Sziasztok kedves Olvasók. Elképesztő mennyiségű hozzászólásotok hatására először dobtam egy hátast, majd igyekeztem megvárni az utolsó leveleket, és összefoglalni a tanulságokat KÁLIUM, SÓ, SZÓDABIKARBÓNA ÉS FOGZOMÁNC témakörökben.
Szeretném megköszönni az aktív részvételt, remélem, felsőbb fórumokon is ennyire tudatos és szilárd  önképviselettel találkoznak az illetékes „elvtársak”… 🙂

[sws_divider_padding]

Tehát. Olvasóink fogkrémajánlataival kezdeném, talán a legfontosabb. Kész, tiszta fogkrémek:

-Weleda, Hauschka, Logona, Farfalla márkákat ajánlottátok
-Dentomin fogpor zeolitból, amit házilag lehet ízesíteni is

Nem javasolják közületek jónéhányan a szódabikarbóna használatát fogporban. Ami a fogzománc szódabikarbóna általi leoldását illeti,…hát igen, tény, hogy nincsen erre mérőeszközöm, tehát nem tudok egzakt bizonyítékkal szolgálni se pro, sem pedig kontra, de -bár érzékenyek a fogaim- én nem tapasztalok negatív változást! Minden esetre hallgatok a tapasztalt rókákra, két hetes kúrának alkalmazom majd negyedévente a pasztát, bár bevallom, kezdek nagyon megbarátkozni vele.

Felmerült a sós-szódabikarbónás oldat készítése is, ez szerintem klassz ötlet, lehet vele öblögetni is, lúgosítja a szájüreget. 1 százalékosra készíteném.

A kálium mértékét meg kéne mérni az általam használt sóban, mert különben miről is beszélünk (sok riogató hozzászólás érkezett ez ügyben is). Ez egy keverék fogkrém, kaolin-glicerin-só-szódabikarbóna, kisebb mennyiség, mint amitől mérgezést kap az ember. Szerintem.

Miért veszélyes a káliumos só?
A kálium-kloridot pszichiáterek a mániás depresszió kezelésére is használják. Rendszeres adagolása, mondhatni, megszünteti az érzelmeket és a depresszió kezelhető. Hátulütője az, hogy rendszeres adagolása érzelemhiányos állapotot idézhet elő, így nem javasolják a konyhasó, azaz a nátrium-klorid helyettesítésére. Ezért nem is vezették be a konyhasó leváltását kálium-kloridra, mivel pszichiáterek javasolták az ötlet elvetését. Néhány termékben mégis megtalálható, például sókeverékekben, káliumbevitel céljából.  A csomagolást ezért érdemes elolvasni, vagy egyenesen biztos forrásból szerezni a tiszta sót! Nagyobb mennyiségben a szív megállását okozza.

ÚJ RECEPT TERV a fenti szempontokat is figyelembe véve:
-Kaolin, vagy Dentomin (ami egy zeolit nevű ásvány porításából áll elő)
-Glicerin helyett Aloe Vera gél krémesítésnek
-Alternatively az Aloe gélt szódabikarbónás, sós oldattal is helyettesíthetjük
-Illóolajak

Az eredeti receptet ITT olvashatod. 

Köszönöm a visszajelzést Nektek, remélem, Ti már megtaláltátok a szájápolás Számotokra legideálisabb módját. 🙂