Kencés dolgok, és a Valóság: kimostuk

 

Ahimszá – az első pillanattól kezdve édes az illata ennek a szónak. Jelentését most a jelentősége miatt ismételjük:  az “a” tag fosztóképző, a “himszá” jelentése ártás, erőszak. Ez az összetétel adja a jógik, a hindu vallásúak, de végül is valamennyi érző lelkű, Ért-Elemmel működő lény létének alapját is.

Az AHIMSZÁ számomra :  “középen maradni“. Mert középen nincsen visszaélés, középen nincsen szándékos gonoszság, mert “A KÖZÉP A VALÓSÁG KÉT SZÉLSŐ PONTJÁNAK MEGHALADÁSA. Inkább csak csendes létezés, mintsem sürgés és forgás, és nagyon is emberi cselekvések sora, mit sora, egyenesen áraja és …fonákja.

Észrevetted? A két szélső pontról figyelvel nézve a világ szép és intelligens, vagy pedig ugyanannyira ostoba és bosszantó is tud lenni. Gyakran  megváltani vágyjuk. Változásra bírni viszont a dolgok gyökerétől lehet- köz.ép-ről S mivel a dolgok ezen közepe a saját felfogásunk, lét-szemléletünk és életállapotunk, itt kell munkálkodni is. Ha banálisnak tűnik, akkor is. Magunkat és környezetünket fizikai, érzelmi, tudati szenny, és életellenes szerek nélkül éltetni, és élni hagyni

[sws_divider_basic]

awerness

Amikor nem ártásról van szó, felmerül egy csomó kérdés arról, hol vannak a határok, melyeken belül még biztonságban érezzük magunkat, hogy meddig engedhetjük be a külvilág hatásait és szándékait. Mi fontosabb: a saját jólétünk, vagy egy másik érző lényé. Az elfogultságmentes empátia segít: segít megérteni a mások álláspontját. És ha egyszer képesek voltunk óvatos távolságtartással kezelni saját véleményünket, könnyen kiderülhet: nincs veszélyben az én, nincsen veszélyben semmi jelentős, csak egy dolog, ami amúgy is illúzió: a személy. És fény derülhet arra, hogy ami jó másoknak, az jó nekünk is.[sws_divider_line]

Nézzünk egy példát az erőszakmentességre a mindennapok világából!

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]KÉRDÉS: Vajon a napi ruhamosás során ha a “nem ártást” gyakorolom, belefér e ebbe a vizeket szennyező mosószerek korlátlan, túlzásba vitt használata?

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]HATÁS KÍVÜL: A külső környezetet nézve ez egyértelműen ‘himszá‘, azaz ártás, tehát mások felé irányuló, káros cselekedetsorról van szó.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]HATÁS KÖZEL: Ha megnézzük madártávlatból a mosószer útját a vizekbe, majd a termőföldekbe követve azt, gyorsan felfedezhetjük, hogy a fenti cselekedettel folytatólagosan károsítjuk saját élelmiszereink minőségét, gyermekeink jövőjét, és jelenünk egészségét élve fel ezzel. Egyértelműen ártó cselekedet, ismét.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]HATÁS MÉG KÖZELEBB: Amikor megjelenik az első kontaktallergia, De – szerintetek – valóban meg kell várni, amíg a bőrünkön csattan a karma karma, vagy tágítsuk ki lakásunk falait inkább MA? Hiszen nem ránk bízott otthonunk e a föld, lakótársunk e minden ember, még ha van is egy-kettő, akit szívesen elküldenénk egy távoli univerzum eldugott csücskébe?

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]HATÁS BELÜL:  Öko-sodásunk során felbukkanhatnak zavarok is a rendszerben, amikor  egymásnak ellentmondó következtetések és álláspontok (mi jó, mi nem az, mi káros, mi túlzás, mi nem az, mi megalkuvás és az belefér e még nekem, ésatöbbi…) merülnek fel a tudatban. Ideig-óráig ezek között őrlődni egészen normális elfoglaltságnak is tűnhet. 🙂 De vajon hosszútávon evvel ártunk magunknak, vagy sem? Nos, amikor döntésképtelenül kattogunk, vagy nekiesünk másképp gondolkodó ismerőseinknek az első pozitív elhatározásunk nyomán, mert Ők ugyebár miért nem követik a jópéldát, az megint ártó, radzsaszikus művelet. Árt az elme nyugalmának, és árt a szív nyugalmának. Mert – Az ember kizárólag magáért, és saját képzeletéért felelős. Senki mást nem uralhat, csak saját magát. Mit tegyünk, Ez Van…[sws_divider_basic]

