MIÉRT JÓ A HÁZISZAPPAN?

——————–
És ha érzékeny a bőröm?

 

Amikor ezzel a kérdésekkel találkozom, átadok egy saját készítésű mintadarabot a kedves érdeklődőnek, hogy tapasztalja meg ő maga a válaszára való élményanyagot. Az eredmény általában pozitív, örömteli tapasztalat arról, hogy “MOST nem száradt le a bőröm” (mint a szappanoktól ÉS tusfürdőktől általában), elmúltak a pattanások, a krémtől enyhült az ekcéma, és még sorolhatnám a csodás eseteket a HÁZIKENCÉK POZITÍV HATÁSAIRÓL. Nem érdemes várni a váltással, mikor minden második ismerősöd arról regél a munkahelyeden, hogy milyen klassz az új szappan, amit ő, vagy a barátnője készített. A háziszappan pedig nem feltétlenül mangalicazsírból készül – nem kell büdösnek lennie és ormótlannak. Sőt.

[sws_divider_padding][sws_yellow_box box_size=”690″]

Gondoljunk csak bele! A felnőtt ember szervezetének legnagyobb felületű szerve a bőre, ennek felülete pedig Felülete átlagosan 1,5-2 nm, ami a testtömegünk 8-10%-a! A kozmetikai termékekben nagy százalékban találhatóak olyan kémia anyagok, melyek egészségkárosító hatással bírnak. Mivel ezek az anyagok molekulasúlya kicsi, a bőrön keresztül a szervezetbe jutnak. A vérkeringésünk által gyorsan eljutnak létfontosságú szerveinkhez, súlyosan károsítva azokat. [/sws_yellow_box]

—————————-

4 ÉRV, HOGY MIÉRT HASZNÁLJ HÁZISZAPPANT 

 

I.) AZ ORRUNKNÁL FOGVA VEZETVE? AZ ILLATOKRÓL MÁSKÉPP

Ha házi-szerre való váltáskor a jól megszokott illatok miatt aggódsz, érdemes kivárni, amíg a tolakodó parfümkeverékekhez szoktatott orrod visszaáll az eredeti érzékeléshez – ez egy kis időbe telik. Te is tapasztaltad már biztosan, hogy egy-egy megszokott parfüm|tusoló|mosószer|öblítő egyre kevésbé tűnik illatosnak. Inkább ..Szagos…

Nem így a naturkozmetikában, így a háziszappan és bőrápoló kencék készítésénél, ahol 100%-os, természetes illóolajakat használunk. Ezeknek az esszenciáknak nemcsak az illata bódítóan –vagy épp frissítően kellemes, de mindnek speciális élettani hatása is van a szervezet működésére nézve. Ezek a hatások egyfelől fizikai változásokat idéznek elő, mások pedig a szaglás útján a központi idegrendszerbe jutva, az agyban fejtik ki a hatásukat, pozitívan módosítva kedélyállapotunkat, hangulatunkat.

Talán nem tudtad, de szinte valamennyi illóolaj rendelkezik antibakteriális, antimikrobiális, fertőtlenítő hatással – és ez teljesen érthető, ha arra gondolunk, a növények is védekeznek a rovarok, és egyéb piciny kártevők és fertőző baktériumtörzsek ellen. Ezek a védőanyagok azok, amiket a növény által termelt illóolajban találunk meg. Bőrtonizáló, sebgyógyító, sejtregeneráló, helyi keringésfokozó, hormonális kiegyensúlyozó és stresszoldó, serkentő tulajdonságaik miatt az illóolajak sokoldalúan használhatóak nem csak a szappan- és kencekészítés során, hanem a mindennapokban is.

