A ZABKÁSA ELKÉSZÍTÉSE

~A zabot szárazon pirítsd meg, majd lehetőleg meleg vízzel öntsd le, és óvatosan, a felcsapódó gőz miatt. A pirítás elhagyható.
~A zabkása elkészítése egyszerűbb, ha már eleve a  forrásban lévő vízbe teszed a pelyhet.
~A zabpelyhet kb. 3x -os mennyiségű vízzel főzd. Minél hígabbra tolod, annál pudingszerűbb, annál finomabb, de ez ízlés dolga.
~4xes mennyiségű vízzel készítve a keletkező zabnyákot le is szűrheted, és azt kakaóval, gyümölcsökkel átturmixolva addiktívan kellemes ízű, sűrű, gyomornyugtató folyadékot nyerhetsz.

Faeperrel turmixolt zabnyák – A kisnyalkai IMMT tábor herbáldrogja 😀

~Ha a zabpelyhet 10 percig rotyogtattad, hagyd még kicsit duzzadni a fedő alatt. Várj míg ehető hőmérsékletűvé válik, és ízesítsd egy csipet sóval. Készen van! Önmagában is nagyon finom, lágy ízű eledel. FIGYELJÜNK, LEGYEN ELÉG VÍZ ALATTA MINDIG, NE EGY CSIRIZES, RAGACSOS, SŰRŰ MASSZÁVAL TERHELJÜK LE MAGUNKAT.

~Szórhattok rá fahéjat, mézet, napraforgómagot
~Hinthettek rá lenmagot, tökmagot, tahinit (szezámkrémet)
~Ízesítsétek kakaóporral, karobporral, vagy finomra őrölt kókuszreszelékkel
~Lekvárokkal (házi!) ~Tökmagkrémmel Egy kis tányéron külön szervírozzunk hozzá idénygyümölcsöt
~ Alma, szeder ringló, barack, málna, eper, sárgadinnye mind remekül passzolnak hozzá.

 

MIÉRT JÓ NEKÜNK A ZAB?

szilvás, faepres zabnyák

tiszta bélrendszer az egészség egyik alapköve. A bélrendszer az a felület a testünkben, ahol a testünk alapkövei, a vitaminok és ásványi anyagok a véráramba felszívódnak. Ha a bélcsatornánk belső fala túl sok maradék anyaggal van bevonódva, ez a „tömítés” lehetetlenné teszi az elégséges felszívódást. És ekkor hiába szedünk táplálékkiegészítőket. A megoldás a készételek elhagyása, a könnyű táplálkozás és a helyes ételtársítás megtartása lehet.

A zab, és főként a zabnyák tisztítja, táplálja ezt a területet, de jó hír a zabkúrára készülőknek az is, hogy igen finom, laktató eledel. Vegetáriánus, vegán átállás felé egy remek lépcsőfok. Én főképp édesen kedvelem, illetve a maga naturális, lágy, szinte púderes ízével – önmagában. Nyers, édes „zableves” receptjét itt olvashatod.

ZABKÁSA KÓKUSZPORRAL ÉS LENMAGGAL

A ZAB SZUPERFOOD!

A zab rendszeres és mértékletes fogyasztása gyógyítja a bél nyálkahártyáját, ami első védelmi vonalunk a fertőző, nem barátságos bacikkal szemben. Rendben tartása fontos szempont az egészséges életmódot folytatóknak, mert ha a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása hiányt szenved, az nagyobb gondot jelenthet, mintha bizonyos dolgokat (tej, tojás, hús) egyáltalán nem fogyasztunk el.
Sokan szenvednek a belek krónikus gyulladásától, ami hiánybetegségeket is okozhat a fent említett okok miatt – s e gyulladások fő oka a túlzott fehérjebevitel, és a megemészthetetlen, valamint a meg nem emésztett maradványok felhalmozódása a belekben. Érdemes tehát tiszta és tápanyagokban gazdag eledelekre tenni a voksot, mint például a zab.
~B-VITAMINOKBAN GAZDAG, EZÉRT Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
~KAROTINTARTALMA ÉS BÉLTISZTÍTÓ HATÁSA MIATT ajánlott bőr és emésztési panaszoknál
~NYUGTATÓ HATÁSÁÉRT A NÉPGYÓGYÁSZAT IS AJÁNLJA kimerültség és fokozott stressz esetén
~Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
~GYOMORSAV TÚLTENGÉS ESETÉN IS SEGÍT
~CINK, SZELÉN ÉS MAGNÉZIUMFORRÁS

Előző napi maradékok, mint köles, hajdina kuszkusz, bilgurkásák gyönyörűen újraéleszthetők a zabos reinkarnációban.

A zabpehely remek sűrítőanyag és krokettek, lepények alapanyaga is egyben. Sztárételünk a Hólyag, a reciklizálás egyik tábori darabja.

Zabpehely, reszelt nyers zöldségek, tönkölybúzaliszt, fűszerek, lenmagnyák és len-, szezám, napraforgó-, tökmag = HÓLYAG.