Megkezdődött a halszezon, tele a hűtő algalapokkal, mivel alacsonyabb rendű idegrendszer ide-vagy oda, a halacska is érez, tud, elszenvedi a dolgokat, meg amúgy is, ki a fenének kell egy “dög”, amit valami idegen lapátolt ki idegen vizekről… Akkor már inkább kimegyek, kifogom, és jól kupán csapom, ha minden kötél szakad, bár ehhez nekem nincsen idegzetem. Túlérzékenység orvosilag igazolt…

Ezért lehetett, hogy a tesókám megdobott egy csomag algalappal, ami szárítva vala, tehát szinte korlátlan ideig várathat magára. Hacsak a kíváncsiság fel nem ébred az emberben.

Tehát, SZUSI AMI HAMIS, VISZONT MAKROBIOTIKUS ÉS FINOM! 🙂

HOZZÁVALÓK

  • Olívaolaj,
  • Fűszerek (kurkuma, chili, római kömény, édeskömény, ánizs, szerecsendió, gyömbér, babérlevél, galangagyökér, ezek közül bármi, bármely variációban – őrölve)
  • Kedvenc gabonaféléd (barna-, vagy fehérrizs, árpa, köles, zab, kuszkusz, bulgur)
  • Algalapok
  • Kockára darabolt, vagy reszelt idényzöldségek (sárgarépa, uborka, hagyma illik jól hozzá), olívabogyó (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉSE 

  • Megpirítom olajon a fűszereket, amint illatozni kezdenek, megy mellé a rizs is (mindig így készítem), s rá a kétszeres mennyiségű forró víz, zutty.
  • Ha a rizs forrt és fedő alatt puhára párolódott, felhalmozom a száraz algalapra. Pillanatok alatt megpuhul a töltelék nedvességtartalmától.
  • Középre fincsi zöldségek kerülnek, és az egészet jól megtekerem.
  • Fotózás, szeletelés, és hamizás, örvendezés.

TIPP: Uzsinak piknikre kiváló. Tesztelve. 🙂 Bazsalikommal és kaporral.

TUDJUNK MEG TÖBBET AZ ALGÁRÓL 

[sws_blockquote_endquote align=”” cite=”ilcsi.com” quotestyle=”style01″]Az algák szerepe az élővilágban kiemelkedő, a légkör oxigénjének egyharmadát termelik meg, élőhelyet, táplálékot nyújtanak a vízi életközösségeknek és a tengerek öntisztulásának folyamatában is részt vesznek. A tengeren és édesvizeken kívül különféle algák találhatók szárazföldi, sivatagi körülmények között, de élnek algák a forró vizű gejzírekben és sarkvidéki hidegben is. Szaporodhatnak ivartalanul sejtosztódással, de ivarosan is, alkothatnak életközösséget más fajokkal, például a zöldmoszatok tömlősgombákkal, zuzmótelepet alkotva. Ez a szimbiózis kölcsönösen előnyöket biztosít a két félnek. A moszat védelmet kap a mostoha környezeti körülményekkel szemben, míg a gomba tápanyagokat vesz át tőle. A zuzmókat külön törzsbe sorolják, mivel telepet alkotó gombáktól és moszatoktól eltérő tulajdonságokat mutatnak és olyan anyagcseretermékeket termelnek, mint például a zuzmósav, mely külön-külön egyik fajra sem jellemző.
Az algák számunkra is különösen fontosak, mert sokféle ipari nyersanyagot szolgáltatnak. Testük a tengervízben található elemeket ezerszeres koncentrációban képes megkötni, így rendkívül gazdagok biológiailag aktív vegyületekben. Az algákat széles körűen hasznosítja a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar, a gyógyászat és az élelmiszeripar is. Egyes algák fosszilis maradványait bányásszák, például a kovamoszatokból képződött kovaföldet és az elhalt algákból és más növényi maradványokból keletkezett, főként a mezőgazdaság területén ismert alginitot. A tengeri barnamoszatokban található alginsavat, mely egy színtelen, karboxilcsoportokat tartalmazó poliszacharid, rendkívül sokoldalúan használja fel az élelmiszeripar, vegyipar, kozmetikai ipar, textil-és papíripar. Sűrítő-és védőkolloidok, enyvek, kazánkő lerakódást gátló szerek, fagylalt, gyümölcsíz, gyümölcskocsonya, vérzéscsillapító szerek, műanyagok, alginát szálasanyagok, ehető műbél, sebészeti varrófonal és még sok más termék készül belőle. A kékes-zöld algák (Cyanobacteria) közé tartozó Spirulina fajok nagy népszerűségnek örvendenek, évente mintegy 3000 tonnát használnak fel belőle élelmiszer-kiegészítő, egészségvédő készítmények előállítására. A Spirulinákat az aztékok a spanyol hódítást megelőzően már élelemként fogyasztották magas fehérjetartalma miatt. A fehérjék mellett ez az alga könnyen felvehető formában karotinoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és esszenciális zsírsavakat is tartalmaz. A vörös algák (Rhodophyta) csoportjának képviselőiből állítják elő a vegyipar-és élelmiszeriparban is fontos agart és karragenánt. [/sws_blockquote_endquote]

ALGA A HÁZI TESTÁPOLÁSBAN>>

 

AJÁNLOM: VV-nak  🙂