A köles legyen mindennapi (-heti) eledeletek, ha a vegetariánus élet felé kacsintgattok. Ismerkedjetek vele bátran. Remekül társítható zöldségekkel, és édességnek is mennyei. Ki is sütheted, fasírozottnak a megfőzött és reszelt zöldséggel kevert, fűszerezett kölest. Az egészségre gyakorolt hatásai kiválóak. Szépítő gabonaként is emlegetik. képzelhetitek, mi minden jóság van benne 😉
Alább egy édes receptet ajánlok, amit egy mini sátorozásra készítettem a páromnak s magamnak. Mondhatom, éjjel az erdő közepén tigrisek és vaddisznók között szükségem is volt egy kis édes bátorításra. .)


Röviden a kölesről
 A szépítő gabona

Fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. Mindezt magas kovasav tartalma biztosítja. A kölesben meg-található minden mire szervezetünknek szüksége van: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, foszfor; vitaminok: B. Vashiány gyógyítására is ajánlott: napi 100 g köles fogyasztása a napi vasszükséglet közel 50%-át fedezi. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját. Könnyen emészthető, alacsony a keményítő tartalma, s emésztésekor nincs gázképződés. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.
Forrás: biotippek.hu

[sws_divider_basic]

Recept
KAKAÓKRÉMES KÖLESPUDING


HOZZÁVALÓK
:
-Egy csésze köles
-víz
-fűszerek opcionálisan: fahéj, őrölt vanília, édesítőnek méz, pici só
-a csokoládékrémhez két banán, kakaópor és méz
-a krém tetejére idénygyümölcsök

ELKÉSZÍTÉSE:

-Felhasználás előtt ajánlott a jól megmosott kölest előző este beáztatni, s áztató vizet főzés előtt leönteni. A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Kb. 10 percig forraljuk, majd pici lángon még 10 percig puffasztjuk. Érdemes kitapasztalni magadnak, hogyan lesz a legjobb: amikor nem áznak szét a szemek, hanem belül puha, mégis különálló gömböcskékre fő a köles.
-Turmixoljuk botmixerrel. Aki nem vegán, tehet bele vajat. Én csak őrölt vaníliát, mézet szórtam bele. Mazsolával, aszalt sárgabarackkal gazdagíthatjuk.
-A csokikrémhez leturmixoljuk a banánokat, és elkeverjük benne a kakaóport. egy pici méz is mehet bele, de érdemes csínján bánni vele, hogy ne legyen túl folyós.
-A csokikrémet a köles tetején elegyengetjük és idénygyümölccsel, aszalékokkal egészítjük ki.

 

 Ps.: …gyorsan elfogyott .. A tigriseknek kóstoló sem maradt .)