Kiegyenlítés a konyhában

Az alábbi kiegyenlítő-fűtő levest ma készítettem el, és olyan finom, valamint annyira egyszerű, hogy szeretettel ajánlom, készítsétek el Ti is! A hat íz, ami a címben szerepel, az édes / sós / keserű / savanyú / pikáns ízek, emellett pedig ott van a speciálisan összehúzó, és vérzéscsillapító hatású fanyar íz hatodiknak (ezt az energiát képviseli például a gránátalma, a málnalevél, a lenmag, a lucerna), amit levesünkben most a csodálatos kurkuma képvisel. A kurkuma nem mellesleg számos antibiotikus, és a mikrobiom (bélflóra) építésért felelős pozitív hatással rendelkezik.

Ezen hat íz felhasználásával mind érzékeink, mind szerveink működése befolyásolható. Az íz, szanszkritül RASA nem pusztán ízt jelent, de LÉNYEGET is, minthogy az ízek képviselik az adott étel – növény, ásvány, állati produktum – esszenciáját. A koncepció lényege szerint az ízek fűtenek és hűtenek, illetve lazítanak és  tömörítenek (de hatásaik ennél sokkal kiterjedtebbek) a szövetek szintjén, ezért gyógyító terápiák részeként is szerepelnek. Nem pusztán pirulák formájában, de az ételeink fűszerezésével mi magunk is alkalmazhatjuk a kozmikus energiák hatásait, növelhetjük energiaszintünket.

HOZZÁVALÓK, ELKÉSZÍTÉSE

 • Két sárgarépa (Édes íz)
 • Egy fehérrépa (Édes íz)
 • Fél/negyed darab édesburgonya (Édes íz)
 • 25 dkg kelbimbó (Semleges)
 • Hagyma egyben (Pikáns)
 • Pippali, azaz indiai hosszúbors (Pikáns)
 • Színes borskeverék (Pikáns)
 • Római kömény (Pikáns)
 • Kakukkfűmag (Pikáns)
 • Fekete só (sós)
 • Kurkuma (fanyar)

A hozzávalókat feldaraboljuk, összefűzzük elegendő mennyiségű vízzel, s a fenti fűszerekkel.
Akkor lesz kész, ha a végén egynéhány csepp olívaolajat, és kókusztejszínt adsz hozzá.
Ha a savanyú ízt is beillesztenéd, bátran cseppents hozzá egy kevés citromlevet is!

FŰSZERKONYHA

PIPPALI
indiai hosszúbors
Piper Longum

Az ájurvédikus táplálkozás a főtt ételeket, a tápláló étrendet hangsúlyozza, hogy fizikai erőnk növekedjék, ezzel megakadályozva az ártóvá vált levegő elem (váta dósha) felgyülemlését, ami a legtöbb betegség okozója. Szerencsére az aromás növények fogyasztása növeli a testben lévő pránát (a levegő elem esszenciális formája, mielőtt még váta dóshává alakulna), így a pippali is, amelyet talán kevesen ismertek, de Indiában alapfűszer. A pippali közeli rokona az általunk ismert feketeborsnak hatásaiban is, így azzal könnyen kiváltható – ám ízvilága és állaga miatt kicsit alkalmasabb a főzésre. Ezek a kis fekete terméskukacok főzés hatására kellemesen megpuhulnak, így nem harapunk rá, és könnyen kihalászható a készételből fogyasztás előtt. Pozitívuma a feketeborssal szemben a hagyomány szerint, hogy fiatalító hatású, és kevésbé radzsaszikus (tüzes/haragos), mint a feketebors.

Hatásai tekintetében serkentő, nyálkaoldó, afrodiziákum, szélhajtó, fájdalomcsillapító. Nagymértékben serkenti az emésztő- és légzőszervrendszer működését, tehát tipikus karácsonykörnyéki, téli fűszer. Erősen hevítő, megszűnteti a hideget a testben, a pangást, az amát (szennyeződések, lerakódások).

Feketeborssal és gyömbérrel kombinálva egy híres gyógyszert alkot, a trikatut, ami az ájurvéda fő serkentőszere. Visszafogja a váladékképződést, és a kaphát általában, sőt, ez a hármas segíti már tápanyagok teljesebb felszívódását. Jó gyógyszere a megfázásoknak, asztmának, köhögéseknek, reumának, puffadásnak, rossz emésztésnek, férgességnek, és általános legyengültség ellen.

Kapható Budapesten  Szép kis Indiában (Wesselényi utca 36, 7,kerület)