A száz százalékban természetes shea vaj egy praktikus dolog a háztartásban. Fel lehet használni, mint teljesen természetes hajkondicionáló, hidratáló és smink eltávolító szert, illetve kezelhetünk vele égési sebeket, vágásokat, horzsolásokat, leégést, és a pelenka kiütést is. A Shea vaj is segíthet kezelni a bőrproblémákat, mint például az ekcéma és pikkelysömör, ám nem ajánlott, ha allergiásak vagyunk a dióra, avagy a latexra.

 

Mi is az a shea vaj?

A shea vaj egy krémszínű zsíros anyag ~ a karitéfa héjas gyümölcsének zsírszerű anyaga. A karitéfák szabadon nőnek a szavannákon Nyugat-és Közép-Afrikában. A “Vajfa”, vagyis a shea fa vadon nő, és akár 50 évbe is beletelik, hogy érett termést hozzon – e fák akár 300 évig is élnek!  A legtöbb Nyugat-Afrikai országban a shea fapusztítás tilos, mert ez a növény értékes élelmiszert,  gyógyszert , és a jövedelmet ad a lakosság számára. Tény, hogy a  shea vaj  “női aranynak” nevezik  Afrikában, mert nagyon sok nő dolgozik a shea vaj termelésben.


Miért van a Shea vajra ilyen nagy igény? Mire jó?

A nyugati országok csak most kezdik felismerni a shea vaj jelentős egészségügyi és szépségápolási előnyeit , ami az afrikaiak számára már ismert tény több ezer éve. A Shea vaj védi a bőrt a környezeti és életmód ártalmak okozta a szabad gyökök bőrroncsoló hatásaitól. Tartalmazza  a bőrregeneráló A- és E-vitaminokat, és kimutatták, hogy mind antimikrobiális mind pedig gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A shea vajat arra használták, hogy gyógyítsák az égési sérüléseket, valamint sebek, hegek, bőrgyulladás, pikkelysömör, korpásodás, és striák eltüntetésére. Segít csökkenteni ráncokat, hidratálja a bőrt, elősegítve a sejtek megújulását. A shea vaj tartalmaz fahéjsavat, mely egy olyan anyag, amely megvédi a bőrt a káros UV sugarakatól. Különös jellemzője, hogy a bőrbe könnyedén beivódik, megtartja a bőr nedvességét és rugalmasságát.

Finomított, szűrt sheavaj? Akár még jó is lehet!

Előnye a jellegzetesen füstös illataroma hiánya. No persze csak annak, aki nem tud megbarátkozni vele. A szűrt sheavaj gyakran a könnyebb kenhetősége miatt is népszerűbb nyers társainál.

Shea vaj a kozmetikumokban

A Shea vaj hozzá van adalékolva sok forgalomban lévő, készen vásárolható kozmetikai termékhez, de akkor is érdemes kipróbálni a 100 százalékosan tiszta, szűretlen, finomítatlan shea vajat. A finomítatlan shea vaj azért kiváló, mert megtartja a teljes természetes vitamintartalmát, különösen  az A-vitamint  és az  E-vitamint. Azonban a természetes illata shea lehet, hogy egyeseknek egy kicsit büdös, ilyenkor vásárolhatunk finomított shea vajat is. Mindkét típus rendelkezik egy kellemes illattal és színnel, de jegyezzük meg, hogy a finomítási folyamat csökkenti a vitaminok hatóerejét. Ez valamennyi növényi olaj és vaj kiválasztásánál jó szempont lehet!

Hogyan használjuk a mindennapos testápolásban?

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon]  Zuhanyzás után, a még nedves bőrbe masszírozva kicsiny mennyiséget, bársonyos, hidratált bőrt kapunk. Igazi természetes, egyszerű kényeztetés, ami ráadásul méregmentes!

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-check”] [/sws_ui_icon]  Hajra
[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-check”] [/sws_ui_icon]  Testápolónak
[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-check”] [/sws_ui_icon]  Kézkrémnek
[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-check”] [/sws_ui_icon]  Szemkörnyékápolónak
[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-check”] [/sws_ui_icon]  Éjjeli arcápolónak
[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-check”] [/sws_ui_icon]  Sarokpuhítónak lábpakolásként
[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-check”] [/sws_ui_icon]  Hajvégápolóként

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon]  3:1 arányban keverjük el hidegen sajtolt növényi olajjal, vagy kókuszvajjal, ami lággyá és könnyen kezelhetővé teszi a sheánkat,  és kiegészül a hozzáadott egyéb értékes olajak összetevőivel.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon]  A fenti keverékhez adhatunk vizet is, lassú kevergetés mellett. A kókusz és a sheavaj felveszi a saját tömegének kb. 40-50%-át, víz formájában.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon]  A hozzáadott folyadék lehet gyógynövénypárlat, hidrolátum is. Főzött herbateával nem ajánlom bekeverni, mivel az apró növényi részecskék (amiket talán nem is látunk szabad szemmel) könnyen erjedésnek indulnak.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon]  Illóolajakkal növelhetjük a sheavaj jótékony hatásait. Gyulladáscsökkentésre levendulát, vérkeringés-serkentésre rozmaringot, lélek-nyugtatásra ylang-ylangot használjunk. Ez utóbbi illóolaj a túlzott, vagy csökkent faggyúműködést is kiegyenlítheti!