AYURVÉDA: AZ ÉLET TUDOMÁNYA (MŰVÉSZETE)

Ayurvédás ismeretek I.
Honnan ered, mióta alkalmazzák, és mi benne a pláne?

 Miért óckodunk annyira a mai nyugati (allopatikus) gyógyászattól?

A kémiai analízis eredményeként előállított gyógyszerek tulajdonságairól sokféle vélemény kering az éterben. Ezek közül én csak egyet emelek ki. Azt, hogy ezek a kemikáliák nem rendelkeznek specifikus, az emberek közti eltéréseket figyelembe vévő hatással. Nem az embernek, hanem egy, az egészből lehasított működési mechanizmusnak szólnak, ezt hivatottak átrendezni. Nem az egységes életet, hanem egy konkrét, kiválasztott folyamatot támogatnak!

Ez még rendjén is volna, ha az orvosi diagnózis mentes lenne a tévedésektől, és szerencsés módon a betegségek gyökerét ragadná meg. De a csodadoktorok kevesen vannak, így a gyógyász könnyen besétálhat abba a zsákutcába, ahol szegény betegnek a tüneteit gyógyítgatják nagy erőkkel, a betegség oka helyett.

A kémiai anyagok (gyógyszerek) viszont nem elég gyengéd anyagok ahhoz, hogy ezt a luxust megengedjük magunknak…

Honnan ered az Ayurvéda, és miben más, mint az allopatikus gyógyászat?

Az Ayurvéda -helyesen ejtve: ájurvéda-. Ez az ősi diszciplina egy 5000 éves múltba nyúló indiai gyógyító rendszer, melynek eredetét és részletes leírását a Védák, India szent iratai között találjuk meg. Az Ayurvéda kifejezés szanszkrit szó, melynek pontos fordítása: az élet tudománya. Ez a több mint 5000 éve működő gyógyító tradíció több ágra oszlik: dietetika, pszichológia, gyógynövényes gyógyászat, jóga, asztrológia, és még sok más tudomány tartozik ide, amelyek a természet anyagait és törvényszerűségit használják fel az ember gyógyításához. Az egészséget a fizikai és lelki harmónián túl a spirituális megértéssel is összekötik.

A nyugati orvosláshoz képest az ayurvéda a természet törvényeit veszi alapul, azokat az alapelveket, amik soha nem változnak. Tanai évezredek alatt szinte alig változtak –nem véletlen, hogy egyre több európai és amerikai gyógyász dolgozik velük.

  • Kaya-chikitsā ( Bőrgyógyászat)
  • Kaumāra-bhṛtya (Gyermekgyógyászat )
  • Śhalya-chikitsā  (Sebészet)
  • Śālākya-tantra (Szemgyógyászat )
  • Bhuta -Vidya (Démonológia / ördögűzés / pszichiátria)
  • Agada -tantra  (Toxikológia )
  • Rasayana-tantra (Elixírek)
  • Vājīkaraṇa tantra (Doktrína afrodiziákumok)