Tehát akkor, mosás, előre, mert praxis nélkül semmit nem ér az egész! Amit az öko-jógi most ajánl e hosszas és fáradtságos bevezető után, az a…

MOSÓSZÓDA
mi is az?

mosószóda egy évezredek óta ismert környezetbarát tisztítószer, aminek kémiai neve nátrium-karbonát. (Már az egyiptomiak is ismerték ezt az anyagot, ami tulajdonképpennátriumtartalmú kőzetek bomlásának melléktermékeként keletkezik. Az ókori népek a legszélesebb körben alkalmazták, leggyakrabban tisztításra, tartósításra, balzsamozásra, valamint gyógyászati célokra. Ma ismét reneszánszát éli a mosószóda használata, hiszen környezetbarát tisztítószer, használatakor nem keletkezik káros anyag! 1861-től terjedt el széles körben a mosószóda használata, mikor Ernest Solvay kémikus kidolgozta a Solvay-eljárást, mely során a mosószódát sós vízből és mészkőből állítják elő. Különböző hevítési eljárások során keletkezik tehát a mosószóda, a fenti eljárás szerint.

Egyik legnagyobb előnye, ami miatt öko-logikusnak ítéltetett, az az, hogy teljességgel FOSZFÁTMENTES! Miért jó ez? Olvasd el Most! Amit a foszforról tudni érdemes   [sws_divider_basic] víz

A MOSÓSZÓDA HASZNÁLATA

Ezt a leírást olvashatjuk egy csomagoláson: A mosószóda (Nátrium-karbonát) egyfoszfátmentes, a természetben is előforduló, környezetbarát mosószer. Gépi, vagy kézi mosáshoz egyaránt alkalmas, használható önállóan, vagy a szokásos mosóporral keverve, így azokból kevesebb kell. Illatosító anyagot nem tartalmaz.

Felhasználás: 5 kg ruhához helyezzen a mosógép adagoló rekeszébe 120-180 ml mosószódát, szennyezettségtől függően. Áztatáshoz is kiválóan alkalmas. A forró vízben feloldott mosószódával zsíros tűzhelyet, csempét, linóleumot (:-))) is tisztíthatunk.

[sws_divider_basic]

És itt egy hosszas ajánló következik az óvintézkedésekről, a védőeszközökről. Röviden: lehetőleg ne kóstolgassuk, ne mártogassuk bele a kezünket szórakozásból. Érzékeny bőrűek használjanak gumikesztyűt, hiszen gyenge lúgról van szó, ami csípheti a bőrt!

Mosáshoz:

A mosóporadag 1/3- a, tetszés szerint ½- e helyettesítendõ mosószódával. Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Ajánlott hõfok: 60C, 40C. Magam kézi mosáshoz használom évek óta a mosószódát. Nem keverem mosóporral, minek, hiszen önmagában is tökéletesen tisztít. Ruháim színe nem fakul, nincsen vegyszerszaguk. Öblítővizemben illóolaj biztosítja a finomságot, de van, hogy nem csöpögtetek bele semmit. Ez is luxus, úgyis van illatos krémdeónk, és háziparfümünk e célra.

Mosogatáshoz:

5 liter forró vízben feloldott egy evõkanál mosószóda eltávolítja az edényekrõl a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket utána ecetes vízzel öblítsd, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeket ne moss vele!

Általános tisztítás céljából:

1 liter meleg vízben oldott 1 evõkanál mosószóda a legszívósabb tűzhelyeket, a legzsírosabb csempét, linóleumot is tisztává varázsolja. A piszkos keféket, konyharuhákat, rongyokat meleg, mosószódás szappanos vízben tisztíthatod,szagtalaníthatod. Általános tisztítófolyadék: 1 liter forró víz, 3 evõkanál mosószóda. A tisztított felületet vízzel öblítsd utána. Sőt! Vállalkozó kedvűeknek melegen ajánlom elkészítésre az alábbi mosógélt, aminek elkélszítése egyszerű, gyors. Bio illóolajakkal tartósíthatjuk, de készíthetjük egyensen levendulavízből is! Egy nagyobb adag kikutyulása után egy jó ideig lesz mivel csillogásba borítani a szanitert, a zuhanyzót, és egyéb otthoni felületeket![sws_divider_basic]

Ezt a cikket, és még számos másikat is itt megtalálhatjátok, a jóga és kegyes életvitel témáinak egyik legnagyobb virtuális parkolójában.
HAJRÁ, kalandra fel! 🙂