JÓGA & AROMATERÁPIA A MINDENNAPI GYAKORLATBAN


 “A beteljesedést születés, növényi szer, ige, kiégetés és révület szüli. ” 

 

Sok utalást találhatunk a szentiratokon keresztül a szent olajok, és növényi füstölők alkalmazásáról, amikor a jóga vagy meditációs gyakorlatokat tanulmányozzuk. Az áyurvéda, India tradicionális gyógyító tudománya is alapvetően növényi energiák minőségeire alapozva törekszik az emberben is munkáló minőségek harmonizálására.
A Patanjali féle szentirat, a Jóga Sutra (IV.I) szerint a feltörekvő jógi gyógynövények, fűszerek és tömjén mellett odaadó, mély meditációban és a mantrák mellett valósíthatja meg a samádhit.
De hogyan valósítsuk meg ezt ma, a XI. században?

 ॐ

A növényi összetevők használata tehát egy különleges útja a jóga elmélyülésnek már évezredek óta, de nem kizárólag a hindu tradíció alkalmazta a kozmikus növényi energiákat. A sámáni tradíciók nélkülözhetetlen eszköze a rítusok kelléktárában a ZSÁLYA, a PALO SANTO, és egyéb, illatos növények párájának, és főként FÜSTJÉNEK belégzése. A zsidó-keresztény tradíció szintén szorosan kötődik a főleg keletről behajóztatott gyanták, balzsamok használatához, és egy pillanatra érdemes felidéznünk az ókori Egyiptom régészeti leleteit is, amelyek aktív olajhasználatra utalnak – igaz, ezek még nem tiszta illóolajcseppek, hanem olajos macerátumok (ázatok) voltak, de a legfenségesebb szertartás, a halottkísérés szerves részei voltak, az élő hit, és a természet-egységtudat részeként.

Részben az elektronikus porlasztó hiánya miatt, részben a füst felfelé szálló áramlatának szimbolikus jelentéstartalma miatt lehetett, hogy a füst örök jelképe marad, a tudat szárnyalásának. A növények különleges energiáit pedig ma is bárki megtapasztalhatja, nem kell hozzá különösebb képzettség. Inkább egyfajta finom belső HANGOLTSÁG.

●  A TERMÉSZET ILLATAI: Igyekezzetek megismerni az illóolajak forrásnövényét is, ne csak a belőlük előállított esszenciákat! Gyakran extra, mély belső tudást kaphatunk általuk, találkozva a növény eredeti szellemével. Az illóolaj és a növény illata gyakran egészen eltérő lehet, ez is érdekes tapasztalat, ha később szeretnéd a kivonatok összetételét megismerni. Ismerkedjünk meg a növények karakterével, akár balkonon, ablakpárkányon, vagy kiskertben nevelgetve pár tő fűszernövénykét, kerüljünk kapcsolatba a következő szépségekkel: OREGANO, BAZSALIKOM, KAKUKKFŰ, KAMILLA, MUSKOTÁLYZSÁLYA, ORVOSI ZSÁLYA, RÓZSA, BORSOSMENTA, CITROMFŰ.

●  NÖVÉNYI VEGYTAN: Az illóolajak kémiáját bár jó tudni, hogy tájékozott légy, de mivel mi úgysem KLINIKAI AROMATERÁPIÁT gyakorlunk, hanem inhalálunk, és topikálisan (külsőleg, helyileg) alkalmazzuk az olajakat, ennek eleinte kisebb a jelentősége. Kontraindikáció viszont előfordulhat bizonyos betegségek esetén, várandósság alatt, és hat évnél ifjabb érző lények esetében. Ennek tudatában, fektessünk energiát a növényi kivonatok összetételének és hatásainak alapvető megismerésébe is!

KLINIKAI AROMATERÁPIA, ÉS ILLÓOLAJ TISZTASÁG

A KLINIKAI AROMATERÁPIA elsősorban betegségekre, BELSŐLEG ajánlja az illóolajakat.

Ehhez kémiai tanulmányokkal rendelkező, az aromaterápiát éveken keresztül tanuló szakember vezetése szükséges. Könnyen igen súlyos problémák alakulhatnak ki a felelőtlen túlhasználatból, szakember nélkül végrehajtott kapszulázott, orális illóolaj-bevételből. Ezt a szakágat manapság több amerikai érdekeltségű kereskedelmi hálózat is terjeszti, a kereskedők szigorú, és harmadik fél által ellenőrzött szakmai képzése nélkül.