II.) EGY SZAPPANTÓL NEM LESZEK BETEG? MENNYISÉGI KÉRDÉSEK…

Hogy egy szappan és a benne lévő allergén még nem a világ vége? Ez SOKAK SZÁMÁRA MÁR ÖNMAGÁBAN NEM IGAZ – kontakt dermatitisszel, ekcémával élők számára igenis megváltás lehet A VÁLTÁS. Továbbgondolva, próbáljuk meg az életünket egységben szemlélni. 1.) Reggel egy szappanozás, zuhanyzás, aztán fogmosás, dezodorálás, közben egy kis mosogatás, és arról még nem is beszéltünk, hogy mit ettünk-ittunk – ez azért már nem is olyan csekély mennyiségű adalékanyag, ráadásul nap mint nap, évtizedeken keresztül – és még csak 9 óra van. 2.) Sok esetben a károsanyagok kiürülése nem is olyan egyszerű dolog, szeretnek letelepedni és lassan felgyűlni a szervezetben, ezt nevezzük szaknyelven méreganyag-kummulációnak. Tipikus példái a szervezetben megülő mérgeknek a különböző nehézfémek, melyeket csak speciálisan, célzott szerekkel|diétával tudunk kihajtani maradék nélkül. Jelenlétük krónikus fejfájást, fáradtságot, hormonális problémákat, bőrtüneteket, miegymást okoz.

Idézném egy szakértő véleményét ez ügyben, figyelj, mert ez FONTOS!!! [sws_blockquote_endquote align=”” cite=”” quotestyle=”style03″]„A veszélyességnél mérlegelni kell, hogy milyen mennyiségben van a szappanban az adott anyag, a szappant hogy használjuk, mennyi ideig érintkezik a bőrünkkel. Ezeknek a szintetikus anyagoknak a mennyisége rendkívül kicsi, azt azonban tudjuk, hogy az allergiás reakciók szempontjából nem a mennyiség, hanem az anyag a jelenléte számít” – mondta el dr. Móréné Horkay Edit, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kozmetikai osztályának vezetője a lehetséges bőrreakciókat firtató kérdésünkre.” https://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-szappanok [/sws_blockquote_endquote]

III.) BELVÁROSÍ MÍTOSZ: A SZAPPAN SZÁRÍTJA A BŐRT

A bolti szappanok gyakorta valóban szárítják a bőrt, ami a silány kiindulási anyagok miatt lehetséges. Petróleumszármazékok, amik eltömítik a pórusokat, és ami a legelképesztőbb, az az, hogy a szappanhoz néha külön felületaktív mosóanyagot is adalékolnak – olyanokat, amelyek a samponokban, folyékony kéztisztítókban és mosószerekben a habzó- és tisztító hatást adják. Vajon minek a szappanba mosóaktív tenzid, mikor a szappan ömagában is tisztít? Jó kérdés. A tenzidek, ha jó esetben nem SLS (PL.: Sodium Laureth Sulfate), hanem egy gyengédebb típus (PL.: Cocamidopropyl betaine), akkor is szárítja a bőrt, és allergiás reakciókat válthat ki a bőrön.

Fentiekkel szemben a háziszappan, főként, ha Te, vagy ismerősöd készíti, pontosan kiszámítható módon működik. Tudod, mi van benne, és talán Te is használod ezeket az alapanyagokat nap, mint nap.

IV.) ÖSSZETÉTEL:  Különbség HÁZI ÉS A GYÁRI SZAPPAN KÖZÖTT

A bolti szappanok allergizáló, bőrirritatív anyagokkal vannak ellátva, holott ez TELJESEN FELESLEGES volna a funkcionlitás szempontjából. Habzóanyag (SLS), szintetikus illat és színanyagok garmada, VÍZLÁGYÍTÓ, melyek mind-mind allergizálhatnak, és adott esetben nagyon nehezen bomlanak le a környezetben. Tegyük újból hozzá, MOST MÉG MINDIG CSAK A SZAPPANRÓL BESZÉLÜNK!

ÉS MIBŐL  KÉSZÜL A HÁZISZAPPAN?

