Antal Vali előadásán jártam a múlt héten. Sokat gondolkodtam, hogyan is lehetne egy jól működő, és kímélő kúrát összehozni tavaszra. Osztottam, szoroztam a felsorolt javaslatait, és megszületett a döntés. Nagyjából maradok a Vali-féle koncepciónál, talán kicsit puritánabb, és rövidebb lesz a kúra. Önkísérlet, Antalvalis alapokon.

TAVASZI MÉREGTELENÍTŐ KÚRA, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE+
KIS VEGA ÉTELKÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ

I. JÓZAN PARASZTI ÉSSZEL ELTERVEZZÜK, MIT és miért IS SZERETNÉNK
Ha ez megvan, nem tévedünk el útközben, szem előtt tudjuk tartani, hogy a cél a magunkra való odafigyelés

II. BESZERZÜNK, FELKÉSZÜLÜNK, RECEPT-GYŰJTÜNK
Így megelőzhetjük a kapkodást, és a mentális zűrzavart

III. BELEVÁGUNK, MEGCSINÁLJUK, ÉS FÜRDÜNK AZ ENERGIÁBAN!
Boldogság, Béke, Nyugalom!

Gondolom, Te is töröd a fejedet, hogy a sok okosságból mit válassz, amikor méregteleníteni szeretnél. Az én kedvencem az Életmódváltó méregtelenítő program, ami annyiban speciális, hogy teljesen hagyományos. Néhány citrusgyümölcsöt, és exotikus gyógyfűszert, és a turmixgép áldásait leszámítva így étkezik egy magyar jógi, vagy a józan vidéki kisgazda is akár. Nem kell a sok fakszni, elég megérteni, hogy nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Méghozzá jó, és tudatos életet, amihez viszont jó és tudatos kaja dukál – etikus, fincsi, egészséges, és egyszerű. Lássuk hát a macit!

I. JÓZAN PARASZTI ÉSSZEL ELTERVEZZÜK, MIT és miért IS SZERETNÉNK

Március 9-én belevágok egy 9 napos méregtelenítő programba, a februári léböjt csodás hatásain felbuzdulva.
Egy tisztító, és a test tápanyagraktárait feltöltő program lesz. 
Kevés evés, de jól megszervezett. Részböjtnek is mondhatnám, hisz egy csomó dologról önként lemondok majd.
Lényeg a lényeg, hogy a “jajj, mi volna egészséges a testemnek, vajon ez a sok csúnya összetevő ‘micsinálazideg-ren-ce-rem-mel” típusú neurózist elhessegetve egyszerű és teljes értékű, mondhatni hagyományos kajákat fogyasszak egy hétig legalább. Ehhez kicsit el is kell feledkezni az evés kényszerű fontosságának képzetéről, hogy a szervezet visszanyerje az őt megillető helyet, az elménk pótcselekvésekkel és megszokásokkal teli uralma helyett. Mert a testünk soha nem kér több ételt, mint amennyire tényleg szükség van.

Ez megoldja az életemet?

Nem, nem akarom azt sugallani, hogy egy-egy tisztítókúra megoldja az élet problémáit, de az tény, hogy a megnövekedett életerőt ami a fizikai, érzelmi és mentális síkokon is érzékelhető, felhasználhatjuk az addig elnyomott-kikerült tudati tartalmak feloldására. Szóval ha készen állunk rá, akkor bármilyen életmódváltoztató kúra segíthet abban, hogy az életünket kis lépésenként megváltoztassuk. A táplálkozás, és az életmód minőségének változása normális esetben következmény kellene legyen (az univerzummal való egység tudata, a szintetikus hátrányai, a termelés fertrédje, a lokalitás támogatása, egyszerű, józan belátások..), nem pedig egy cél, vagy magunkra erőltetett szabályrendszer.

Miért fontos a méregtelenítés? (by Antal Vali)

A levegő, a víz, a boltban kapható élelmiszerek nagy része mérgezett. Ha még csak a szobádban is kuksolsz egész nap, ezeket egyszerűen nem tudod kikerülni, hiszen iszol, eszel, lélekzel, mosogatsz, tisztálkodsz. Mérgeket viszünk be:

  • Táplálék útján (tartósítók, színezőanyagok, aromák, állományjavítók, rothadásgátlók, növényvédőszerek, nehézfémek),
  • Belégzéssel (füst, korom, kipufogógázok, szintetikus illatanyagok, illékony vegyületek a háztartásban), és
  • Bőrön keresztül (gyári kozmetikumok összetevői: kőolajszármazékok, horomnszármazékok, színezékek, tartósítószerek, tenzidek). A negyedik csoport, amire ritkábban gondolunk, az idáig életünkben beszedett
  • Gyógyszerek és oltások maradványai, fogamzásgátlók, gyér minőségű táplálékkiegészítők és vitaminok.

