Ennek az Ázsiában honos fának egy centiméternyi tokjában apró, aromás magvak rejlenek, melyet ősidőktől fogva előszeretettel alkalmaznak nemcsak a hagyományos ayurvédikus gyógyításban, de a konyhában is.
Csodás aromája jól illik a hagyományos európai süteményekhez is, próbáld ki bátran.
A meghűléses-szipogós időszakban pedig jól jön, mint finom méregtelenítő, és váladékoldó gyógyszer.Személy szerint szerelmes vagyok, mint a tök kardamomunk semmihez nem hasonlítható aromájába. Ha illóolajként is lehetne kapni, minden bizonnyal már rég egyenesen Indiából szállíttatnám a konyhánkba. Lehetetlen leírni azt a harmóniakavalkádot, amit ez a növényke illatoz magából – ha egy török/arab/indiai bolt mellett visz el utad, feltétlenül térj be egy kóstolóra. Már egészen picinyke adagot is, 15-20 szem kardamomtokocskát celofánba csomagoltan be tudsz zsákmányolni.
Hogy még mindemellett, mint szinte valamennyi aromás növény, gyógyszer is, hát az a hab az aromatortán. Lássuk.
Tulajdonságai: Serkentő/Szélhajtó/Nyálkaoldó/Gyomorerősítő/Diaforetikus(izzasztó)

Élénkíti a lépet, felszítja az emésztés tüzét, az agnit, kiűzi a Kaphát (mely a víz-föld elemet képviseli és az emberi szervezetben fölös nyálkaként jelenik meg) a gyomorból és a tüdőből.
Mint fűszert, főleg édességekhez ajánlom használatát.
Tejes finomságok, kevert sütemények, és egy jó kis mézes kávé elengedhetetlen adaléka lesz, ha egyszer rákaptál az aromájára.
Lehetőleg frissen őrölt kardamomot használj. És nem bánod meg, ha valamennyi fűszernövénykével így jársz el.
Használata: A zöld, vagy fekete tokocskát nyisd fel, és a benne rejlő apró magvakat frissen daráld le, úgy add az ételedhez/italodhoz. Ha főzőlébe teszed, a héját is felhasználhatod, a főzés végén szedd ki az ételből, esetleg használj fűszerzacskót, vagy teatojást.[sws_divider_padding]
HAGYOMÁNYOS INDIAI FŰSZERITAL, A CHAI, VAGY CHI TEA RECEPTJE
Hagyj üzenetet