A téli időszak másféle táplálkozást kíván, mint a nyári, sok hűtő, nyers táplálékigényű hónapok. Lássunk egy félig nyers saláta receptet, ami bár szinte az összes eredeti tápanyagot tartalmazza, mégis segít a szervezetünknek kipótolni azt a JANG, azaz TŰZ energiát, amit a hideg, VIZES, SZELES JIN időjárás kiűzött belőlünk.
Ja, igen, és egyszerű az elkészítése, olcsó, és még finom is. 🙂
Ha KAPHA alkat vagy, azaz az VÍZ és a FÖLD elem túlteng benned, vagy épp megfázás gyötör, az alábbi saláta jó vitamin és ásványianyag pótlást jelenthet számodra, mindamellett, hogy felfűti és kiűzi a megrekedt testnedveket. Fogyasztható önmagában, vagy gabonás egytálételek mellé köretként.
HOZZÁVALÓK 3 adagra:
-pici fejeskáposzta fele
-egy zeller
-3 gerezd fokhagyma
-hidegen sajtolt olaj
-őrölt kömény, kurkuma, fahéj, chili (mehet bele gyömbér és koriander is)
-lenmag, napraforgómag, szezámmag, ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
A fűszereket megpirítjuk az olajon, rádobjuk az apróra vágott zöcsiket, s a magvakat. A lenmagot a végén szórom hozzá. Pár percig sütögetjük őket, kavargatva. Mielőtt nekiállna a keverék párolódni, azaz mielőtt levet eresztene, levesszük a tűzről. Sózzuk, akár borsozhatjuk, akár picike nyers olajjal dúsíthatjuk. És irány a BENDŐ.
Nyers csíranövényekkel emelhetjük a friss vitamin és klorofilltartalmat is. Nyers alma, vagy pritaminpaprika darabkák is illenek hozzá.
MIÉRT JÓ?
Az összetevők között szereplő fűszerek főként pikáns energiát hordoznak, ami kitűnően élesztgeti a belső hőt. Az első falatka után zsebkendőért nyúltam, pedig nem csípte a torkomat. A fokhagyma antibiotikum, a zeller is immunerősítő. A káposzta tartalmaz B és A vitaminokat (a C-vitamin tartalomra a sütögetés miatt inkább nem hivatkoznék), valamint káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is. A kurkuma hagyományosan gyulladáscsökkentő és vértisztító gyógynövény. A magvak esszenciális zsírsavtartalmukkal a keringési rendszert segítik, és tele vannak jótékony kalciummal.
TIPP:
Érdemes kipróbálni sült tofukockákkal, úgy laktatóbb. Kiadóssá tehetjük úgyis, ha egyenesen belekeverjük az előtte megfőzött fűszeres barnarizshez, vagy árpához, köleshez, hajdinához.
Próbáljátok ki, nekem nagyon ízlik 🙂
Hagyj üzenetet