Mindezek miatt Időnként ki kell pucolni a szervezetet, hogy a bekerült szennyeződések ne halmozódjanak fel.
Fontos, hogy a bélrendszer, a kiválasztószervek (máj, epe, vese), a nyirok- és a vérkeringés is kitisztuljon. Első lépésként a belek tisztulását szeretnénk elérni, hogy a bevitt tápanyagok szépen felszívódjanak!
Ebben segítenek a növényi rostok, amik gyönyörűen letisztítják a bélfalakra tapadt salakanyagokat. Használhatsz e célra lenmagpelyhet, indiai utifűmaghéjat (Psillyum), gyümölcsöket, zöldségeket nyersen fogyasztva, és teljes kiőrlésű gabonákat, valamint azok pelyheit.
Fontos, hogy a bőrünk, mint legnagyobb terjedelmű kiválasztószerv is mentesüljön a kívülről rákent szintetikus kozmetikumoktól, hiszen a méregtelenítés folyamán a bőrön keresztül rengeteg salakanyag távozik! Ha lehet, most hagyjuk ki a megszokott krémeket, testápolókat, amik eltömítik a pórusokat, és használjunk valamilyen natúr szappant a folyékony tusfürdő helyett.
A kúra alatt érdemes szaunázni ha van rá lehetőségünk, hogy a méregtelenítés folyamatát serkentsük.
Ha eddig nem tettem volna, most aztán tényleg elkerülöm a szoláriumot, mert a bőrön kiválasztódott kémiai anyagok nem várt reakcióba léphetnek az UV sugarakkal.
Megpróbálok friss levegőre menni rendszeresen, s ott mozogni is egy keveset.

Miről mondok le a kúra időtartamára?

  • Cukor: A cukor, mint természetes vegyület, alapvető tápanyag a szervezet számára. A gond a cukorfogyasztással abban rejlik, hogy a mindennapi kávénkba/teánkba, stb. löttyintett fehér kristálycukor egy szintetizált, sűrített, finomított koncentrátum, amiből ráadásul gondolkodás nélkül szeretünk fogyasztani (mértéktelenül). A növényi cukrok mind társulnak egyéb anyagokkal, amik segítik a feldolgozását is, a finomított cukor esetében ez nem adott. Amit okoz viszont: elsavasodás, gyulladások, bőrproblémák, degeneratív elváltozások. Sajnos innéttől a reggeli kávé+Completta sem játszik majd…
  • Finomított liszt és a belőle készült ételek: A héjától megszabadított gabona, és a fehérliszt konkrétan üres kalória, és glutén, nulla tápanyaggal. A búza gluténtartalmára ráadásul sokan rejtett intoleranciát mutatunk.
  • Kész, félkész, mirelit, konzerv ételek: Ételkészítési eljárások, adalékok, nulla tápanyag = sok méreganyag, és kalória
  • Állati fehérjék (tej, hús, hússzármazékok): Egyéb méreganyagokkal találkozva elősegítik a káros szövetburjánzást, savasíthatnak, emésztési és bélproblémát okozhatnak.
  • Szénsav, citromsav, borkősav: Savasítanak, gyulladások, bőrproblémák
  • Nikotin, koffein, tein, alkohol, szintetikus drogok, szervetlen ásványi anyagok (pl. magas ásványianyagtartalmú víz, ami kb. a 600-800 mg/l oldottanyagot jelenti.)

Sok időt vesz el a program a drága szabadidőmből?
NEM, az előkészületek nap mint nap csak pár percet vesznek igénybe, épp annyit, amennyit amúgy eltöltenék felesleges tevés-vevéssel. Napi kb. plusz fél óra sincsen, amit valahonnét biztosan le tudok csippenteni!

Főzni is kell majd?
IGEN, ajánlott. A másnapi ebéd előző nap este mindig elkészíthető, emiatt nem kell korábban felkelni. Vannak ételhordó edénykéim is, most jó jönnek majd.
Ha pedig végképp konyhamentes övezetbe kerülnék napokra, akkor rendelek egy tiszta, megbízható helyről, ahol vegetariánus konyhát vezetnek, mint pl. a Vegafutár, vagy a Vegafood.
Vagy összedobok egy salátát pl, és kép napig barnarizzsel azt eszem…
Végső esetben kihagyok pár étkezést, hiszen egy kis ételmegvonásba még senki nem halt bele, a túlevésbe, és a mértéktelen élvezetekbe viszont már sokan megbetegedtek.

Mennyibe kerül ez nekem?
Én most alapvetően a hagyományosan egyszerű táplálkozásra, és azzal való gyógyítás alapjaira építem a programot, kihasználva a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, és fűszernövények/gyógynövények jótékony hatásait. Tehát nem lesz több anyagi kiadásom, mint más időszakokban.
Nagyon ajánlott viszont biotermékeket választani, de minimum a zöldségpiacon, megbízható forrásból.

A kúra körülményei és rákészülésem
A kúra megkezdése előtt kitakarítom a lakást, rendbeteszek mindent, ami kaotikus. A külső rend rásegít a belsőnk rendbetételéhez. Ez babona és mágia, mondhatnád, én pedig nem is ellenkeznék, igen, ez mágia. Megelőlegezem, alátámasztom, megerősítem a szándékomat a tisztulásra.
A kúra ideje alatt szükségem lesz minden nap egy órányi szabadidőre, amikor csak magammal foglalkozom, legyen az testmozgás, olvasás, csendben ülés, bármi.
Ha nem muszáj, most nem bombázom magamat új információkkal, világpolitikai hírekkel, amik kizökkentenek a belső figyelemből. Ez főként a hétvégéken fontos, amikor nem járok el dolgozni, és második hétvégén különösen, amikor léböjtöt tartok majd.
Elajándékozom a finomságaimat, ha azok szerepelnek a tiltólistán, és bevásárolok a kilenc napra előre, ha valami hiányozna az alapkellékekből.

Hozzátennél? Elvennél? Írj, ne habozz, vagy próbáld kis te is.
Holnap feltöltöm a II. szekciót, hogy továbbléphessünk.
Szép napot, békességet!