Egy szakrális csepp

Ha választhatnék a smaragdtábla 13 állítása közül egyet az Elemi gyanta hatására, hát ez volna az:

Való, való, nincs benne kétség, biztos, megbízható.

-

A Canarium luzonicum [Elemi] egy Fülöp-szigeteken őshonos hatalmas, 30-36 méter magasra is megnövő fa. Gyantája, a mézként kéreg alól kifolyó oleorezin, ELEMI néven közismert gyógyászati szer, körülbelül a ma ismert, azaz tárgyi emlékekkel alátámasztott első kultúrák felbukkanása óta. Az aromaterapeuták által ma is használt elemi olajat ebből, a fa által kitermelt, és a levegőn végül szilárd formát öltött gyantából nyerik különböző eljárásokkal, a leggyakrabban: vízgőzdesztillációval.

Nevének tradicionális jelentése: “AHOGYAN FENT, ÚGY LENT” – és ez bizony a belső átalakulás egyik híres gyökérmantrája, melyet Hermész Triszmegisztosznak tulajdonítanak. A TABULA SMARAGDINA nevű alkímiai irat magyar fordítását a cikk végén megtaláljátok.

elemifa

  ELEMI, A GYÓGYSZER

Az elemi már egy Plinius által alkalmazott ókori római gyógykeverékben is szerepel, mely keverék célja a vérzéscsillapítás volt. Ez a funkciója azóta is az aromaterapeuták kedvelt alapanyagává teszi – de mehetünk akár az időben kissé még messzebbre is: Egyiptomban a fáraók balzsamozásának szere volt az elemi illatos, fűszeres aromájú gyantája.

Fő biológiai alkotói a limonén, az alfa-fellandrén, az elemol, és az elemicin •

“Európában az orvosok és az aromaterapeuták az elemi olajat a csecsemőmirigy kezelésére és erősítésére használják.
• Általános élénkítőszer céljára,
• fertőzésekkel szembeni ellenálló  képesség erősítésére,
• lábadozás folyamán a fizikai erőnlét, a szervezet önvédelmi rendszerének elősegítésére alkalmazzák.
Az elemiolaj sok hasonló tulajdonsággal rendelkezik, mint rokonai, a tömjén és mirha, légúti betegségek leküzdésére, hörghurut, nátha, köhögés és influenza elhárítására, a test fölös váladékainak eltávolítására, hólyagvezeték működésének serkentésére, húgyhólyaggyulladások gyógyítására alkalmazzák.

Törött, repedt csontok környékén, gipszelés előtt a bőrbe masszírozva gyorsítja a gyógyulást és mérsékli a fájdalmakat. A törés környékén hosszabb időn át alkalmazott elemiolajos kezelés megakadályozhatja a reumás ízületi gyulladás kialakulását.

Elősegíti a vágások, sebek és a nagyobb sebesülések gyógyulását, továbbá az új bőrsejtek képződését. A gyulladt bőr hűtése, krónikus bőrállapotok felszámolása, így az ekcéma, nedvedző ekcéma, és más, bőrgyulladásoknál, gombás fertőzések, elsősorban az atlétaláb – a candida gomba  támadása, valamint  a körmök gombásodása ellen is használják.”

elemigyanta3

Egy csepp elemi [a gyanta, még folyékony állapotában]

 

ELEMI A BŐRÁPOLÁSBAN

Az elemi-olaj kiváló bőrregeneráló hatóanyag balzsmokba, tonikokba, krémekbe.
Mivel sebeket forraszt és erős antiszeptikus, valamint összehúzó hatású (adsztringens) anyag, jó szolgálatot tesz a pattanásos, aknés, tág pórusú, mitesszeres bőrnek.
Általános sejtregeneráló tulajdonágát tulajdonképpen minden bőrtípus számára értékelhető segítségnek tartom, bár a szakirodalom szerint érdemes érzékeny bőr esetén elővigyázatosan alkalmazni – ami viszont szinte valamennyi illóolaj esetében indikáció.

Fűtő-melegítő hatását remekül kihasználhatjuk téli balzsamok, masszázsolajak készítésében, olyan esetek során, amikor az elégtelen perifériás keringés a hideg miatt még inkább megtorpan, és végtagzsibbadás tünetei lépnek fel, vagy egyes belső szervek energiája csökken a szükséges szintnél lejjebb.