♦ ♦ ♦ Egy gyakran előforduló mítoszt is szeretnék szétoszlatni! A hirdetésekkel ellentétben az illóolaj tisztasága NEM garancia a sérülések, aromaterápiás balesetek kivédésére. Az illóolajak természetüknél fogva olyan komponenseket tartalmaznak, melyek önmagukban is igen kártékonyak lehetnek:

1) nyálkahártyával érintkezve,
2) személyes allergia esetén,
3) bizonyos egészségügyi kontraindikáció esetén
2) várandósság, ifjú kor esetén
4) egyéni érzékenység esetén

Az illóolaj használatával felelősen bánni művészet, és tudomány. A kereskedelmi érdekeket képviselő oktatásban én épp ezért nem viseltetek teljes bizalommal és odaadással. Független oktatás, és független szakértők bevonásával vagyok nyugodt a magam, és tanítványaim biztonságát illetően!  ♦ ♦ ♦


A TISZTASÁG KÉRDÉSE: Sok tömjén (és még többféle, esszenciális olajnak csúfolt szintetikus keverék is) van a piacon, ami tartalmazhat olcsó, szintetikus illatanyagokat, és egyéb, nem kívánatos összetevőket, amelyek segítenek (a tömjén esetében pl.) az égésben. Vagy lehet bennük bizonyos korlátozásig (pár százalék alatt képzeljétek, fel sem kötelező tüntetni ezeket a leírásban, ilyen a szabályozói rendszer!), amelyek növelik a tömegét, térfogatát az adott illónak, magyarán szlengesítve: fel lettek ütve. Ezeket a piaci szereplőket eleve tegyük feketelistára, és ne is gondoljunk rájuk, amikor aromaterápiáról beszélünk. Még levegőben porlasztva is lehet káros hatásuk, felszívódva pedig még inkább kerülendőek.

● Egyértelműen problémás eset az aromaterapeuta és a felhasználó számára, amikor a lejárati határidő nincsen a címkén egyértelműen feltüntetve. Az illóolaj nem örök, csupán néhány gyönyörű fa-gyanta érik az idővel. A citrusolajak például már 1-2 év után oxidálódni kezdenek, és ilyen formában már károsítják is az élő szervezetet.

● Ugyanakkor találkozhatunk olyan kitételekkel is, mint “legtisztább” illóolaj. Gondold át egy pillanatra: az illóolaj vagy tiszta, tehát nem maradt benne oldószer, vagy nem tiszta, maradt benne oldószer (vagy egyéb, a tömegét növelő adalék). Nincsen tehát tiszta, tisztább, legtisztább, csak adalékmentes, tiszta, vagy oldószearmadványos, gyenge potenciálú illóolaj!


 EGY EGYSZERŰ ÉS JÓL ÉRTHETŐ HATÁSMECHANIZMUS

● HOGYAN IS MŰKÖDIK: Hatékony, és kivitelezhető eljárás nekünk, nem klinikai-terapeuták számára, hogy  otthonunkban, családunk, és barátaink körében, az illatos olajak használatát:

1) PÁROLOGTATÁSSAL (diffúzálással, avagy porlasztással), vagy
2) HIGÍTOTT TOPIKÁLIS ALKALMAZÁSSAL egy bizonyos (fizikai, -lelki, vagy-mentális) gyakorlathoz rögzítjük, és evvel elérünk egyfajta támogató idegrendszeri asszociációt. Kapcsolat alakul ki a tudat, a kémiai molukulák, az illatok, és a szubjektív életérzések között.
Később a gyakorlathoz kapcsolódó tudatállapotok, pszichikai állapotok, az illat újbóli alkalmazásával könnyebben elérhetőek, konkrétan VISSZAHÍVHATÓAK lesznek. Ősi “memo-technika”, használjátok bátran! Nem túl intellektuális, vagy fennkölt megoldás,  inkább lényegre törően praktikus, és mechanisztikus: lényegében egy idegrendszeri kapcsolót építünk ki, amit azután a teljes test memóriája sejtszinten megjegyez. Viszont épp ezért nagyon hatékony, bármilyen gyakorlottsági szinten, vagyis inkább attól függetlenül.
Ez a szituáció minden alkalommal történik Veled is, amikor a jógastudióba belépve megcsap a füstölő illata, és Te máris megérkezve találod magad, önmagad békéjében.

