Aromakonyha

…merjem, -ne merjem? ,…mennyit merhetek?

Pár éve felmerült bennem a gondolat, mi volna, ha a vasárnapi desszertet az eddig krémbe, fürdőbe, aromalámpába használt kedvenceimmel tenném ellenállhatatlanabbá. Sőt, emészthetőbbé. És, zamatosabbá. Ha jobban belegondolunk, valamennyi aromás fűszer használatakor, azok illóolajtartalmát aknázzuk ki, csak ezek a szárított, vagy friss fűszenövények nem tartalmazzák olyan koncentrált mennyiségben a hatóanyagokat, mint a tömény illóolaj. A biztonságra törekvés itt is legyen az első, mert az illóolaj belső használata igen kockázatos lehet, ráadásul a túldózált étel keserű, élvezhetetlen aromájú lesz. Okosan használva viszont áthangolják a teljes étel-élményt, és nem mellékesen a táplálék élettani hatásait is gyökeresen befolyásolják! Erről szól a mostani, az áyurvédához is kapcsolódó cikkem.

Nem titok, én bizony évek óta használom az esszenciákat édes, sós, nyers, főtt, és sült finomságokba egyaránt, és szívből javaslom, hogy próbáljátok ki Ti is ezt az aránylag új, de nagyon kifinomult módszert, a KULINÁRIS AROMATERÁPIÁT, mert új életet ad bármely fogásnak, legyen az vegán, vegetariánus, a többit nem említem hitem végett… Természetesen józan ész és jelenlét kell ehhez a műfajhoz, mert ha lelkesen, de átgondolatlanul műveljük, az bizony komoly károkat okozhat az egészségünkben. Gyermekeknek, ha lehet egyáltalán, csak hat éves kor fölött adjunk az ételbe illóolajakat, inkább maradjunk a jól bevált fűszerhasználatnál. A gyermekek szenzibilizációja komoly rizikóforrás, ami eredményeit lehet, hogy csak évek múltán fogjuk(fogja) tapasztalni.

A fűszerhasználat maga nem új, sőt évezredes múltra tekint vissza, és minden időben nagy szerepet játszott eleink táplálkozásában a következő praktikus szempontok miatt:

» A fűszerek az ételt fertőtlenítik, vagyis az abban elszaporodó mikroorganizmusokat elpusztítják kémiai hatóanyagaik

» Az emésztőnedvek elválasztásának serkentésével elősegítik a jobb emésztést, s ezáltal jobb tápanyagfelszívódást biztosítanak

» Az ízek és aromák újjáélesztik a legyengült szervezet étvágyát

» A fűszerekben található növényi hatóanyagok hathatnak a belső szervek állapotára is

» Serkenthetik a keringést, befolyásolhatják a szívműködést

» Az áyurvédában az ízekkel egyenesen gyógyítanak, befolyásolják a bevitte tápanyagok lebontását, átalakítását, és hatékony felszívódását is, az elemi energiák szintjén esgítve minket az egyensúly állapota felé.

 SAFETY FIRST

•♦•
Mennyi illóolajat használjunk?
•♦•

Keveset! Egy nagy kuktányi rakott képosztához például vegyünk egy evőkanál kókuszzsírt, ebben keverjünk el mindösszesen maximum egy csepp rozmaringolajat, és valószínűleg épp elegendő lesz. Ha mégsem, utána lehet pótolni, a megfelelő pontig – de vigyázzunk, mert utólag elvenni már nem lehet, inkább kövessük a “kevesebb néha több” elvet itt is.
Egy nagy tálnyi (kb. 3-4 dl) hideg gyümölcsjoghurtba, vagy gyümölcskrémbe (pl. banán) szintén elegendő egy csepp citromolaj. Ennél kevesebb ételmennyiségeket a fentebb leírt fogvájós, vagy pipettás módszerrel ízesítsünk.
Egy liternyi kakaóba tehetünk egy csepp narancsolajat, zamatos, és élénkítő hatást biztosít.

FIGYELEM! Gyomor-, vese- és bélpanaszok alakulhatnak ki a rozmaringolaj kis mennyiségű túladagolása esetén is!
Bánjunk óvatosan a fahéjjal, amely erősen allergizáló hatású illóolaj, gyermekek esetében kerülendő. Minden esetben tartsuk szem előtt a biztonságot. Az illóolaj nem élelmiszeripari aroma, hanem erőteljes vegyi anyagok kompozíciója!


•♦•

  Mik az illóolajválasztás kritériumai?

•♦•

» Csak tiszta, 1000%-ban biztonságosnak ítélt, forrásleírással, kinyerési/lejárati idő megjelölésével, termesztés módjának infóival rendelkező esszenciával ízesítsünk. Ne feledjük el, hogy nem gyógyszerként, hanem ízesítőként alkalmazzuk – a biztonságos adagolást tartsuk szem előtt! Érdemes azt is tudni, hogy az illóolaj a bőrön keresztül is pillanatok alatt szétterjed a testen belül, tehát belsőleg alkalmazva inkább a szervek, és nyálkahártyák közvetlen védelme az extra biztonsági követelmény, valamint a szenzibilizáció elkerülése!

