Kálmos gyöktörzse

A kálmossal néhány éve ismerkedtem meg közelebbről, akkor még nem tartozott kedvenc növényeim közé. Hu Anita asszonyság hívta fel a figyelmemet rá újra. Annak idején is nagy tisztelettel néztem e gyógynövényre, de kesernyés íze nem hagyta kibontakozni az ismeretséget. Amikor elkészítettem az első párlatot kálmosból, éreztem, valóban élénkít: összpontosított, mégis nyugodt koncentrációt adva.

 

Kálmosgyökér

(Acorus Calamus)
Sanskrit neve Vacha, szó szerinti jelentésben Beszéd –  a szó hatalma, az intelligenciáé és az önkifejezésé, amit ez a gyógynövény fejleszt

 Alapjegyei: Serkentő/Fiatalító/Nyálkaoldó/Görcsoldó/Idegerősítő/Hánytató

 A növényről

Ez a vízinövény többnyire állóvizek partjain, mocsarakban és árkokban fordul elő. Gyökértörzséből, amely a partmenti iszapban vízszintesen kúszik, számtalan kardalakú levél ered, amelyek 1 méter hosszúak.

A szár közepén egyetlen kúpalakú, zöldesből barnássárgába játszó torzsavirágzat ül. A gyökértörzs hüvelykujj vastagságú, 1 méterre is megnő és friss állapotában fűszeresen keserű íze van. Szárítva veszít a keserű ízéből. Kora tavasszal vagy késő ősszel szedik fel. (Magyarországon védett növény!)

A kálmos gyógyhatásai

Erősítő hatása miatt a kálmosgyökér nemcsak az emésztőrend­szer általános gyengesége, gyomor- és bélfelfúvódás, valamint hasi fájdalomrohamok esetén használható, de segít mirigy-megbetegedé­sek és köszvény ellen is. A gyökér rendkívül nagy mértékben elősegíti a nehezen emésztő gyomor és bél nyáktalanítását. Anyag­csere- és bélrenyheség esetén épp úgy ajánlható, mint sápadtság és vízkór esetén.

rendkívül sovány emberek, akik nem a megfelelő táplálék hiánya miatt veszítettek a súlyukból, kálmosgyökérteát igyanak és időnként vegyenek teljes fürdőt, amibe kálmost tesznek.

A kálmos­gyökér megszünteti az évágytalanságothatásos vesekárosodás­nál is, és megfelelő szer az egész test megtisztításához.

Teája alkalmas még a gyerekek lisztérzékenységének a gyógyítására is, ez a betegség az utóbbi időben egyre gyakrabban lép föl.

[sws_divider_padding]
A szárított gyökér, ha lassan rágjuk szét, segít a dohányosoknak leszokni a dohányzásról.

Használata külsőleg

A gyengénlátók látása javul, ha kálmosgyökér frissen facsart levével többször bekenjük a szemhéjat. Néhány percig tartsuk rajta, majd hideg vízzel mossuk le.
Pasztát készíhetünk vízzel keverve a megőrölt port, és fejfájás esetén a homlokunkra kenhetjük. Jót tesz ez a pépes borogatás a begyulladt ízületeknek is.
Az AYURVÉDA ajánlja por formájában való beszippantását is, orrdugulás, vagy orrpolip kezelésére. Kis adagban a por orron át adva segít magához téríteni a sokkos, vagy kómás betegeket.

Óvintézkedések

A kálmos nagy dózisban hánytató. E tulajdonsága azonban ellensúlyozható azonos mennyiségű friss gyömbérrel keverve. (2-2 g egy csésze vízbe plusz egy kis méz)
Ne használjuk vérzéses rendellenességek, pl. vérző aranyér és orrvérzés esetén.

Kálmos a világ minden táján

Kínában a kálmos gyökerét szabálytalan szívműködés, ritmuszavarok elleni, vérnyomáscsökkentő, értágító, köhögéscsillapító, antibakteriális és köptető hatású szerként tartják számon.
Az éves sárkányhajó ünnepség idején az ajtók elé kálmoscsokrokat kötnek. A növény szelleme az erő, amely a gonoszt a háztól távol tartja – így szól a hagyomány.
 [sws_divider_padding]Az amerikai őslakosok hosszú távok futása közben szintén ezt a kesernyés ízű gyökeret rágcsálták, hogy kitartásukat és állóképességüket fokozzák.

Alkalmazása az ősi Indiában

A kálmos a védák bölcseinek legközismertebb gyógynövénye. Fiatalítja az agyat és az idegrendszert, növeli a fogékonyságot, pontossá teszi a memóriát és fokozza a figyelmet. A legjobb elmefejlesztő gyógynövényként tartják számon, szívesen társítják a Brámival (Gotu Kola, Centella Asiatica) e célból. Fiatalítóan hat a Váta és Kapha típusokra. Kiszűri a szövetekből a megtelepedett toxinokat. Tulajdonsága Sattvai, azaz a fény, világosság, tisztaság minőségét hordozó, kiegyensúlyozott energiák képviselője.

Javallatok: Megfázások, köhögés, asztma, fejüregi fájdalmak, gyulladások, sokk, kóma, epilepszia, emlékezetvesztés, hisztéria, süketség, idegzsába

Megkötések: vérzéses rendellenességek, terhesség

Elkészítése: Por (250-500 mg), tejes párlat, párlat

Külsőleg: Forrázatát adjuk a fürdővízhez, így csillapítja a feszült idegzetet.

Tinktúrája bőrre kenve hatásos szer élősködők, paraziták ellen.

 

 

 

Felhasznált források: Dr. VasantLad Gyógynövényjóga c, könyve, valamint a vitaminsziget jegyzete