 

                                                       Már megszilárdult elemigyanta

AZ ELEMI, MINT LÉNYISÉG

Az ELEMI illata nehezen behatárolható. Első szippantásra szinte penetránsan átható, éles, gyógyszeres-citrusos illatjegyeket áraszt, de nem a citrom (Citrus limonum) puha-friss, púderes-limonádés módján, inkább a citronella (Cymbopogon citratus) kizárólagos, mindent elriasztó magabiztosságával.
Sokáig állt a dobozban méltatlanul elhanyagolva, csak k
ésőbb jött meg a nem várt barátság. Többször elővéve s visszatéve az üvegcsét, elmémmel győzködve a bennem ítélőt – egyszer csak végre “meghallottam” az olajban azt a barátságos, puha, finom, alkalmazkodni képes hangot, mely céltudatosan bár, de mégis kedvesen, és együttérzéssel gyógyít.

Csodás társ az elmélyülésben. Amikor a csendes befelé forduláshoz nincsen meg a kellő nyugalom odakünn, az elemi segíthet megteremteni a nyugalmat odabenn. És a külső körülmények hatása enyhül, a belső környezet stabilitása pedig beáramlik, és a tudat benne szétterül.


Szellemi gyakorlatokhoz így használd:

• Porlasztóban
• 10 ml bázisolajban oldjunk fel 10 cseppet
Ezt a keveréket kenjük a csuklónk belső felére *
• Inhaláljuk egyenesen az üvegből, a hangolás jegyében

*Új illóolaj bevezetésekor mindig alkalmazzuk a bőrtesztet!!!

– ILLATJEGYEI-

Az elemi éles, szúrós, szinte tűszerűen citrusos fejjegye alatt ott húzódik a stabilitás fás, tömjénes aromája, kiegészítve egy villanásnyi gyümölcsös virágos érzettel, amitől az egész épp annyira szerethetővé válik, mint egy szőrös szív, melyről kiderül, hogy tulajdonképp belefér az egész világ…

 

– LELKI/ÉRZELMI TERÁPIÁS HATÁSOK –

Az elemi gyógyír lehet ez az illat azok számára, akik elfojtott érzelmek súlya alatt gyötrődnek, akik túl komolyan veszik saját csalódásaikat, és elképzeléseiket a világról, vagy introvertált személyiségük folytán az elzárkózás elefántcsont-tornyába zárva várják a külső segítséget.

Az elemi erős, és erejét nem akarja magánál tartani.
Megosztó illat, de a hozzá közelítőkkel megosztja önmagát is.
Példát mutat a nyitottságból, a közelítésből.
Segít észrevenni, amikor fürdünk az önsajnálatban, és nem engedi folytatni.
Felébreszti a belső erőforrásokat, és kedvet is ad újraélesztésükhöz.
Megmutatja milyen a csendes, és hajlékony erő, ami nem akar semmit,
és mégis mindent elér…

 

SMARAGDTÁBLA – HERMÉSZ TRISZMEGISZTOSZ

Való, való, nincs benne kétség, biztos, megbízható.

Íme, ami fent van, alulról jön, ami lent van, felülről. Az Egy műve a varázslat.

Ebből az Egyből egyetlen művelettel minden létező így keletkezett.

Apja a Nap, anyja a Hold, a Szél hordozta méhében, a Föld táplálta.

Ő a varázslat nemzője, őrzője, ereje tökéletes, a fények élesztője.

Tűz, amely földdé válik.

Válaszd el a tüzet a földtől, a könnyűt a nehéztől, vigyázva, mesteri kézzel.

A földről az égbe száll, úrrá lesz a fény fölött, s ismét leszáll a földre. Megszerzi a felső és az alsó erőket. Így lesz úrrá afölött, ami fent van, s ami lent. Mert veled van a fények fénye, s ezért a sötétség előled kitér.

Az erők erejével leszel úrrá a finom fölött, és hatolsz be a nehézbe.

Olyan ez, mint a világ teremtése.

Az ilyen tett varázslat, és ez a módja.

Ezért neveztek Háromszor Nagy Hermésznek.

Amit a Nap műveletéről mondtam, befejeztem.

Tabula_Smaragdina

Matthäus Merian: Makrokozmosz és Mikrokozmosz 1618