HAJFESTÉS TERMÉSZETESEN?

powderHennás hajfestés – ősi forrása a természetes szépülésnek. Indiában a testfestés mellett a haj hennával való festése és ápolása megszokott tradíció. A henna-kultúra valódi kapcsolatokon, a személyes együttlét szférájában, az elfogadásban és a csere légkörében zajlik. A henna szimbóluma a jószerencsének, a bőségnek, a védelemnek, a gazdagságnak és a jó egészségnek.

A testfestés mellett, amit mindannyian szívesen csodálunk, de talán kevésbbé praktikus számunkra a hidegebb éghajlaton, a hajszínező hatásáért is szeretjük a hennapasztát. Régóta használom, szeretem, mert ápol és szép vöröses árnyalattal teszi a hajat tüzesebbé. Nézzük, mi a festés menete, és főbb irányvonalak.

[sws_divider_basic]
wedding-picture-photo-henna-mehndi-riffat

Hennás mennyegzői kacsó – szerintem gyönyörű! 🙂

 

Kérdések és válaszok

● Kényelmetlenebb e a henna használata, mint a bolti hajfestékeké?

Munkásabb, igen, mint ahogyan munkásabb az előregyártottnál minden, ami VALÓDI. Nélkülözi az instant készítmények olcsó igénytelenségét és az evvel járó látszólagos könnyebbséget.

● Miért jobb a henna, mint a bolti hajfesték?

Méregmentes, a maga természetében komplex hatóanyagkombináció, a szintetikumokra jellemző allergének nélkül. Bár nem lokális termék, mégsem túlzottan megterhelő a használata – szárított, őrölt por, zacskóba csomagolva – az ökoszisztémára nézve nem fenyegető.

Milyen adalékokkal módosítható az eredeti vörös szín, amit a henna ad?

Indigóval feketés, fekete teával vöröses színárnyalat produkálható, az eredeti hajszín, az alapanyagok minősége, a keverési arány és a hajminőség függvényében.

Mi a henna? A henna egy festőnövény, ami azt jelenti, hogy leveleiben festékpigmentek találhatóak, amik nedvesség hatására kioldódnak a cellulózsejtekből. A henna egy cserjeféle, főként Indiában és Afrikában őshonos. A leveleket évente kétszer szüretelik le, begyűjtés után szárítják, majd finom porrá őrölik. A hajtásvégek levélzete a legaktívabb festékanyagokban, ezért az ebből készült port testfestésre, a gyengébb minőségű anyagot pedig hajfestésre használják fel.

●  Mi a helyzet az úgynevezett hennás hajfestékekkel, amiket előre csomagoltan árulnak a boltok polcain? A legjobb esetben is gyanús, hogy szintetikummal kell farkasszemet néznünk. Ne tévesszen meg a külcsín, nézd meg, mit takar a belbecs, azaz indulj INCI vizsgálatra!

FONTOS!   Soha ne fess hennával, amíg a hajadon kémiai hajfesték van, mert a két anyag nem várt színeket hozhat.

hajpaki3

Nagyításért klikk a képre!

Mi az alapkeverék, hogyan készítsük el?

[sws_box_with_close box_size=”642″ close_button=”” color_box=”sws_purple_box” rounded_corners=”0″]

Arányok: félhosszú hajra 1 dl hennapor, annyi vízzel elkeverve, amely krémes állagú pasztát ad. Tehetsz bele olíva, mandula, ricinusolajból egy ek-nyit, áplás gyanánt, valamint a hajad állapotának megfelelő illóolajakat.

Érdemes éjjelre is fent hagyni a pakolást, egyszer fóliába, másodszor törölközőbe tekerve a fejedet. De 3 órát mindenképpen szánj a műveltre, a hatóanyagok hadd dolgozzanak.

Figyelem: a hennapaszta erősen hűt, ezért csak meleg levegőjű szobában viseld, vagy alaposan bebugyolálva a kókuszod.

A felhasznált textilt érdemes megtartani, hogy ne kelljen háromhetente kidobnod egy törölközőt (persze van, akit nem zavarnak a vörösesbarnás foltok a fehér textilen, ők a szerencsés kiválasztottak.)

A kezelési idő végén ügyesen mosd ki a hajadba száradt hennát, figyeld a lefolyót, amin feltétlenül legyen egy jó szűrőrács. Majd mosd meg a szokásos módon a hajadat, pihentesd, esetleg dörgöld át egy kis kókuszolajas tenyérmasszázzsal, és szárítsd meg, vagy hagyd megszáradni.

Hennapor lelőhelyek:
1.) https://www.berberbeauty.eu/Berber_Afrikai_HENNA_termeszetes_hajes_testfestek
2.) https://www.elemental.eu/hu/696-voros-henna.html” target=”_blank” rel=”nofollow
3.) https://www.elemental.eu/hu/696-voros-henna.html
Az utóbbi oldalon ilyet is találsz, és sok más növényi port még: https://www.elemental.eu/hu/693-festobuzer-por.html

Házilag a henna vöröses-bronzos színezőhatását így változtathatod:
– Kávé hozzáadásával barnásabb,
– Kamillateával világosabb árnyalatot,
– Feketeteával sötétebb árnyalatot kaphatsz
A pontosság kedvéért:  ezeket magam nem próbáltam ki, mivel nekem úgy megfelel a henna által adott árnyalat, ahogyan az van. [/sws_box_with_close]

Próbáljátok ki feltétlenül.

Az úgy nevezett színtelen henna (Cassia Obovata) pedig balzsamként ápolja a hajat, színező hatás nélkül.

Csodás hétvégét Nektek! 🙂