AZ A CSODÁLATOS ORRMOSÓ KANNA

 

netipot3Szezon elmaradt, hó csak alig volt, és már a nap is kisütött. Mégis jó okunk van az orrmosással közeli barátságba keveredni – a NETI KANNA segítségével végzett orrjárat tisztítás ugyanis enyhítheti az asztmás és allergiás tünetek kényelmetlenségét, ja, és nem utolsósorban enyhet nyújt a nagyvárosi szmogfelhőben gyalogló/bringázó emberszabású megfáradt orrbelsőjének. Idézzük fel, mit fújunk ki egy kánikulai nap után… A szurokfekete tócsnit, aminek egy része akár nehézfém is lehet, érdemes mihamarabb kitelepíteni, mintsem visszaszívódni és begyűlni hagyni, ami mindenféle macerákba is torkollhat hamar, főképpen gyermekeknél…

 

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]

A NETIZÉS EREDETE: Az orrmosás szerves része a jógikus tisztító gyakorlatnak, a shat kriyának

[esetleg shat karma-öt cselekvés néven is találkozhattok vele], ahol az orrmosás JALA NETI néven fut. A shat kriya (öt tisztító gyakorlat) valamennyi tagja praktikus és egyszerű módszer a napi külső, de főképpen belső kondíció fenntartásához. Az orrmosáson kívül találunk benne emésztésjavító hasizommunkát, belső tüzet fokozó légzőgyakorlatot, szemtisztítást, nyelvtisztítást, olajas praktikákat, sőt beöntést és koncentrációs gyakorlatokat is.

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]

JÓTÉKONY HATÁSAI: A gyakorlat hatásaként stimulálódnak az orrban lévő idegvégződések, ami serkentőleg hat az agyra. Kitisztulnak az orrjáratok, gyógyteával való öblögetéssel pedig speciális hatásokat is elérhetünk. Az éjjeli alvást is elősegíti, amennyiben azt a légzésgátoltság eddig akadályozta.

 

 A NETIZÉS TÖBB, MINT ORRMOSÁS, AZ EGÉSZ ARCÜREGET KARBAN TARTOD VELE!

SINUS3

Ezen az ábrán jól látható, hogy arcüregünk járatai egy közös kis csatornahálózatot alkotnak. Ha a háló egy része fertőződik, vagy gyulladásba kerül, rosszabb esetben az arcüreg és a homloküregben rakódik le a váladék, ahonnét már nehéz kitisztítani, ilyenkor jönnek az orvosi beavatkozások, egy szó, mint száz, megelőzéssel és korai kezeléssel jobban járunk. [A képen a sárga területek jelölik a kényes pontokat]

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]

A NETI SZAKSZERŰ ALKALMAZÁSA

Találtam egy szuper leírást, én sem mondanám másképp…Bízzátok magatokat a flowra, lépjétek át a gátjaitokat, hadd zúduljon a vízsugár!

Útmutató: Töltsük meg a neti kannát az előkészített testmeleg, himalájai sós vízzel. Fél liter vízhez kb. két kávéskanálnyi só szükséges. Várjuk meg, míg a só tökéletesen feloldódik a vízben.

Neti pot12

Helyezzük egyik tenyerünkbe az edényt, a kifolyót illesszük óvatosan a szabadabb orrnyílásunkba. Ne nyomjuk túl erősen a szárat az orrunkba, csak éppen annyira, hogy az tökéletesen, szivárgás nélkül kitöltse az orrnyílást. Derékból dőljünk kissé előre (kézzel akár megtámaszkodhatunk a térd fölött), fejünket döntsük erőteljesen oldalra, enyhén előre. A neti kannát szabad kezünkkel felemeljük, hogy a víz befolyjon az orrnyílásba. Szánk legyen nyitva, hiszen a légzés szájon keresztül történik.
Ha a kanna megfelelő helyzetben áll, a fejünket megfelelő szögben döntöttük oldalra, a kanna szára hézagmentesen illeszkedik az orrnyílásba, a beáramló víz akadálymentesen áramlik kifelé a másik orrnyíláson.

Kezdetben juthat kevés víz a szájba, a torokba, de a művelet többszöri elvégzése után ez nem fordul elő. Hagyjuk a vizet 10-20 másodpercen átfolyni, majd fejünket kiegyenesítve, húzzuk ki a neti kanna szárát orrunkból. Távolítsuk el a szennyeződéseket az orrjáratból úgy, hogy az orrnyílást befogjuk, majd gyors, határozott, de nem túl erős kilégzéseket végzünk a másik orrnyíláson át. Ne fújjuk túl erősen, mert a fújás a bent maradt vizet felnyomhatja a hallójáratba, ami kerülendő. Néhány kifújást követően zárjuk be a másik nyílást, és hasonló módon végezzünk néhány kifújást rajta.
Ezután a másik orrnyílásba vezetjük a himalájai sós vizet, majd megismételjük a gyakorlatot a másik oldalon. Az eljárást oldalanként 2-szer végezzük.

Ellenjavallat: krónikus orrvérzés.    |    FORRÁS: SÓLÁMPÁS.HU

[sws_box_with_close box_size=”680″ close_button=”” color_box=”sws_grey_box” rounded_corners=”8″] JÓ HÍR: GYERMEKKORTÓL A MATUZSÁLEMIG ALKALMAZHATÓ A NETI, a korlátok nehezebb esetben az elméből kéretnek kiűzetni. [/sws_box_with_close]

 

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]

TIPPEK, VÁLTOZATOK: Egy jó KAKUKKFŰ TEA biztos pusztulás a kórokozókra nézve, a KAMILLA gyulladáscsökkentő, a KÖRÖMVIRÁG a nyálkahártyát regenerálja, ott van a DIÓLEVÉL, a ROZMARING, stb., tessék kísérletezni.
Megeshet, hogy jó néhányszor próbálkoznunk kell, amíg sikerrel járunk a gyakorlattal, azonban ne csüggedjünk, a gyakorlat teszi a mestert…

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-bullet”] [/sws_ui_icon]

A RENEGÁT NETIK

A gyári orrmosók házilag eszkábált társait közeli ismeretségemben nagyra becsülik. Ilyenek például az elvetemült thai-masszázs és jóga-művészek, akik előszeretettel nyúlnak minden elérhető, csőrrel bíró üreges tárgy felé. Úgyismint:
– konyhai műanyag tölcsér,
– a mézesmaci bödönkéje, vagy a
– hosszú csőrétől megfosztott szobai viráglocsoló kanna
.
Ebből is látható, hogy nem az eszköz a cél, ha nem acél az eszköz!

 

A NETI ESZTÉTIKÁJA

Néhány művészi megmunkálású netikannát idegyűjtöttem, csak hogy növekedjen a vonzalom. Lássuk:

neti_pot_13

ZEN kannácska <3

netipot10

Szintén porcelán, vagy agyag. Nemes anyag, ámde törékeny…

netipot11

A pattintott műanyag kor patinás darabjai

neti-pot_2

Klesszik réz orrmosó, természetes fertőtlenítő hatással.

  

 tessék kipróbálni valamelyiket! 🙂

neti-pots-12