Mit szeret a magyar lélek? Hát pélául azt, ha betoppan hozzá néhány szeretett jóbarát egy kis eszmecserére, valamint a friss tavaszi medvehagymát! A két örömforrást gyorsan kössük össze egy gondolattal, s készen is van a vendégváró falatka! Használjunk alapnak egy medvehagyma-levelet, töltsük meg egy diónyi mennyiségű egészséges növényi kőrözöttel, pástétommal. A levélkén elegyengetjük a pástétomot, és palacsintamódra feltekerjük a szép zöld növénykét, fogvájóval megerősítve a tartását.

Nagyon jól illik a tekercshez a kígyóuborka, mindenfajta csíranövény. Együtt minden könnyebb,, a medvehagyma illata sem lesz zavaró annyira, a kölcsönösség jegyében!

Példák a töltelékre – Ereszd el a fantáziádat!

Növényi kőrözött Ildi barátnőmtőlhttps://eletkert.wordpress.com/2012/01/28/magkorozott/

Babpástétom Julio módra (Mexikói barátom receptje. Garantáltan isteni töltelék kukoricalepénybe!)

[sws_yellow_box box_size=”666″] Fél kiló babot egy éjszakára beáztatunk, majd puhára főzünk. Leszűrjük, hozzáadunk 3ek-5ek dijoni mustárt, kedvenc fűszereinket (illenek hozzá: kömény, bors, babér, bazsalikom, koriander, chili, kurkuma), sót, hidegen sajtol növényi olajat és botturmixxal krémes állagúra keverjük.. Ha túl sűrű, adjunk hozzá plusz olajat a jobb kezelhetőség és íz kedvéért.  Kínálhatjuk barnakenyérhez, lepényekhez, ám önmagában is fogyasztható, vagy épp salátalevélbe, medvehagymalevélbe tekerve. Ez az alapreceptem, amit gyakorta készítek lencsével, vagy csicseriborsóval a bab helyett. Isteni, laktató, egészséges pástétomok ezek, ráadásul sokoldalúan használhatóak! Pogácsává formázva sütőben is kisütheted őket, vagy aszalhatod akár, főzelék, saláta mellé. [/sws_yellow_box]

A medvehagyma jótékony hatással van a vérnyomásra és koleszterin szintre, hatóanyagai vértisztítók, baktérium és vírusölők, tökéletes méregtelenítő hatásúak. A tavaszi tisztító kúrákhoz a leghatékonyabb gyógynövény ólommentesítő hatása révén. A fent említett jótékony hatásokon kívül még ki kell emelni a medvehagyma gyulladásgátló hatását, ennek köszönhetően hajlamos a bőrbetegségek gyógyulását is elősegíteni. Megtalálhatók benne A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, magnézium, vas, cink, szelén, kalcium és niacin.

TIPP: A szezon végeztével keverjük fűszerolajba a többletet, így még hónapokig felhasználhatjuk. A májusban megmaradt medvehagymát tálcás szárítóban szárítsuk ki alacsony hőmérsékleten, majd morzsoljuk le és zárt üvegben tároljuk.

forrás: https://www.bioliget.com

Jó étvágyat! 🙂