A geránium illóolaj gyengéd, sokoldalú esszencia, melynek mindannyian más oldalát ismerjük. Van, aki pusztán afrodiziákumként ismeri, mások pedig hormonális hatásait aknázzák ki, vagy intuitív tudomásukra hagyatkozva használják nehézkes lélekállapotokból kihúzni önmagukat. Meditációs gyakorlás előtt a biztonságérzetet és relaxált figyelemállapotot felébresztve segíti az Önvaló kutatásának gyakorlatát.

A geránium alkalmas a minket környékező apró rovarok, valamint a kullancs távoltartására is, legalábbis a szakirodalom így tartja. Ha mégsem megyünk kirándulni, akkor is tökéletes lehet a geránium a szintetikus parfümök helyett. Az illata nem olyan tartós, időnként újra kell cseppenteni, de a csodás illat kárpótol! Tehát egy csapásra kikerülhetünk vele két, amúgy erősen ipari előállítású, fontos “lét-eszközt”. Ismerkedjetek vele, és ültessétek a növénykéjét a terasz köré, hogy a szúnyogok is elkedvetlenedjenek! 😉

FŐBB TULAJDONSÁGAI

FIZIKAI SÍKÚ HATÁSAI:

 • Serkenti a mellékveséket
 • Hatással van a hormonrendszerre
 • Tisztítja a zsíros bőrt
 • Segíti a bőrgyógyulást
 • Fertőtlenítő
 • Összehúzó
 • Apró rovarok és kullancsok távoltartója a szakirodalom szerint

SZELLEMI SZINTŰ HATÁSAI:

 • Segít kiegyensúlyozni az idegrendszert
 • Enyhíti a szorongást és a depressziót
 • Emeli a belső hőt, ugyanakkor energiája szattvikus
 • Finoman hangolja az ellazulás és koncentráció közötti megfelelő egyensúlyt

KÉMIAI ELEMZÉS

Az illóolaj különféle kémiai összetevői az a-pineén, mirén, limonén, mentol, linalool, geranil-acetát, citronellol, geraniol és geranil-butirát.

KOCKÁZATOK, ÉRZÉKENYSÉG

A muskátliolaj nem szokott semmilyen mellékhatást okozni, nem mérgező, nem irritáló és általában nem okoz érzékenységet, de bármilyen molekula érzékenységet okozhat néhány embernél. Mivel egyensúlyba hozza a hormonális rendszert, lehet, hogy nem jó ötlet a terhesség ideje alatt alkalmazni, legfeljebb aromaterapeuta által megszabott kicsiny mennyiségben, ha nagyon jól esik a lelkünknek illata.

TUDATTERÁPIÁS FELHASZNÁLÁSA

A rózsamuskátli olaj kiegyensúlyozó hatást gyakorol az idegrendszerre, enyhíti a depressziót és a szorongást, miközben felemeli a szellemet, és könnyebbé teszi a világot az élet éber megélése számára. Kiegyensúlyozó hatása van a mellékvesekéregre, és kiválóan csökkenti a stresszt.

Pozitív megerősítés

Minden problémám pusztán a személyem által kivetített látszatprobléma. Máya fátyla. A zavar ajándék: egy álruhába bújt lehetőség elmém megállítására, személyem korlátainak átlépésére. A belső feszültség ösztönöz engem az elégedett, és boldogságban időző időtlen Önvaló felismerésére. S ha az Önvalóban végül felbukkan tudatom, az a kreativitás, a béke, és a megelégedettség végtelen forrása egyben. Innen már kinyílik minden lehetséges út a potencialitás kozmikus mátrixában. Nekem csak hallgatnom kell a csendet, amely “helyzetbe hoz”. Egy olyan helyzetbe, amelyben minden választásomat éber, elengedett állapotban tudom meghozni a magam, és mások javára.

Elengedem magam….Elengedem magam…Elengedem magam…

A GERÁNIUM FIZIKAI – TERÁPIÁS ALKALMAZÁSAI

Mivel a mellékvesekért stimulálja és kiegyensúlyozza, a test hormonális rendszerét is korrigálhatja. Rendszeres alkalmazása mellé kívánatos az önmagunk felé fordított figyelem elmélyítése, a csend gyakorlása, hogy lelki eredetű problémáink is felszínre kerüljenek, miközben a testünket, a fizikai szintet kezeljük. Ehhez gyakorolhatjuk légzésünk figyelését, a meditáció kezdeti, egyszerű lépéseit. Beiratkozhatunk egy jógatanfolyamra, vagy meditációs instruktorhoz. Találjuk meg önmagunkban a problémánk forrását, kérjük a felsőbb hatalmak segítségét. Ha úgy véljük, az öregedés, és az idő múlása sújt minket, akkor pedig kezdjük el a munkát eme tény elfogadásán, a léttel való újfajta, bölcs együttáramlásban.

