Miért fontos a vesetisztítás?

Mielőtt valaki méregtelenítésre gondol, meg kell tisztítania a beleit, és ügyelnie kell arra is, hogy a veséje olyan állapotban legyen, hogy ki bírja majd választani a méreganyagokat.

A vese a vizelet kiválasztását végzi a szervezetben, a vérből kiszűri a felesleges vizet és a káros anyagokat. Pontosan ezen szerepe miatt alakul ki a leggyakoribb megbetegedése: a vesehomok és a vesekő. Ha a kiválasztott vizeletben túl sok a káros anyag, azok nem tudnak teljesen feloldódni, kristályok formályában kiválnak és lerakódnak a vesében vagy a húgyutakban. Ha a méregtelenítés folyamán nem tisztítjuk ki a vesét, nem tehermentesítjük a toxinoktól, akkor egy egyszerű májtisztításnak vagy egy béltisztításnak  előfordulhat, hogy a vesénk látja a kárát.
A vesehomok és súlyosabb esetben a vesekő az emberek 10%-ánál előfordulhat az életük során. A statisztikák szerint ez a betegség a középkorú férfiaknál a leggyakoribb. Talán azért is lehet ez, mert ők isznak a legkevesebb tiszta vizet. A vesehomok és a vesekő kialakulásának leggyakoribb oka a helytelen táplálkozás és/vagy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. A folyadékbevitellel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az egészséges emberi szervezet számára a legfontosabb a szénsav-, cukor-, alkohol-, stb. mentes tiszta csap- vagy forrásvíz megfelelő mennyiségü bevitele. Ezért fontos, hogy a méregtelenítő kúrák alatt fokozottan kell ügyelni a folyadékbevitelre.