¤ Szilárd és folyékony olajak és zsírok A növényi olajak közül a kókuszzsír adja a szappan habképző és intenzív tisztító tulajdonságait, ám arányaiban túlsúlyba kerülve túlzottan szárítja a bőrt. A többi zsiradék szabadon választott arányban kerül a szappanba, természetesen egyéni megfontolások alapján – a szappanok speciális zsírsavszerkezete meghatározza a végtermékünk keménységét, bőrápoló tulajdonságait, és egyéb jellemzőit. Gyakori az olíva-, a napraforgó-, a ricinus-, és a repceolaj, valamint bőrlágyító, tápláló hatása miatt a kissé még borsos árú sheavaj használata. Samponszappant is készíthetünk  a megfelel gyógynövények (például diólevél) használatával.
¤ Víz
¤ NaOh azaz nátronlúg A nátronlúg egy kristályos anyag, erősen reagál bármilyen folyadékkal, ezért ajánlott a szappankészítésnél betartani a megfelelő biztonsági előírásokat. A zsírokkal reagálva azt glicerinné és sókká bontja, ez a SZAPPAN.
¤ Tetszőlegesen textúraképző-, bőrpuhító, színképző növényi és ásványi őrlemények, gyógynövények, illetve ezek főzete Ide tartoznak pl. a zabőrlemény, az algapor, és sorolhatnám. Az “adalékok” használata a vegán szappanok esetében kicsit szűkebb palettán mozog, ez esetben kimarad a kecsketejpor, a méz, illetve a méhviasz, de biztosak lehetünk abban, hogy ezek nélkül is lehet jó bőrápolási faktorú, tiszta szappant készíteni.
¤ Illóolajak 

———————————— TERMÉSZETES, FINOM, NEKÜNK VALÓ! 🙂 ————————————-

Részlet a szappankészítés rejtelmeit összefoglaló cikkből:

“Miért készítsünk háziszappant? 

Mert az illatos, és szép szappant szeretik kicsik is, nagyok is! Mert változatos, és eredeti szín, illat, foma, és habállományt tudsz kitalálni a szappanodnak, a saját elképzeléseidet megvalósítva! Mert a gyári kozmetikumok, beleértve a szappanokat is, alaphangon is allergizáló színezőanyagokat, és illatanyagokat tartalmaznak! A gyári krémek, folyékony szappanok, samponok, stb. kifejezetten mérgező anyagokkal vannak feltupírozva, hogy habosabb, időtállóbb, trendibb, azaz minél hamisabb, és ennek ellenére (vagy épp ezért) még évtizedeken keresztül is eladható legyen a készítmény. Ezek a hatóanyagok az adott mennyiségben talán nem is mérgezőek (épp ezért lehetnek csudás módon engedélyezve), de a szervezetben felhalmozódva degeneratív elváltozásokat, allergiát, bőrpanaszokat, idegrendszeri problémákat okozhatnak! Sok esetben ezek a mérgek nem is mosódnak ki a szervezetből, hanem felezési idővel csökken az aktivitásuk. Ez pedig akár több évtizedet is jelenthet egy-egy anyag esetében. A háziszappan viszont természetesbőr-azonos tulajdonságú anyagokból készül, illat és színezőanyagait is növények adják. Csodás hobbi, és klassz ajándék is lehet barátainknak, szeretteinknek.” |  Olvasd tovább a háziszappan készítéséről szóló cikket…

——————————————————————————————————————-

Ezeket a jóságokat MINDET el tudjátok TI is készíteni!
Nagyon egyszerű, környezettudatos, bőrbarát testápoló szereket alkotni, néhány alapszabály, az anyagok ismeretének birtokában. Illatos és takarékos megoldásként, válaszul a minket etető vegyipar cseppet sem pénztárcakímélő próbálkozásaira. Légy JEL-en, légy TUDAT-os! 

——————————————————————————————————

SZAPPAN- ÉS KENCEKÉSZÍTŐ WORKSHOPOKRÓL A juditakalman@gmail.com E-MAIL CÍMEN ÉRDEKLŐDHETTEK!

NAMASTE 🙂
Jucuska