A spárga (latin nevén Asparagus Officinalis) isteni eledel. Elegáns, nemcsak külsejében (a liliomfélék családjába tartozik), de íze is finom, visszafogott. Bár egyesek szerint aszpargintartalma csak enyhe párolás után kioldódva adja meg jellegzetes aromáját, a lágy, zsenge spárgát nem érdemes főzéssel adjusztálni. Próbáld nyersen, minden formában. Zöld fajtája tele van klorofillal, de általában véve is, a civilizációs ártalmakat remekül ellensúlyozó gyógynövény. NAGYON EGÉSZSÉGES!
A gyógyító klorofillról Winklerné Vámosi Nóra oldalán többet is megtudhatsz!

[sws_divider_padding]

Jómagam csak idén nyáron fedeztem fel ezt a különleges növénykét, amit már évszázadok óta gyógynövényként tartanak számon. Néhány saláta-összeállítás után örömmel konstatáltam, hogy a spárga immáron  kis életközösségünk szeretetteli, és osztatlan sikert arató tagja.  Ha Te még nem kattantál rá, hát..próbáld ki gyorsan! Az idénye: április eleje közepe – június vége.

ÍGY ETTEM ELSŐ ALKALOMMAL: Vendégváró, bulinasi

Baráti körben nagy sikert aratott a céklával, répával, tölgyfalevelű salátával kombinált menü. A zöldségeket csíkokra vágtuk, és poharakba helyezve kitettük az asztalra. Egy csészébe tahinit (szezámkrémet) töltöttünk, és zöldségeket ebbe mártogattuk.
Magam a tahinibe almát, narancsot, paradicsomot, tehát gyakorlatilag bármit képes vagyok megforgatni, és jóízűen betáplálni. A szezám ajánlott kalciumforrás minden életkorban!

A szezámról, és a tahini elkészítéséről több infot találsz itt!

[sws_divider_padding]

ÉS EGY ÉDES SALÁTA: Édes-Mézes spárgadarabkák

Hozzávalók:
• fél köteg zöld spárga
• másfél édes alma
• két édes sárgarépa

Az öntet:
Virágpor
• Pici víz
• 2 tk méz
borsosmentás olaj (házi macerátumból)

[sws_divider_padding] A hozzávalókat daraboltam/kevertem/elegyítettem, majd beleforgattam egy nagy halom apróra vágott kaprot.
Köszönet az ötletért Adorján Évi barátnőmnek, akitől ezt tanultam: Almaszósz salátára – azaz almadarabok beleforgatása a salátába. Ha az almád édes, esetleg puhább fajta, tényleg szósz-hatást kelt, nedvesíti és édesíti a salátádat. Próbáld ki! 🙂

[sws_divider_padding]

A SPÁRGA EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSAI

Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, fólsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne.[sws_divider_padding]

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Elsősorban vízhajtó és vesekőeltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését.

[sws_divider_padding] Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású.
A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Mértékletesen fogyasszák a köszvényesek és a veseköves vagy arra hajlamos emberek. A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges.
A friss spárgát nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is el lehet tárolni a hűtőben. A zöld spárgát legjobb függőlegesen vízbe állítva a hűtőbe tenni. Halványbarna, zsenge gombás réteg boríthatja, mely élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt, inkább a megfelelő kezelés jele.A virágzásnak indult fejek vagy a görbe szárak mit sem változtatnak az ízen.

Fogyasszátok bátran!