“Azzá leszel, amit eszel!”

“ételed az életed!”

“Táplálékod legyen orvosságod!”

Szolgennek jó, segítségnek még inkább, amikor alternatív gyógymódot keresünk, mert betegséget, túlsúlyt, alacsony energiaszintet oszt nekünk  az élet, amit kényszerűen vállalnunk és kúrálnunk kell.
Sokan vagyunk már, akik nem hisznek az allopatikus gyógyászatban.  A reformkonyhára átállás az egyik legjobb fizikai-lelki szintű alternatíva, amikor tartós és szelíd gyógymódot keresünk, mert betegséget, túlsúlyt, alacsony energiaszintet tudunk útmutatásaival átalakítani egy minőségibb, vitális életté, kemikáliák, és drasztikus beavatkozások nélkül.

A természetgyógyászat, az öngyógyítás, a pszichoszomatikus gyógyászat jó eredményeket tud felmutatni e téren. Fontos a megelőzés,  a belső egyensúly megtartása, még mielőtt a betegség kialakulna! A szomatizálódott (testi tüneteket öltött) problémát mindig nehezebb kikúrálni, mint megelőzni a bajt, helyes figyelemmel, érzelmeink fényben-rendben tartásával, önimerettel, és persze önfegyelemmel! Ezen a bázison nem csak egészséges, de boldog, elégedett, kiegyensúlyozott élet is vár mindannyiunkra.

Az útnak része a helyes táplálkozás is. Nem valószínű, hogy bármely kultúrában ilyen kiemelkedő helyen állt volna ez a kérdéskör. Nyilván nem is volt rá szükség, mivel a feldolgozóipar csak az elmúlt évtizedekben tette lehetővé, hogy a mesterséges-mérges anyagokat ételekké varázsoljuk. Az ember hajdanán azt ette, amit a Földből ki tudott termelni.

MIK A REFORMKONYHA ALAPANYAGAI?

A reformkonyha alapja az idény- és táj- jellegű étkezés. A BESZERZÉSÜK NAGYON EGYSZERŰ. MINDEN HOZZÁVALÓT MEGTALÁLUNK A HELYI ZÖLDSÉGPIACON.

Eltér tőle abban, hogy a hús és tejtermékek fogyasztását nem javasolja. Ennek oka egyrészt a nagyüzemi állattartásban jelenlévő méreganyag-felhalmozódás, másrészt hosszú évek tapasztalata, miszerint az állati fehérje nehezen emészthető és asszimilálható az emberi szervezetnek. Az ülő, és mozgásszegény életmód elterjedésével ráadásul a fehérjebevitel szükséges mennyisége a töredékére csökkent.

Táplálkozásunk alapjai mindig a mi éghajlatunkon őshonos gabonák, zöldségek, gyümölcsök, magvak és fűszer-, valamint gyógynövények (terápiás célból persze mindig alkalmazhatóak exotikus gyógynövények, fűszerek, gabonák) legyenek.

Gazdag választékból csemegézhetünk. Szépítő, méregtelenítő, energetizáló, béltisztító, idegrendszer-erősítő gabonából bőven választhatunk kedvünk és igényeink szerint. Előkészítésük és elkészítésük egyszerű, nem igényel sok eszközt és szabadidőt.
Kombinálhatjuk őket zöldségekkel gazdagon, dúsíthatjuk magvakkal. Így teljes tápanyagértékő eledelhez jutunk, ami alkalmas az egészség fenntartására, és a gyenge, beteg szervezet felerősítésére egyaránt. Gyermekeinkk komplett energia és vitaminbevitele megoldható a reformkonyha remekeivel, miközben a fehérjemennyiség is elegendő lesz a növekedésükhöz.

Kevés olyan nagyszerű alapanyagot találunk a természet füveskertjében, mint a gabonák családja. Elkészíthetők szinte minden fogástípusnak. Levesnek, köretként, egytálétel, vagy édes desszert gyanánt. Áztatva, turmixolva tejpótlót nyerhetnek a tejallergiás egyének.