Hosszan tartó szünet után ismét háztartásomba került egy mindent vivő turmixgép, ráadásul egy kedves ismerősöm a vegetárius/vegán hiánybetegségek felől érdeklődik, úgyhogy most bevezetem én is máktejet a rendszeres kalciumbevitel érdekében. A mákról ódákat lehetne zengeni, remélem, a kedves olvasók mind tisztán látják, mennyire bőségesen tartalmazza a szervezetünknek esszenciális anyagokat. Lentebb erről olvashattok is.

Maga a tej kellemesen mákos jellegű, krémes állagú (természetesen hígítástól függően) és a fennmaradó máktörmelékből a hétvégi édességet is gyorsban összegyúrhatjuk.

 További okok, hogy miért készíts máktejet:

~Vegán, nem terheli az állatipart, illetve annak áldozatait
~Lokális, nem terheli a teljes ökoszisztémát, nem kell utaztatni
~Ritka, hogy allergiát okozna bárkinél is
~Aránylag semleges íze miatt kitűnő krémesítőanyag levesekhez, főzelékekhez

ELKÉSZÍTÉSE:
Három evőkanál mákhoz adj egy bögrényi vizet, és néhány perces turmixolás után egy nagyobb teaszűrőn keresztül kiöntheted a fehér levecskét a turmixkehelyből. A teaszűrőben kicsit tologasd ide-oda a máktörmeléket, hogy minden nedv kiáramoljon. Készen is vagyunk.
A mákdarát szárítsuk meg, akár szétterítve sütőpapíron, akár egy csészében hagyva, néha megkeverve. Önmagában is finom és egészséges nassolnivaló, de néhány édesebb, gyümölcsös meggyúrva komplett desszert készíthető belőle.

TIPPek:
Ízesíthetjük, még a turmixgépben fahéjjal, vaníliával, pici sóval, mézzel, őrölt kardamommal, mert néha kényeztetni kell az ínyünket.

a MÁK
A mákmag teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. 100 g mákban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

Nagyon finom, érdemes kipróbálni!