Az egészség a belekben lakozik

kínai közmondás

Találtam egy hasznos cikket a témába vágóan, amit szeretnék megosztani Veletek. Az Elixír Magazin kideríthetetlenül keltezett (16.sz.) lapjában találtam. Oláh Andor természetgyógyász a jelenség táplálkozástudományi, Dr. Nagy Géza pedig a székrekedés gyógynövényes kezelési lehetőségeiről beszél. Lássuk!

első rész: TÁPLÁLKOZÁSTERÁPIA

Milyen testi tüneteket okoz a krónikussá vált vastagbélgyulladás?

“A korai tünetek között említendő a székrekedés és a gyakori székelési inger, miközben csupán kis mennyiségű vér vagy nyálka ürül. A későbbi tünetek közé tartozik a véres széklet ürítésével járó idült hasi fájdalom, a hőemelkedés, a rossz közérzet, az ízületi gyulladás, a szájfájás, a homályos látás, az ízületi fájdalom, az étvágytalanság, a kimerültség és a fogyás.

Láthatjuk tehát, hogy a belek kielégítő működése, a maradéktalan tápanyag felszívódás és a bélfal optimális átjárhatósága/elhatárolási képessége miként pecsételi meg közérzetünket, általános testi-lelki állapotunkat, miközben a már súlyossá vált esetekben akár kritikussá is válhat a személy állapota.

A CHRON-betegség többnyire a végső vékonybél- és a kezdeti (felhágó) vastagbélszakasz idült gyulladása, nyálkahártya fekélyekkel, a bélfal hegesedésével, beszűkülésével. Fájdalmakat okoz a has jobb oldalán, emésztési zavarok, lesoványodás a jellemző tünetei. Kórokozó hatás tulajdonítható a margarin és más, kémiailag kezelt zsiradékok, a finomított cukor fogyasztásának. Az elfogyasztott hús kb. 50%-a emésztetlenül jut a vastagbélbe, itt rothasztó baktériumok behatására rothadással bomlik tovább, ezért rothadásos lebontás-termékek árasztják el a szervezetet a vérerek útján; és azonkívül, hogy önmérgezést okoznak, a vastagbél-gyulladást is fenntartják és súlyosbítják. Ezért minden vastagbél betegségben alapfeltétel a húsmentes vegetárius étrend.

A Crohn-betegségben -az előbbiek alapján- fontos még a margarin, a cu5kor és minden cukortartalmú étel és ital, minden édesség kizárása. (Cukor helyett méz ajánlott.) Zsiradékként kizárólag hidegen sajtolt szója-, napraforgó-, tökmag-, kukorica- stb. olajat és nyers sajtolt napraforgó olajat fogyasszon a beteg. Zöldség és főzelékfélékből, gyümölcsökből, gabonaneműekből (búza-, árpa-, rozs-, zab-, szója- stb. pehely) álljon a diéta. Csak sovány tejtermék (joghurt, kefír) fogyasztható. Nehezen tűri a tönkrement emésztőrendszer a nyers növényi étrendet, ezeket csak lassan, fokozatosan iktathatók be az étrendbe, lassan emelhető a mennyiségük, addig gyengén főtt gyümölcsök, sült alma, párolt főzelék- és zöldségfélék legyenek napirenden, gabonapelyhekkel kiegészítve….Minden falat alapos megrágása is rendkívül fontos, nemcsak a Crohn-betegségben, hanem mindenféle bélbajban. Legalább 30-140-szer rágjunk meg minden falatot.

Az IDÜLT VASTAGBÉL-GYULLADÁSBAN (kolitisz) is alapfeltétel a gyulladásfenntartó rothadás megszüntetése a vastagbélben, tehát szigorúan húsmentes étrend szükséges. A joghurt és a kefír elősegíti a megfelelő bélflóra kialakulását, és a rothadásos folyamatok ellen hat, tehát csak ilyen tejtermék fogyasztható naponta 2-3 dl mennyiségben, meglangyosítva. A tej is kerülendő. A Crohn-betegségben ajánlottak ezúttal is követendők.

Mivel mindig lelki oka is van az idült kolitisznek, rendszeres relaxációs, ellazító, önszuggessziós gyakorlat is végzendő.

Ne feledkezzünk meg az elegendő mozgásról, gyorsított séták, testgyakorlatok (jóga) formájában, hogy a bélmozgást ezzel is elősegítsük, ne csak a nyers növényi rostokkal.

A SZÉKREKEDÉS megszüntetésének egyik alapfeltétele a rostdús étrend. Naponta 3X1 tetézett ek-nyi étkezési búzakorpát keverjünk bele joghurtba, kefirbe, mülibe, levesbe. Minél több nyers zöldségfélét fogyasszunk, rostdússága miatt (is!!!). Jó hatású reggel éhomra a NYERS RESZELT CÉKLA, SÁRGARÉPA, ALMA, ÖSSZEKEVERVE. Italként otthon készített rostos gyümölcs és zöldséglevek, valamint glaubersós ásványvizek, naponta 2,5 dl.

HASMENÉST okozó heveny vékony- és vastagbélgyulladás esetén néhány napon keresztül csupán otthon készült, langyos zöldség és gyümölcslé ajánlott, főként sárgarépa és almalé. Reszelt édesalma is fogyasztható. Néhány nap múlva krumpliételek: hajában főtt, vagy sült krumpli, tej nélkül készített, főtt krumplipüré. A TÖKMAGTEA is kitűnő hatású nemcsak heveny, hanem idült vékony- és vastagbélbajokban.

TÖKMAGTEA KÉSZÍTÉSE: Egy tetézett ek-nyi héjatlan, darált tökmagot tegyünk két dl forrásban lévő vízbe, rövid forrás után vegyük le, 7-8 percig hagyjuk állni, szűrjük, reggel éhgyomorra igyuk meg.

A ROSTOKBAN gazdag étkezésről:  A természetes gyógymódok azon alapulnak, hogy hogy a táplálékba több olyan anyag kerüljön, amely nem szívódik fel a vérkeringésbe, de jelenléte természetes módon ingerli a bél perisztaltikáját, hogy élénkebb legyen. Sajnos, ezektől az anyagoktól az ember a közelmúltban igyekezett megszabadulni azzal, hogy csak fehér lisztből sütötte a kenyerét. A rostos táplálék egészségesebb. Rostos készítmény például a búzakorpa, de az alma, vagy más gyümölcs is. A rostos anyagok nemcsak szabályozzák a bélműködést, hanem különleges detoxikáló hatásuk is van. Képesek megkötni a felesleges koleszterint az epéből és kiüríteni a széklettel.”