A koala a képen valószínűleg azon mereng kedvenc teafáján üldögélve, hogyan is kerülhetett ő egy kajeput illóolajról szóló cikk főcímlapjára. Hát úgy kérem szépen, hogy a teafa a kajeputfa közeli rokona. Mindketten az Ausztráliában őshonos mirtuszfélék családját díszítik. Épp ezért nézzük el a szerzőnek, hogy pillanatnyi lelkesedésében nem tudott ellenállni az ezüstös bundácskájú koalának. A cikk a továbbiakban a kajeput illóolaj mélyreható örömeiről szól, ami ilyen téli hideg szeles időben az egyik legjobb gyógyszerünk lehet.

 

Mint tősgyökeres aromaterápia rajongó és régi használója az illóolajaknak, örömmel konstatálom, hogy egyre többen vesszük elő mi nők a háztartásban a jó fertőtlenítő erejű illókat, akár az inhalálásra, akár az otthon levegőjének tisztogatására. Elvetemültebbek parfümöt és krémet készítenek belőlük, de nem ritka az sem, hogy egyesek az ételekbe is illókat kevernek.

Mondhatjuk hát, hogy a levendula, mint egykor egyedüli sláger, bár posztját megtartotta, osztozik számos, egzotikus tájról érkező növényi esszenciával. A vanília, a teafa, a mirrha, vagy a szantál ma már számunkra is könnyen elérhető árucikké vált.

Most azonban egy kevéssé ismert illóolajat szeretnék a figyelmébe ajánlani minden aromarajongónak. Egy távoli földrész mentás-fűszeres esszenciája ez, amely kicsit az eukaliptusz, kicsit a teafa, kicsit a szegfűszeg jegyeinek hordozója. Az Ausztrália erdeiben őshonos mirtuszfélék családjába tartozó fáról, a kajeputról van szó.

A kámforosan gyümölcsös kajeput illóolajat a fa (ezüstös hangamirtusz, azaz Melaleuca leucadendron) friss leveleiből vagy leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval állítják elő. Az illóolaj szintelen, sárgás vagy sárgászöld színű. Az illóolaj fontosabb alkotórészei az eukaliptol vagy 1,8 cineol (50-70%), a terpineol (5-15%), valamint az α- és a β-pinén.

A kajeput illóolaj nagyon sokoldalú szer, főként fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, váladékoldó és görcsoldó hatásánál fogva. Nézzük meg részletesebben.

 

AZ EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT FŐBB HATÁSAI
-Húgyúti panaszokra speciális jó hatású fertőtlenítőszer
-Görcsoldó
-Fájdalomcsillapító
-Gyulladásgátló
-Menstruációt szabályozó

 

HOGYAN, MIRE HASZNÁLJUK  A KAJEPUT ILLÓOLAJAT?

1.) Segít enyhíteni a krónikus légúti panaszokat (pl. asztma, torokgyulladás), hatékony hatású köptetőszer. Az arc üregeinek gyulladása és elfertőződése kajeput illóolajának inhalálásával enyhíthető, de bármilyen meghűléses betegség esetére jól ajánlható például fürdővízbe csepegtetve is (természetesen előtte pár csepp mézben, vagy tejben feloldva).

2.) Csillapítja a menstruációs görcsöket is!

Havi vérzésünk kényelmetlen tünetein is enyhíthetünk, ha a fehérneműnkbe egy csepp kajeputolajjal illatosított pamutvattát illesztünk. SEGÍT, MERT:
-Elejét vesszük a menstruációs időszakban erősebb fertőzésveszélynek
-Csillapíthatjuk az altesti görcsöket, fájdalmakat
-A menstruációs időszakban jellemző erősebb személyes illatokat is felülírhatjuk vele
-Általános komfortérzethez juttat minket

 3.) Az emésztőrendszer problémáin is segít, főleg gyomor- és bélgörcsnél hasznos az alkalmazása.

A KAJEPUT ILLÓOLAJ PSZICHÉS HATÁSAI

Elsősorban melankoliánál és a döntésképesség elveszítése esetében érvényesülnek. Erősíti a tettrekészséget, az aktivitást, segíti a tisztánlátást, és azt, hogy a világot és élethelyzetünket objektivitással szemléljük. Így járul hozzá az egészséges önértékelés és a cselekvőképesség visszaállításához.

Én itt találtam rá, illetve ezeket az információkat írják róla ugyanezen az oldalon:
“A kajeput illóolajat (Aetheroleum kajeputi) a mirtuszfélék családjába (Myrtaceae) tartozó ezüstös kajeputfa vagy ezüstös hangamirtusz (Melaleuca leucadendron) friss leveleiből vagy leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval állítják elő 1,5-2,5%-os hozammal. Az illóolaj szintelen, sárgás vagy sárgászöld színű, illata kámforos, gyógyszeres és az eukaliptusz illóolajára emlékeztet. Az illóolaj fontosabb alkotórészei az eukaliptol vagy 1,8 cineol (50-70%), a terpineol (5-15%), valamint az α- és a β-pinén.
A kajeput illóolaj fontosabb gyógyhatásaiként az antimikrobiális, a gyulladás- és fájdalomcsillapító, valamint a nyákoldó és rovarriasztó hatások emelhetők ki.
Az illóolajat leggyakrabban lég- és húgyúti gyulladások, izom- és izületi fájdalmak kezelésére, a fejfájás erősségének mérséklésére, illetve rovarok távoltartására használják inhalálószerek, szaunaolajok, légzéskönnyítő mellkasi krémek, bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, valamint rovarriasztó sprayk és stiftek alkotórészeként. Aromalámpából elpárologtatva a lakószobák és munkahelyek levegőjének fertőtlenítésére és frissítésére is jól használható.
A kajeput illóolaja nem toxikus, nem irritáló, a bőrt nem érzékenyti és fototoxikus hatása sincs.”

Kíváncsi kísérletezést! 🙂