A nyirokrendszerre nagymértékben stimuláló hatású, és ezzel segít a szervezet méregtelenítésében, és egészségesebbé teszi a kötőszöveteket. Masszázsokhoz ezért is jó hatóanyag, megfelelő koncentrációban adagolva.

Általános vizelethajtó hatással van a testre, és kiegyensúlyozza a test vízrendszereit, korrigálva a víz és a salakanyag esetleges felhalmozódását. Ez miért jó? Dolgozhatunk vele vízhajtóként ödémák lappasztásához, a tes vízvisszatartó hajlamát kiegyensúlyozandó. Ehhez is készítsünk magunknak gerániumos masszázsolajat házilag, így kiválasztva egyéni igényeink szerinti alapolajakat, és egyéb esszenciákat.

Hemosztatikus (vérzéscsillapító) jellege segíti a testrendszereket az egyensúly megteremtésében, hasznos orrvérzés visszaszorítására, és egyéb vérzés kezelésére is felhasználható.  Uraknak kitűnő borotválkozás utáni szer készíthető belőle, egy kis alkoholos vízzel keverve. cédrus, és ciprus illóolajakkal keverve – ezek tovább erősítik az adsztringens (szövetösszehúzó) hatást, és igazán pasasoknak való aromát árasztanak.

A bőrön a rózsa-muskátliolaj segít kiegyensúlyozni a faggyú kiválasztódását, tisztítja a vastag és olajos bőrt, míg az antiszeptikus tulajdonságai miatt az olaj hatékony segédeszköz égési sérülések, sebek, fekélyek és egyéb bőrproblémák kezelésére. Bőrtonizáló, és  -frissítő hatású illóolaj.

R

E

C

E

P

T

E

K

GERANIUMRA

TESTOLAJ, MASSZÁZSOLAJ

Az említett vízrecenció, pangás, energetikai blokkok oldása érdekében készítsünk 10%-os oldatot szezámolaj bázissal. A geránium mellé szinergiában válasszuk a citrom, narancs, boróka, és/vagy ciprus illóolajait. Valamennyien rendelkeznek a gerániuméhoz hasonló készségekkel, tehát jól keringetik a nedveket, hajtják a folyadékot, és összehúzó hatásukkal tonizálják a szöveteket!

ARCVÍZ, ARCTONIK, ARCTISZTÍTÓ PERMET

A geraniumot levendulavízben (érzékeny bőrre, de mindenkinek melegen ajánlott), vagy hammamelisvízben (zsíros bőrre) 1-2%-os koncentrációban adagoljuk egy pumpás üvegben. Használat előtt rázzuk össze, majd a permet lehet a napi tisztítás eszköze frottírpamaccsal, vagy a krémed, olajad alá hidratálószerként, vagy egyszerűen hidratáló arcpermetedként fogod szeretni mindig, mindenhol. Megfelő szinergia e célból a pálmarózsa, a tömjén, és a levendula illóolajai.

ARCOLAJ

Arcolajunkba is cseppenthetünk, vagy kedvenc arckrémünkbe, 1%-os koncentrációban extra bio gerániumot.

SZTRESSZBONTÓ ÉBRESZTŐ SZINERGIA

A bennünk fészkelő félelmek és blokkok felfedése csak az elengedésen át érhető el. A megragadó akarat, a javító szándék ilyen esetben csak gátját képezik a feltárásnak, ezért szinergiánkat a nekünk legkedvezőbb illatkombinácóként alkossuk, vagy alkottassuk meg! Ha a gyümölcsillatokat kedveljük, kérjünk hozzá citrusokat, ha a nyugtató, földes hangulat hozza az egységérzetet, akkor cédrussal, és tömjénnel hozzuk össze a geraniumot.
Párologtassuk, cseppentsük marmapontjainkra, csuklónkra, homlokunkra, vagy terjesszük térpermet formájában a szobánkban, ahol gyakorlatainkat végezzük. Szánjunk időt a belső munkára.
Az illóolajak nagyszerű támogató barátaink, ám a belső munkát nem végzik el helyettünk.

Használjátok szeretettel, s kívánom, hogy forduljatok Önmagatok felé ugyanilyen szerető elfogadással…