Miért fontos a béltisztítás?

„A halál a bélben lakozik” – mondta Paracelsus, a középkor egyik legnagyobb orvosa és gondolkodója.

Csak most, több száz év elteltével kezdjük megérteni ennek a kijelentésnek az igazságát és mélységét, amelyet a legfrissebb tudományos eredmények is a legmesszebbmenőkig igazolnak. Egyensúlyban lévő emésztés, harmonikusan működő gyomor és bélrendszer nélkül nem érhető el a tökéletes egészség.

Nem mindenki gondolja, hogy a betegsége oka valószínűleg a beleiben régóta felhalmozott mérgekben, toxikus bélsárban és a székrekedésében keresendő. Általában nem ez a direkt ok, de majdnem biztos, hogy indirekt hatással van a betegség kialakulására és annak súlyosságára. Éppen ezért sokan csodálkoznak, amikor néhány hét béltisztítás és az ezzel járó diéta után a régóta fennálló makacs problémáik, fájdalmaik és a panaszaik egyszerűen eltűnnek. Számtalan betegség jobbra fordulhat vagy akár meg is gyógyulhat, egy jól összerakott béltisztító kúra során – anélkül, hogy direkt formában kezelnénk a betegséget.
A felgyorsult életmód és az emberek türelmetlensége is hozzájárul ahhoz, hogy sokan azt hiszik, hogy egy pár napos drasztikus tisztítás, vagy böjt majd megoldja fizikai gondjaikat. Azonban senki se tévedjen, amit 20-30 év helytelen életmód és helytelen táplálkozás által megszereztünk, azt nem lehet 24 óra alatt orvosolni. Nincsenek csodaszerek! Nem véletlen, hogy a keserűsós májméregtelenítő kúra épp emiatt sokkal több embernek árt, mint ahánynak használ.

A méregtelenítési kúrák során a vérben feloldódnak a mérgek és a toxinok, amelyek a szervezet különböző szerveiben, és az izom- és zsírsejtekben felhalmozódtak. Hatékony méregtelenítés során az oldott salakanyagok a bélcsatornába kerülnek, ahonnan a szervezet elméletileg gyorsan eltávolíthatja ezeket, ha az jól működik, és nincs szintén elmérgeződve, vagy lelassulva. Ha a bélműködés ugyanis nem elég erős – gyenge a perisztaltika, renyhe a bélműködés, esetleg székrekedés áll fenn, ráadásul a bélflóra sem tökéletes –, a mérgek és toxinok visszaszívódhatnak, ami nagy szenvedést, rosszullétet és fájdalmakat okozhat.

Sokan, akik böjtölni vagy méregteleníteni szeretnének, és nem figyelnek a normális bélműködésre, lehet, hogy betegebbek lesznek, mint előtte, legyengülhetnek, hányingerre, fejfájásra, rossz közérzetre, panaszkodhatnak. Méregteleníthet valaki bármilyen elfogadott módszerrel vagy “csodaszerrel”,  miközben hetente csak egyszer van széklete, az ne csodálkozzon, ha a szervezete visszaüt.

https://egeszsegakademia.net