[sws_blockquote_endquote align=”center” cite=”kínai közmondás” quotestyle=”style01″] Az egészség a belekben lakozik [/sws_blockquote_endquote]

Találtam egy hasznos cikket a témába vágóan, amit szeretnék megosztani Veletek. Az Elixír Magazin kideríthetetlenül keltezett (16.sz.) lapjában találtam. Oláh Andor természetgyógyász a jelenség táplálkozástudományi, Dr. Nagy Géza pedig a székrekedés gyógynövényes kezelési lehetőségeiről beszél. Lássuk!

első rész: TÁPLÁLKOZÁSTERÁPIA

Milyen testi tüneteket okoz a krónikussá vált vastagbélgyulladás?

“A korai tünetek között említendő a székrekedés és a gyakori székelési inger, miközben csupán kis mennyiségű vér vagy nyálka ürül. A későbbi tünetek közé tartozik a véres széklet ürítésével járó idült hasi fájdalom, a hőemelkedés, a rossz közérzet, az ízületi gyulladás, a szájfájás, a homályos látás, az ízületi fájdalom, az étvágytalanság, a kimerültség és a fogyás.

Láthatjuk tehát, hogy a belek kielégítő működése, a maradéktalan tápanyag felszívódás és a bélfal optimális átjárhatósága/elhatárolási képessége miként pecsételi meg közérzetünket, általános testi-lelki állapotunkat, miközben a már súlyossá vált esetekben akár kritikussá is válhat a személy állapota.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] A CHRON-betegség többnyire a végső vékonybél- és a kezdeti (felhágó) vastagbélszakasz idült gyulladása, nyálkahártya fekélyekkel, a bélfal hegesedésével, beszűkülésével. Fájdalmakat okoz a has jobb oldalán, emésztési zavarok, lesoványodás a jellemző tünetei. Kórokozó hatás tulajdonítható a margarin és más, kémiailag kezelt zsiradékok, a finomított cukor fogyasztásának. Az elfogyasztott hús kb. 50%-a emésztetlenül jut a vastagbélbe, itt rothasztó baktériumok behatására rothadással bomlik tovább, ezért rothadásos lebontás-termékek árasztják el a szervezetet a vérerek útján; és azonkívül, hogy önmérgezést okoznak, a vastagbél-gyulladást is fenntartják és súlyosbítják. Ezért minden vastagbél betegségben alapfeltétel a húsmentes vegetárius étrend.

A Crohn-betegségben -az előbbiek alapján- fontos még a margarin, a cu5kor és minden cukortartalmú étel és ital, minden édesség kizárása. (Cukor helyett méz ajánlott.) Zsiradékként kizárólag hidegen sajtolt szója-, napraforgó-, tökmag-, kukorica- stb. olajat és nyers sajtolt napraforgó olajat fogyasszon a beteg. Zöldség és főzelékfélékből, gyümölcsökből, gabonaneműekből (búza-, árpa-, rozs-, zab-, szója- stb. pehely) álljon a diéta. Csak sovány tejtermék (joghurt, kefír) fogyasztható. Nehezen tűri a tönkrement emésztőrendszer a nyers növényi étrendet, ezeket csak lassan, fokozatosan iktathatók be az étrendbe, lassan emelhető a mennyiségük, addig gyengén főtt gyümölcsök, sült alma, párolt főzelék- és zöldségfélék legyenek napirenden, gabonapelyhekkel kiegészítve….Minden falat alapos megrágása is rendkívül fontos, nemcsak a Crohn-betegségben, hanem mindenféle bélbajban. Legalább 30-140-szer rágjunk meg minden falatot.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] Az IDÜLT VASTAGBÉL-GYULLADÁSBAN (kolitisz) is alapfeltétel a gyulladásfenntartó rothadás megszüntetése a vastagbélben, tehát szigorúan húsmentes étrend szükséges. A joghurt és a kefír elősegíti a megfelelő bélflóra kialakulását, és a rothadásos folyamatok ellen hat, tehát csak ilyen tejtermék fogyasztható naponta 2-3 dl mennyiségben, meglangyosítva. A tej is kerülendő. A Crohn-betegségben ajánlottak ezúttal is követendők.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon ]Mivel a kutatások a VITAMINHIÁNY bélgyulladást kiváltó szerepét állapították meg, FONTOS TEHÁT A FOKOZOTT VITAMINBEVITEL. Legelőnyösebb a CSÍRÁZÓ GABONAMAGVAK, pl. csírázó búzamag bevitele, ami napi 2-3 evőkanálnyi mennyiségben müzlibe, vagy kész levesbe, főzelékbe keverve fogyasztható. Ajánlott a készen kapható, szárított búzacsíra is, napi 1-2 evőkanálnyi mennyiségben. Ha nem okoz felböfögést, emésztési zavart, naponta reggel éhgyomorra éhomra a kapható sütőélesztő 1/3-ad, 1/-ed része fogyasztható joghurtba, kefírbe keverve, B-vitamin forrásként.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] Mivel mindig lelki oka is van az idült kolitisznek, rendszeres relaxációs, ellazító, önszuggessziós gyakorlat is végzendő.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] Ne feledkezzünk meg az elegendő mozgásról, gyorsított séták, testgyakorlatok (jóga) formájában, hogy a bélmozgást ezzel is elősegítsük, ne csak a nyers növényi rostokkal.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] A SZÉKREKEDÉS megszüntetésének egyik alapfeltétele a rostdús étrend. Naponta 3X1 tetézett ek-nyi étkezési búzakorpát keverjünk bele joghurtba, kefirbe, mülibe, levesbe. Minél több nyers zöldségfélét fogyasszunk, rostdússága miatt (is!!!). Jó hatású reggel éhomra a NYERS RESZELT CÉKLA, SÁRGARÉPA, ALMA, ÖSSZEKEVERVE. Italként otthon készített rostos gyümölcs és zöldséglevek, valamint glaubersós ásványvizek, naponta 2,5 dl.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] HASMENÉST okozó heveny vékony- és vastagbélgyulladás esetén néhány napon keresztül csupán otthon készült, langyos zöldség és gyümölcslé ajánlott, főként sárgarépa és almalé. Reszelt édesalma is fogyasztható. Néhány nap múlva krumpliételek: hajában főtt, vagy sült krumpli, tej nélkül készített, főtt krumplipüré. A TÖKMAGTEA is kitűnő hatású nemcsak heveny, hanem idült vékony- és vastagbélbajokban.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] TÖKMAGTEA KÉSZÍTÉSE: Egy tetézett ek-nyi héjatlan, darált tökmagot tegyünk két dl forrásban lévő vízbe, rövid forrás után vegyük le, 7-8 percig hagyjuk állni, szűrjük, reggel éhgyomorra igyuk meg.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] A ROSTOKBAN gazdag étkezésről:  A természetes gyógymódok azon alapulnak, hogy hogy a táplálékba több olyan anyag kerüljön, amely nem szívódik fel a vérkeringésbe, de jelenléte természetes módon ingerli a bél perisztaltikáját, hogy élénkebb legyen. Sajnos, ezektől az anyagoktól az ember a közelmúltban igyekezett megszabadulni azzal, hogy csak fehér lisztből sütötte a kenyerét. A rostos táplálék egészségesebb. Rostos készítmény például a búzakorpa, de az alma, vagy más gyümölcs is. A rostos anyagok nemcsak szabályozzák a bélműködést, hanem különleges detoxikáló hatásuk is van. Képesek megkötni a felesleges koleszterint az epéből és kiüríteni a széklettel.”