Idén nyáron szerelmes lettem a csalánba! A kisnyalkai masszázstáborban egy deréksajgós napon Orsi egyszer csak megjelent a konyhában, kezében egy jól megtermett, frissen szedett csalán-boggal. Határozottan felém tartott!..!
Először azt hittem, szórakozik velem (mert vicces lány amúgy nagyon…) De nem!…:D
A kamrában, ahol az ősi népi kezelés folyt, még röhögtünk magunkon, de pár perc múlva…hú, ez elmondhatatlan, ki kell próbálni. Annyit mondok, napokig finom bizsergés járt a törzsemben, és a fájdalom szinte huss…. 🙂 🙂 🙂

Tehát:
A csalán tea formájában, jó befolyással van a hörghurutra, a tavaszi vitaminhiányra és vérszegénységre, egy csalánkúra az egész szervezetre frissítő hatással van. Mivel fehérjéket és vitaminokat is tartalmaz,  élelmiszerként is feldolgozható. Hörghurut és köhögés esetén kitűnő köptető, gyenge vérzéseknél vérzéscsillapító hatása is ismert.

CSALÁN kisokos 

  • A K vitaminnak köszönhetően vérzés csillapító hatása van,
  • Váladék felszakító,
  • A flavonoidoknak köszönhetően vízhajtó hatású,
  • húgysav hajtó, 
  • összehúzó és fertőtlenítő, 
  • baktériumölő, 
  • hasmenést gátló,
  • Vitaminpótló és csökkenti a vércukorszintet,
  • Vízhajtó és salaktalanító,
  • Külsőleg hegesedést serkentő
Hmmm…
Ez így mind igen jól hangzik, igaz? 🙂
Még, még, még…
[sws_divider_padding]

K vitamin tartalma miatt ajánlott a bőséges és rendetlen havi vérzés esetén, illetve szülés utáni bevérzéseknél. Vérhas és erős hasmenés estén szerepe van a baktérium flóra csökkentésében, amely a betegséget kialakította, elősegítve ezzel a teljes gyógyulást. Csökkenti a felgyülemlett vizet a szövetekben. A csalánteát ugyancsak használhatjuk még elhízás és vérszegénység esetén (mivel vasat is tartalmaz). A levelek vízhajtó hatása miatt a csalánteát eredménnyel használják a vesebetegségeknél, mivel feloldja a vesehomokot, ugyancsak kedvezően befolyásolja a reumát, a köszvényt megszünteti, mivel a felgyülemlett húgysavat kihajtja a szervezetből.

Cukorbetegség esetén a csalántea eperfa levéllel, dió levéllel, és paszuly szárral keverve csökkenti a szervezet vércukor szintjét. Külsőleg használva ajánlott a vérző aranyerek, a nehezen gyógyuló sebek, a visszeres fekélyek kezelésére.

A csalán készítmények

Tea: egy evőkanálnyi levélhez 250ml forró vizet töltök, és ezt 3 alkalommal teaként kell fogyasztani.
Fürdő és borogatás: 20g levélből és 200ml forró vízből készített oldatot fürdőkhöz és borogatásokhoz használhatjuk.

*

NYERS CSALÁNKOKTÉL KÁLLAY ILDIKÓTÓL! 

*

CSALÁNOS ÉTELRECEPTEK FŐZVE

*

Csalán – kezelések és népi hagyományok

A levelekből és a virágcsúcsokból készült tea, cukorral vagy mézzel édesítve köhögés, verejtékezés, és mellkasi fájdalmak esetén hatásos. Összekeverhetjük a csalán virágát lépes mézzel, amely ugyancsak a köhögést és a mellkasi fájdalmat csillapítotja. A gyökér és levél főzetét használták köhögés és vérzés esetén is. A levél főzetet szív nyomás érzet, ájulás, a gyökereket, pedig székrekedés esetén használták fel.

Ki a szabadba! Ha nem autópálya, vagy városi környezet az otthona, szedd, gyűjtsd a csalánt, amíg tudod! 🙂

Felhasznált irodalom: www.édenkert.hu