Egy tévhitet szeretnék átgondolásra felvetni, méghozzá azt, miszerint a vasat PÓTOLNI kell. Ez tényleg így volna? Miért? Hogyan lehet, hogy az állatok nem szenvednek csontritkulásban és vashiányban, ha vegák, ha vegánok, vagy, ha ragadozók -Sem? Miért élnek olyan sokáig a növényevő matuzsálemek? Látom, nem volna jó biznisz, ha pirulák helyett több zöldséget, tudatosabb jóságot magunk felé, kevesebb evést és kényszert javasolna a társadalom megmondója…Hajrá lányok, előre. Köszönet Diánának a Szeretlek Egészség Webáruházból célratörő kérdéseiért, valamint Vámosi Nórinak, aki a Fitt Nők blogon feszegeti e kérdés határait.

[sws_divider_line]

MI A VAS FUNKCIÓJA AZ EMBERI SZERVEZETBEN?

 “A vas létfontosságú elem az emberi szervezet számára. Feladata: az oxigén-, a szén-dioxid-, illetve az elektronszállítás. Ezen kívül számos enzim alkotórésze, a szövetek oxigénszük­ségletét biztosítja. A vasfelszívódásának szabályozása a vékonybélben történik, a felszívódás mértékét a vasraktárak telítettsége határozza meg. Vashiány léphet fel, ha táplálékkal történő bevitel elégtelen, ha csökkent a felszívódás, ha fokozott az igény, pl.: terhesség, szop­tatás, ha vérvesztés történik pl.: gastrointestinális vérzés, erős menses, és végül, ha túlsúlyba kerül a felszívódást gátló anyagok bevitele. A napi ajánlott vasbevitel férfiaknak 12 mg/nap, nőknek 15 mg/nap, ebből csak 5 – 15 % szívódik fel.” (Forrás: dietetikus-esztergom.hu)

[sws_divider_line]

A továbbiakból kiderül, hogy a vasat nem kell pótolni, ha a táplálékainkkal elegendő mennyiség kerül a szervezetünkbe. Inkább a felszívódását akadályozó tápanyagszegény életmódon volna jó változtatni. A fenti passzus számomra azt jelenti, hogy szervezet precízen működve beszabályozza a vas anyagcserét. Érdekes adalék (amit mellesleg a fősodor nemigen reklámoz), hogy van egy Hemokromatózis névre hallgató betegség, ami a vasanyagcsere született hibája – ezeknek az embereknek a szervezetében túlteng a vas – és egy lappangó, nehezen diagnosztizálható kór. A leggyakoribb örökletes betegségként van számon tartva a szakirodalomban és hozzáteszem, szerzett formája is van, és e betegség minden 200-dik embert érint. (Forrás: hemokromatozis.hu)

A legjobb formában van a vas a növényekben. Erősen megkérdőjelezhető az állítás, hogy húsmentesen étkezni egyenlő a vérszegénységgel. Az ember vashiányát nem a húsfogyasztás elhagyása, főképpen nem a vegetáriánus életmód okozza. (Saját tapasztalat, hogy míg gyermekkoromban fogyasztottam húst, és vérszegény voltam, ma nem tapasztalom a kellemetlen tüneteket, a havi kiválasztás ellenére sem.)

A vashiánynak nagyobb rizikófaktora lehet, hogy allergén állati anyagok (mint akár a tej, a tojás, vagy akár a bennük lévő  szintetikumok) gyulladásba hozzák a vékonybelet, s így a bevitt vas nem tud felszívódni, avagy a mindenevő életforma alacsony C-vitamin tartománya nem bizonyul elegendőnek a vas feldolgozásának folyamatához. A tojás és a tejtermékek tartalmaznak ezen felül speciális, a vas felszívódását gátló vegyületeket (lásd a felsorolásban lejjebb).

[sws_divider_line]

FGF ÉS FTF, AZAZ A VAS FELSZÍVÓDÁSÁNAK KÖRÜLMÉNYEI

Mondják, hogy a növényi élelmiszerekben található vas felszívódása kevésbé hatékony, és jobban befolyásolják az étrendben jelenlévő gátló, illetve segítő faktorok. Vizsgáljuk meg ezeket a felszívódási faktorokat!

