Eljött a nap, amikor Orsival nekiúsztunk életünk első paradicsomcsatnijának, aránylag kevés pacnival és pacsálással, jó időt futva, és igazán zamatos, ínycsiklandó végeredménnyel zárva a „csodás délelőttöt”. 😀 Ennél jobb már csak az lehet, amit majd te készítesz saját magadnak! Az alábbi pedig szerintünk SELYEMFÜTTY! 🙂

pacsat7

De mit érdemes tudni a csatniról?

Azt talán nem is kell mondani, mert közhely és szállóige, hogy a csatni  az egy olyan valami, ami annyira csípős, hogy nem tudod megenni, és olyan édes, hogy nem tudod abbahagyni. Itt picit megremegett a szánk széle, merthogy cukorcukorcukor, no hogyan is legyen az, hogy édes is, össze is ragad a szánk széle, és a hasnyálmirigy, meg az inzulin is jó szinten marad a készítménytől.
Hamar elővette magát hát SZTÍVIA úrhölgy, és tabletta formájában belepotyogott a csatniba. És hogy ne legyen túl nagy a közfelháborodás, került bele jóféle gyümölcscukor is. A csatnit úgysemesszük nagykanállal, csak épp egy csipetet fogyasztunk a főételünk mellé…

Az eredeti receptet a hálóról lőttük, ha a forrás magára ismer, tegye fel bátran a kezét…

PARADICSOM(I) CSATNI RECEPT

Hozzávalók kb. 5 db 250 g-os üvegcséhez

– Érett, zamatos paradicsom – 2,5 kg

fűszerek:

– só – egy kiskanálnyi

– édesítők – 10 tabletta sztívia, és kb. 20 dkg fruktóz, kóstolás után szabadon…)

– szegfűszeg (őrült) – egy kiskanálnyi

– koriandermag (mozsárban tört, vagy őrölt) –  2 evőkanál

– fehér, vagy fekete mustármag (egész) – 2 kiskanál

– babérlevél – 2-3 levél

– őrült fahéj –  több csipet, és egy hosszabb rúd

– friss gyömbér lereszelve – 2-3 cm-nyi darabkája

– római kömény – 2-3 kiskanál

– erős zöldpaprika finomra aprózva – kis darabka

– csilipaprika (őrölt) – amennyit még kibírsz

– olívaolaj – két evőkanál

Elkészítésének menete:

pacsat1

pacsat3

pacsat2

pacsat4

pacsat5

pacsat6

ÉS TÖLTS DUNSZTBA…

VOILÁ! 🙂

WP_000363

A fűszerek arányát bátran változtasd ízlésed szerint!! Mi is szórogattuk mindkét oldalról a különböző csipeteket menet közben…
Készülj fel arra, hogy ez a fajta csatni pektin híjján levecses marad, valószínűleg hűlés és állás során persze sűrűsödik némileg.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-heart”] [/sws_ui_icon]

NAPSUGÁR, ÜVEGBEN…!