» Az alkalmazás során végig legyünk jelen teljes figyelmünkkel a folyamatban, hogy ne cseppentsünk túl, azaz a kívánatosnál ne cseppentsünk több illóolajat ételbe-italba, és semmi más hordozóközegbe se!

» Ha az előbbi pontban bizonytalanok vagyunk, alkalmazzunk fogvájót, vagy mini pipettát, amelyre az illóolaj felterül. Így nem kell attól tartanunk, hogy több csepp illóolaj, ami akár egy kertnyi növényi alapanyag tömény hatóanyaga is lehet, a túldózálás veszélyét hozza el.

» Ugye, tisztában vagyunk avval a ténnyel, hogy az illóolajak vízben nem oldódnak? Zsíros közeg szükséges ahhoz, hogy ne gyűljenek meg a felszínen apró cseppek formájában. Oldódnak természetesen alkoholban is, de a koktélkeverésről ez a sorozat nem fog szólni.


•♦•

 Miben oldjuk fel előzetesen az illóolajat?

•♦•

» Olaj: Oganikus, hidegen préselt (cold press) olaj, pléldául napraforgóolaj, aminek kellemes szotyolaízú, és semleges aromájú változatát is megvásárolhatod, itt: Magolajak

»  Kókuszzsír: Nem hidrogénezett, ami szagtalanított verziójában is kapható

»  Tej, tejszín, tejföl, joghurt, vaj, és még mindezek növényi változata is rendelkezésre áll

»  Bizonyos élelmiszerek természetes zsírtartalmuknál fogva befogadják az esszenciát. A zabkása például egy ilyen étel, vagy a tahini (szezámmagkrém) is.

Alapfűszerek és elemi energiák ayurvédikus szemmel

KLIKKELJ AZ ILLÓOLAJ NEVÉRE, HOGY TÖBBET MEGTUDJ RÓLA!

» Európai gyógyászat szerint: Emésztésserkentő, fertőtlenítő

» Specifikus: Cukorbetegség enyhítése, Fertőzések kezelése


» Ayurvédikus megközelítés: Melegítő, szárító, pikáns, a tüzes energiákat növeli, a szelet csökkenti, a vizet csökkenti, nyálkaoldó, összehúzó

» Európai gyógyászat szerint: Emésztésserkentő, fertőtlenítő, nyirokserkentő


» Ayurvédikus megközelítés: hűtő, szárító, könnyű, összehúzó, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, ellensúlyozza a pitta típusú betegségeket

» Európai gyógyászat szerint: Emésztésserkentő, frissítő, zsíroldó


» Ayurvédikus megközelítés: Pikáns, kesernyés, hevítő, szélhajtó, nyálkaoldó, serkentő. A tüzet növeli, a szelet és a vizet csökkenti.

» Európai gyógyászat szerint: Emésztésserkentő


» Ayurvédikus megközelítés: keserű, pikáns, hűtő, a három dósát egyensúlyban tartja. Vértisztító, izzasztó, vízhajtó, szélhajtó

» Európai gyógyászat szerint: Antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes, vírusölő és görcsoldó, enyhíti a puffadást, a hasi görcsöket, javítja az emésztést


» Ayurvédikus megközelítés: Pikáns, enyhén hűtő jellegű, növeli a levegő, csökkenti a tűz és víz elemet, serkentő, szélhajtó, izzasztó, idegerősítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó. Gyengéd hatású szer, ami akut, vagy súlyos esetekben nem elegendő.

» Európai gyógyászat szerint: Emésztésserkentő, köptető, szélhajtó, görcsoldó


» Ayurvédikus megközelítés: pikáns, hevítő, növeli a tüzet, csökkenti a vizet és a szelet, szélhajtó, görcsoldó, izzasztó, serkentő, lázcsillapító, féreghajtó

» Európai gyógyászat szerint: Emésztésfokozó


» Ayurvédikus megközelítés: Emésztésserkentő, a Lép erősítője, Nyálkaoldó, Szélhajtó, Szárító, Idegi rendellenességek (Váta típusúaké) csillapítója

» Európai gyógyászat szerint: Gyulladáscsökkentő, Nyugtató, Antimikrobiális


» Ayurvédikus megközelítés: Szélhajtó, Vízhajtó, Görcsoldó, Növeli a Kaphát, és a Pittát, Csökkenti a Vátát

» Európai gyógyászat szerint: Emésztésfokozó


» Ayurvédikus megközelítés: Fokozza a vékonybélben a tápanyagok felszívódását, javítja azok beépülését a szövetekbe. Serkentő idegerősítő, de túlzásba víve tompító hatása van. Csökkenti a magas vatát, a vastagbélben, és az idegrendszerben.