Az, hogy mit eszünk, többet határoz meg magunkban, mintsem a testi egészségünket. Az elme minőségét, a gondolatokét is hatása alá veszi egy-egy növény, de bármely eledel.
A keleti gyógynövényes egészségmegőrző rendszer eszerint három terminusba sorolja az ételek (és a tudat, az elme) minőségét.
Tamaszikus, Radzsaszikus, és Szattvai típust ismertet, melyből az utolsó, a Szattva képviseli a tiszta tudást, az elme könnyed, ám mégis koncentrált állapotát. Minden táplálékot, amely az elme elcsendesülését, tompítás néklül támogatja, szattvai ételnek/növénynek nevezik. Ebben a tálban a szezámmag adja a  Szattvát!

SALÁTA MANDALA SZÍNKÓD:

A LILAHAGYMA KARIKA mögül petrezselyem levele kandikál. Mindez apróra darabolt KARFIOL ágyán hever. A zöld gyűrű a MEDVEHAGYMA leveleinek apróra vágott halmaza. A piros belű fehér virágszirom egy roppanós KARALÁBÉCIKKRE  fektetett CÉKLASZELET. A céklasziromban megbúvó MANDULÁT ki ne hagyjátok! KÁPIAPAPRIKÁNK küllői alatt KELKÁPOSZTA tömör gömbjéről leválasztott zsenge levelek zöldellnek. A kerék fontos antioxidáns és rostforrása az isteni SÁRGARÉPA számtalan szelete.

S ami talán a szemnek láthatatlan, ám nem kevésbé lényeges, az a salátára szórt szezámmag parány, s a bőven csurgatott  fokhagymás-napraforgó-, búzacsíra-, és szűz olívaolaj. Miután nagy levegőt vettem, s az egészet összekevertem, meghintettem pici sóval, és pihent, ettem. A tetejére zsázsacsírát szórtam.

Jó étvágyat!


A SZEZÁMMÁRTÁS elkészítése

Nem lesz sok gondod rá, csak darálj le, illetve őrölj porrá egy nagy marék fehér szezámmagot, keverd vízzel, és olajjal fél-fél egység arányban, majd hints bele sót, s kurkumát, és eme alkotókat keverd össze a tálban. Másnapra észlelheted, hogy a keveréked besűrűsödött. Tedd bármilyen saláta mellé, vagy krékerhez, pirítóshoz is eheted.


A SZEZÁM PEDIGLEN MILYEN FÁN TEREM?

A szezámmag kiváló forrása bizonyos ásványi anyagoknak, mindig legyen otthon belőle!

Kalciumban például súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik.

Ayurvédikus alkalmazása
:
A szezámmag hatása tápláló, erősítő, fiatalító, gyulladáscsökkentő, lágyító, és laxatív (enyhén hashajtó).
Javasolható idült köhögés, tüdőgyengeség, krónikus székrekedés, menstruációs zavarok, csontritkulás, ínysorvadás, hajhullás, lesoványodás, lábadozás idején.
Ellenjavallata az elhízott test.

Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló, a testre melegítő, földelő, fűtő hatással bír. Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését illetve csökkenti a koleszterinszintet.