisebb bőrhibákat, és pattanásokat.

Görcsoldó hatása miatt masszázsolajba, bedörzsölőszerként, és a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas. Bőrön át felszívódik és a vérkeringéssel eljut a beteg szervhez.

Nyugtató, lazító, görcsoldó hatása miatt érdemes kipróbálni ideges fejfájás, hascsikarás, hasi görcsök, izomfájdalom esetén is.[sws_divider_small_padding]

Utóbbi esetben érdemes a fürdővízben magnézium-szulfáttal, azaz keserűsóval (azonos az Epson-sóval) keverni, ami önmagában is izomlazító, sportolók kedvenc, kipróbált háziszere.

A LEVENDULA ILLÓOLAJ MINT HÁZISZER

~Inhalálás: arcüreg-gyulladás, hörghurut és általános megfázások esetén teájával inhalálj, vagy néhány csepp illóolajat önts a gőzölgő vízbe! Vigyázat, a szemet csíphetik az illóaromák!

~Fürdő: a bőr rugalmasságának, simaságának megőrzésére, fáradtságra, ízületi merevségre, görcsoldásra, emésztéssel kapcsolatos problémáknál cseppents a fürdővízbe 8-10 csepp levendula illóolajat.

~Lemosás és közvetlen kezelés a bőrön: Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, segíti a bőrhibák gyógyulását, serkenti annak anyagcsere-folyamatait és elősegíti táplálását. Szabályozza a fejbőr zsírosságát, támogatja a túlápolt haj regenerálódását.

~Borogatás: 1 csepp mentával együtt a halántékodat óvatosan masszírozd be vele! Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére

~Párologtatás: segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a hirtelen hangulatváltozások, az idegesség és a feszültségek felszámolásában.

~Masszázsolaj: oldja a lehangoltságot, a depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt. Mozgásszervi problémákra, fájdalmakra kitűnő, bázisolajba beletéve 5-10 csepp illóolaj.

 

Felhasznált irodalom:
Earl Mindell: Gyógynövénybiblia
Jennie Harding: Aromaterápia
Vitaminsziget.hu