ommanipadmehumCsodás napsütést a kedves olvasónak. Miért dobálózom szanszkrit kifejezésekkel, hiszen nekünk, magyaroknak is megvan a saját gyógyító kultúránk. Igazad van, ki erre gondolsz, ám e rendszer, az Ayurvéda, praktikus keretet ad: a növények ízének és energiáinak ránk való hatásának a gyakorlatban is alkalmazható tudását. Mindezt az ismeretanyagot adaptálhatjuk a saját földünkön termő zöldség-, fűszernövények, és egyéb élelmiszerek esetében is! Szeretnélek most bevezetni az izgalmas látásmódot adó alapokba. A forrás Dr. Vasant Lad: Gyógynövényjóga című remekbe szabott könyvecskéje, és Dr. Indu Arora ayurvédikus orvos személyes tanításai.

Miért válogasd meg, mit eszel, mit nem eszel? Tudatállapot, táplálkozás és életmód összefügg. Minden falattal, amit megeszünk, befolyásoljuk a felfogásunkat, te is tapasztalhattad, ugye? Egyes ételek tompítanak, mások felfokozzák az érzelmeket, vagy frissé, éberré tesznek. Ennek fényében megvalósíthatjuk konyhánkon keresztül az OKI GYÓGYÍTÁST, azaz megelőzhetjük a betegségek kibomlását, a jól megválogatott és mértékletes étkezésen keresztül. Mert gyógyítani csak AZ OKOK TERÉBEN lehetséges! 🙂

Az ősi ayurvedikus energetikai rendszer az ind szánkhja filozófiából ered. Kezdetben vala az „ősegység„, a meg nem nyilvánult, tulajdonságok nélküli, melynek egyik leképeződése polaritás nélküli szellem, a purusha. A purusha természeti párja a prakriti, a természet, az anyag, mely három ősminőség egyensúlyából, s azok dinamikus egymásba alakulásából áll. Eszerint pedig minden földi, anyagi megnyilvánulás három alapvető minőségből áll össze. Ezt a három alapminőséget nevezzük szanszkrit nyelven gunának, amiket a hagyomány a következőképpen állapít meg:

1. SZATTVA: A fény, a harmónia, a fogékonyság és intelligencia elve (űr+levegő elemmel analóg)
2. RADZSASZ: Az aktivitás,az  indulatok, a mozgás energiája (tűz+víz elempárral analóg)
3. TAMASZ: A sötétség, tehetetlenség, pangás, tompaság és az ellenállás törvénye (víz+föld elemmel analóg)

E három minőség jelenléte adja a természet dinamizmussal töltött létét. Mindnek megvan a maga szerepe, a körforgásban betöltött természet adta  funkciója. Elménk helyes minősége azonban határozottan a Szattva! A Tamasz és a Radzsasz a tudatban tisztátalanságot, és a fogékonyságának csökkenését adja, megnehezíti a helyes nézet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd, és helyes cselekvés megvalósítását.

„Azok az egyének, akikben a Szattva dominál, nagyra értékelik az igazságot, a becsületet, a szerénységet és mindenféle jóságot. Akikben a Rajas a legerősebb, azok az erőt, tekintélyt, hatalmat, vezérséget becsülik. A Tamassal telítettek a félelem, szolgaság, tudatlanság csapdájában, a romlás erőinek fogságában rekednek meg.”

Mindezek a megállapítások a túlzásokra vonatkoznak ugyan, de figyeljük csak meg, hogy hétköznapi életünk, és táplálkozásunk általában nem mentes a kibillentségtől és túlzások helytelen élvezetétől. Hogy tudatunk tiszta, fénnyel teli Szattva minősége növekedjen, olyan életmód javasolt, melynek tulajdonsága túlnyomórészt szattvikus. Persze, nem iktatható ki teljesen a két másik minőség befogadása sem! Jó terápiás hatásuknál fogva gyógyszerek lehetnek a kibillent állapotokban.

 

A három gúna és hatásai

A szattvai gyógynövények és ételek önmagukban nagyon értékesek, és elősegítik az elme fejlődését, a tudat kitisztulását.

Szattvai elvű gyógynövényekBazsalikom, édesgyökér, fahéj, gyömbér, kamilla, kardamom, kálmos, menta, szezámmag

Szattvikus minden növényi táplálék, a zöldség, a gyümölcs, s a magvak, a gabonák, a méz, és indiai hagyomány szerint a tej, és tejtermékek (ezt megkérdőjelezem, inkább tamaszikus, azaz kissé kábító/földelő hatású a tej. Persze, India hagyományának oly szerves része a tehéntej, és a tisztított vaj, a ghi, hogy nem is volna elképzelhető ezek nélkül az étkezésük)

Recept: Kávédarálón őrölj meg egy marék szezámmagot, és keverd el hidegen sajtolt növényi olajjal (búzacsíra, olíva, tökmag, stb.) és kevés vízzel, hogy paszta, vagy krém állagot kapjál. Ízesítsd sóval kurkumával a keveréket, de illik bele a koriander is. Pár csepp citromlét is cseppenthetsz hozzá. Hagy picit állni, s használhatod is. Mártogatáshoz, zöldségszeletekhez, salátára, és pástétom gyanánt is.


A tamaszikus elemű növények stabilitást és fizikai erőt adnak, a szétszórt, levegős elmét földelik, a legyengült szöveteket megerősítik. Túlzásban tompává, nehéz felfogásúvá, kapzsivá és lustává tehetnek.

Tamaszikus növényeinkMacskagyökér, szerecsendió

Tamaszikus táplálék minden édesség, a nem ajánlott termékek közül az alkohol, a kávé, a félkész-, és kész termékek és a cukor.

Ha szangvinikusabb, kényelmes, természet vagy, ha sok alvást igényelsz, és nehezen ébredsz, ha a hízásra is hajlamos vagy,  jól megtermett, és lassan emészted meg a dolgokat, s betegségeid főként a megfázás, nyálkásodás, felső légúti problémák, vizesedés, valószínűleg ezeket jobb kerülnöd.


A radzsaszikus elemű táplálék serkenti az aktivitást, jó a letargiára. Erősíti a tűz elemet a testben, gyakorta serkenti az emésztést, és elpusztítja a kórokozókat a testben. Túlzásban ingerlékenységet, és az elme szétszórtságát okozzák.

A Radzsaszikus növényekFeketebors, fokhagyma, pirospaprika, szegfűszeg, só

Ha kolerikus, lobbanékony, aktív és indulatos személyiség vagy, kevesebb alvásigénnyel, ha jellemző rád az aktív emésztés, és a magasabb testhőmérséklet, ha betegségeid főleg balesetből fakadnak, és gyulladásos eredetűek, vedd figyelembe a fenti táplálékok tüzet és indulatokat amúgy is erősítő hatását. Nincsen rájuk szükséged!

Senkinek nem ajánlott radzsaszikus táplálékok a hús, és a radzsaszikus fűszerekkel túlfűszerezett ételek (egyes szakértők a tojást, és a kakaót is idesorolják).