I. FGF – A felszívódást Gátló Faktorok. Mik ezek?
~Magas foszfor-, és kalciumtartalom: tej-, és tejtermékekben, ömlesztett sajtokban
~Gyulladt belek (vékonybél problémák),
~Emésztetlen étel-(fehérje, műanyag)maradványok,
~Finomított cukor (és az avval készült édességek), finomított liszt és koffeinbevitel,
~Hormonszármazékok, tartósítószerek, és egyéb szintetikus adalékanyagok. Konkrétan: EDTA tartósítószer, E 385 -tel jelölik; tannin: teában, kávéban található cseranyag,
~Foszvitin, ez a tojásban található

Ezek a faktorok leginkább akkor lépnek életbe, ha a mindenevő módon mindent megeszünk, amit a boltban elénk tárnak…

II. FTF – azaz a Felszívódást Támogató Faktorok jelenléte sokkal inkább jellemző egy teljes értékű vegás étrendre, mint a mindenevők tápanyag-beviteli szokásaira. Példa erre a legtöbb vitamin és ásványi anyag, amit a vegás életmód eredeti kötéseiben, frissen és napi mennyiségi gyakorisággal fogyaszt.
~A vas felszívódásához ugyanis C- és E-vitamin jelenlétére van szükség.
~A vérben a rézhez kapcsolódik. Rezet tartalmaznak a csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri alga, stb. [sws_divider_line]

~Egy csészényi friss, édes zöldborsó gyorsan elfogy, és fedezi a napi vasszükséglet 14%-át!
~Egy adag földieper pedig a 9%-át!
~Egy csésze szilvalé fedezi a napi vasigényed 17 (!!!)%-át, és gazdag C-vitamin tárház, tehát a felszívódást is segíti.
~A főtt feketebabból egy kis tálkányi  napi vasszükségleted 20%-át megadja!

[sws_divider_line]

Heam – Nem Heam Vas

A vas az élelmiszerekben (illetve növényekben és állatokban) két formában van jelen. A vas típusai: HAEM és nem HAEM.
~A magyarosan szólva hem vas tárolódik az állatok izomzatában, mivelhogy ők növényevő állatokkal táplálkoznak, így ezáltal közvetlenül részesülnek a vegán életmódot folytató zsákmányállatok (aprótestűek, rácsálók, nyulak, nagytestű patások, stb.) egészséges, növényi úton szerzett vastartalmából.
~Nem hem vasat pedig bőven tartalmaznak a növényi eredetű élelmiszerek, így a gyümölcsök: SZEDER, RIBIZLI és a  magas vastartalmú zöldségek: CÉKLA, SPENÓT  is, alább egy komplett sort találtok róluk.

Társulásban komplex növényi C-vitaminnal és olyan ásványi anyagokal, melyek a felszívódást elősegítik. Vasban gazdag növényi élelmiszereket, mint például sötétzöld leveles zöldségféléket, száraz hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, vagy olajos magvakat nem gond beszerezni a helyi zöldségpiacról.

HA A VÉRSZEGÉNYSÉG OKA NEM A VASHIÁNY

Vérszegénység esetén nemcsak vasnak, hanem B4-, B7, B9-, B12-vitaminoknak, réznek, kobaltnak, és molibdénnek kell bejutni a szervezetbe. A vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére van szükség. A vérben a rézhez kapcsolódik. Rezet tartalmaznak a csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri alga, stb. A B-vitaminokat kíséri, lehetővé teszi anyagcseréjüket. B-vitaminok a vasat tartalmazó táplálékaink nagy részében is megtalálhatók – lásd csírázó magvak, olajas magvak, FÖLDIMOGYORÓ, teljes gabonák, parajVálasszunk minél gyakrabban magas vastartalmú ételeket![sws_divider_small_padding]

Alább igyekeztem összeszedni valamennyi jeles növényi vasforrásunkat. Ha jobban megnézem, csak ezekből életünk végéig dúsan és ízletesen étkezhetnénk! Fontoljuk meg: a növényi étrend energetizál, feltölti testünk ásványianyag raktárait, ráncba szedi emésztésünket, és erősíti az idegrendszerünket.

Saját tapasztalatomból mondhatom, hogy bizonyos káros szenvedélyek is, a kávé, a dohányáru, a cukorfogyasztás és egyéb kilengések az egyensúlyi állapotból lassítják a változás folyamatát. Fizikailag-érzelmileg és tudatilag egyfajta horgonyként kapcsolódnak korábbi énünkkel, így nehezebb a belső transzformáció is.

[sws_divider_small_padding]

VASAS  TÁPLÁLÉKAINK:

Mák, mogyoró, dió, napraforgómag, pisztácia, tökmag, szezámmag, földimogyoró, mandula, valódi cukormentes és nem instant kakaópor, sárgabarack, feketeribizli, áfonya, egres, szeder, aszalt szilva és sárgabarack, datolya, füge, szőlő azaz sötét mazsola, sötét színű mézek (vegyes virágméz, gesztenyeméz). És folytatva a sort: Spárga, összes sötét színű zöldségfélék, mint a paraj vagy spenót, sóska, petrezselyemzöld nyersen, mángold, brokkoli, nyers cékla, szárított vargánya, fokhagyma.

 [sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-wrench”] [/sws_ui_icon] Táplálékod legyen orvosságod! [sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-heart”] [/sws_ui_icon]