AZ A CSODÁLATOS ORRMOSÓ KANNA

netipot3Szezon elmaradt, hó csak alig volt, és már a nap is kisütött. Mégis jó okunk van az orrmosással közeli barátságba keveredni – a NETI KANNA segítségével végzett orrjárat tisztítás ugyanis enyhítheti az asztmás és allergiás tünetek kényelmetlenségét, ja, és nem utolsósorban enyhet nyújt a nagyvárosi szmogfelhőben gyalogló/bringázó emberszabású megfáradt orrbelsőjének. Idézzük fel, mit fújunk ki egy kánikulai nap után… A szurokfekete tócsnit, aminek egy része akár nehézfém is lehet, érdemes mihamarabb kitelepíteni, mintsem visszaszívódni és begyűlni hagyni, ami mindenféle macerákba is torkollhat hamar, főképpen gyermekeknél…

Innen rendelhettek szép kerámia orrmosó kancsót

A NETIZÉS EREDETE ≡ SHAT KRIYA: Az orrmosás szerves része az jógikus tisztító gyakorlatnak, a shat kriyának, esetleg shat karma, azaz öt cselekvés néven is találkozhatunk vele, ahol az orrmosás JALA NETI néven fut. A shat kriya (öt tisztító gyakorlat) valamennyi tagja praktikus és egyszerű módszer a napi külső, de főképpen belső fizikai kondíció fenntartásához. Az orrmosáson kívül találunk benne emésztésjavító hasizommunkát, belső tüzet fokozó légzőgyakorlatot, szemtisztítást, nyelvtisztítást, olajas praktikákat, sőt beöntést és koncentrációs gyakorlatokat is.

JÓTÉKONY HATÁSAI: A gyakorlat hatásaként stimulálódnak az orrban lévő idegvégződések, ami serkentőleg hat az agyra. Kitisztulnak az orrjáratok, gyógyteával való öblögetéssel pedig speciális hatásokat is elérhetünk. Az éjjeli alvást is elősegíti, amennyiben azt a légzésgátoltság eddig akadályozta. Nyugtatja az idegeket, megelőzhetőek vele a fertőzések, és az orr-, arcüregi dugulások, torlódások.

 

 A NETIZÉS TÖBB, MINT ORRMOSÁS, AZ EGÉSZ ARCÜREGET KARBAN TARTOD VELE!

SINUS3

Ezen az ábrán jól látható, hogy arcüregünk járatai egy közös kis csatornahálózatot alkotnak. Ha a háló egy része fertőződik, vagy gyulladásba kerül, rosszabb esetben az arcüreg és a homloküregben rakódik le a váladék, ahonnét már nehéz kitisztítani, ilyenkor jönnek az orvosi beavatkozások, egy szó, mint száz, megelőzéssel és korai kezeléssel jobban járunk. [A képen a sárga területek jelölik a kényes pontokat]

A NETI SZAKSZERŰ ALKALMAZÁSA

Találtam egy szuper leírást, én sem mondanám másképp…Bízzátok magatokat a flowra, lépjétek át a gátjaitokat, hadd folyjon át a finom vízsugár.

ELŐKÉSZÜLETEK: Töltsük meg a neti kannát az előkészített testmeleg, himalájai sós vízzel. Fél liter vízhez kb. két kávéskanálnyi só szükséges. Várjuk meg, míg a só tökéletesen feloldódik a vízben.

Neti pot12

Helyezzük egyik tenyerünkbe az edényt, a kifolyót illesszük óvatosan a szabadabb orrnyílásunkba. Ne nyomjuk túl erősen a szárat az orrunkba, csak éppen annyira, hogy az tökéletesen, szivárgás nélkül kitöltse az orrnyílást. Derékból dőljünk kissé előre (kézzel akár megtámaszkodhatunk a térd fölött), fejünket döntsük erőteljesen oldalra, enyhén előre. A neti kannát szabad kezünkkel felemeljük, hogy a víz befolyjon az orrnyílásba. Szánk legyen nyitva, hiszen a légzés szájon keresztül történik.
Ha a kanna megfelelő helyzetben áll, a fejünket megfelelő szögben döntöttük oldalra, a kanna szára hézagmentesen illeszkedik az orrnyílásba, a beáramló víz akadálymentesen áramlik kifelé a másik orrnyíláson.

Kezdetben juthat kevés víz a szájba, a torokba, de a művelet többszöri elvégzése után ez nem fordul elő. Hagyjuk a vizet 10-20 másodpercen átfolyni, majd fejünket kiegyenesítve, húzzuk ki a neti kanna szárát orrunkból. Távolítsuk el a szennyeződéseket az orrjáratból úgy, hogy az orrnyílást befogjuk, majd gyors, határozott, de nem túl erős kilégzéseket végzünk a másik orrnyíláson át. Ne fújjuk túl erősen, mert a fújás a bent maradt vizet felnyomhatja a hallójáratba, ami kerülendő. Néhány kifújást követően zárjuk be a másik nyílást, és hasonló módon végezzünk néhány kifújást rajta.
Ezután a másik orrnyílásba vezetjük a himalájai sós vizet, majd megismételjük a gyakorlatot a másik oldalon. Az eljárást oldalanként 2-szer végezzük. Életkortól függetlenül alkalmazható, de főleg a kapha alkatúaknak javallott rendszeresen használni, a váták, és pitták esetében csak heti egy alkalommal, vagy betegség esetén javasolt.

ELLENJAVALLAT : krónikus orrvérzés

TIPPEK, VÁLTOZATOK: Egy jó KAKUKKFŰ TEA biztos pusztulás a kórokozókra nézve, a KAMILLA gyulladáscsökkentő, a KÖRÖMVIRÁG a nyálkahártyát regenerálja, ott van a DIÓLEVÉL, a ROZMARING, stb., tessék kísérletezni.
Megeshet, hogy jó néhányszor próbálkoznunk kell, amíg sikerrel járunk a gyakorlattal, azonban ne csüggedjünk, a gyakorlat teszi a mestert…

A RENEGÁT NETIK

A gyári orrmosók házilag eszkábált társait közeli ismeretségemben nagyra becsülik. Ilyenek például az elvetemült thai-masszázs és jóga-művészek, akik előszeretettel nyúlnak minden elérhető, csőrrel bíró üreges tárgy felé. Úgyismint:
– konyhai műanyag tölcsér,
– a mézesmaci bödönkéje, vagy a
– hosszú csőrétől megfosztott szobai viráglocsoló kanna
.
Ebből is látható, hogy nem az eszköz a cél, ha nem acél az eszköz!

A NETI ESZTÉTIKÁJA

Néhány művészi megmunkálású netikannát idegyűjtöttem, csak hogy növekedjen a vonzalom. Lássuk:

neti_pot_13

ZEN kannácska <3

netipot10

Szintén porcelán, vagy agyag. Nemes anyag, ámde törékeny…

netipot11

A pattintott műanyag kor patinás darabjai

neti-pot_2

Klesszik réz orrmosó, természetes fertőtlenítő hatással.

  

 tessék kipróbálni valamelyiket! 🙂

neti-pots-12