ÁSZANÁK,

PRÁNAJÁMA, AROMATERÁPIA

● ILLÓOLAJAK AKTIVITÁSFOKOZÁSRA:  Ha a gyakorlásunk dinamikus, ami nem ajánlott esti gyakorlásképp amennyiben aludni is dinamikusan és a megszokott egyensúlyban szeretnénk, kipróbálhatók az olyan stimuláló és élénkítő illóolajok, mint a FEKETE-LUC, BORSOSMENTA, EUKALIPTUSZ, ROZMARING, keverve frissítő hatású citrusokkal, mint CITROM, LIME, NARANCS, GRAPEFRUIT.
Alkalmazzunk porlasztót, vagy készítsünk belőlük térpermetet!

● ILLÓOLAJAK RELAXÁLT ÁLLAPOT ELÉRÉSÉHEZ: Ha épp egy resztoratív (helyreállító, regeneráló) gyakorlatot végeztek, használjátok a következő esszenciákat: LEVENDULA, PETITGRAIN, VETIVER, CÉDRUS, RÓMAI KAMILLA, KORIANDERMAG. Ezek segítenek a földelésben, hogy a korrigáló pózok hatásába mintegy pecsétet nyomva az állapotot felidézhetővé, valamint hatásaikat hosszan tartóvá tegyék.

● A MEDITÁCIÓHOZ bevált rezgésinformációt tartalmazó illóesszenciák az ÁMBRA, SZANTÁLFA, RÓZSA, TÖMJÉN, MIRRHA.

● A NŐK, ha a gyakorlataikat ciklus  vagy a menopauza időszakában végzik, támogató olajokat szintén könnyen találhat. A megnyugtató és támogató olajok, mint a MUSKOTÁLYZSÁLYA, AZ ÉDESKÖMÉNY ÉS A BAZSALIKOM megfelelő higításban finom masszázzsal adható az alhas területére!

● A PRANAYAMA gyakorlat elmélyíthető inhalálással: CIPRUS, RÓZSAFA esszenciákkal. A lótuszolaj igen drága, de szezámolajjal elegyítve, és a torok-fej traktusra gyengéden elmasszírozva különlegesen emelkedett hangulatba segíthet, ami jó alapja az aktív fókuszálásnak. Az ELEMI illóolaja és a TÖMJÉN személyes kedvencem. Az ELEMI illóolajában van valami éles frissesség, mégis balzsamosan körbeölel, kedves és okos esszencia!


ॐ TERÁPIÁS JAVASLATOK ॐ

● Hogy növelhessétek saját a aromaterápia repertoárotokat, próbáljatok saját magatok is ismerkedni az esszenciákkal. Az általános hatások ugyanis kiegészülnek a saját karakteretekkel is. Más igénnyel jelenik meg egy tüzes, pitta típusú személyiség, mint egy nyugodt, álmodozásra és semmittevésre magától is hajlamos kapha típusú egyén. Az eltérő hajlamokat így nem csak a fizikai gyakorlatok és az étkezés, de az aromaterápiás keverékeink összeállításánál is vegyük figyelembe.

● Vigyetek fel egy pár csepp minőségi, 100% TISZTA, LEHETŐLEG BIO MINŐSÍTÉSŰ illóolajat 20%-OS HIGÍTÁSBAN a halánték, a csukló területére. A személyes gyakorlatban így kiderülnek az egyéni hatások. Ha visszatértek később ugyanehhez a gyakorlathoz, ugyanevvel az olajjal, akkor az illóolajról szerzett tapasztalat sokkal mélyebben jelenik meg számotokra, mintha mindent elolvastatok volna róla egy könyvben.

ॐ “ Kerüljetek közel a növény energiájához, mi több, váljatok azzá!” 
KaJu

Illóolajmárkák, melyeket bizalommal ajánlok nektek:

  • https://www.oshadhi.hu/
  • https://primavera-life.hu/
  • https://www.aroma-zone.com/
  • https://www.oils4life.co.uk/
  • https://www.panarom.hu/