Krémes, zamatos ízkavalkád, a maga visszafogott módján. Semmi felesleges kacifánt, gazdaságos tápanyagbomba, a hőkezelés minimális, fáradtságot legfeljebb a merülő botmixer játéka okozott, de végül a hűtőről is sikerült eltüntetni az elkóborolt mentaszínű pecsmegeket. Remélem, ez ügyben Ti ügyesebbek lesztek.

ASVÁNYI SÓTARTALMA A TÖKNEK KIEMELKEDŐ!  🙂

[sws_divider_basic] [sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] A NYERS TÖKFŐZELÉK HOZZÁVALÓI:

-fél kg gyalult tök
-egy csokor kapor
-egy marék zab
-kb 5 dl víz
-só
-hidegen sajtolt olaj (én fokhagymás napraforgóolajjal készítettem el)

[sws_ui_icon ui_theme=”ui-smoothness” icon=”ui-icon-circle-triangle-e”] [/sws_ui_icon] ÍGY KÉSZÜL:

1. A zabpelyhet leöntöttem a felforralt vízzel. Pár percnyi pihentetés múltán krémesre turmixoltam.
2. A kaprot átmostam, és nem másra gondolva felapróztam. Így a főzelékbe emberi származék nem került.
3. A zabkrémet és a kaporhalmot ráöntöttem a gyalult tökszálakra és valamennyiüket szinte homogénre mixeltem.
4. Sóztam, olajaztam a kész főzeléket, és….

….A maradék munka már csak a mosogatás, és az elfogyasztásából fakadó mennyei élvezet. 🙂

[sws_divider_padding]

 TUDJ MEG TÖBBET AZ ISTENI ZABRÓL, AMIT MÉLTÁN NEVEZHETÜNK SZUPERÉTELNEK.
LASSAN FELSZÍVÓDÓ SZÉNHIDRÁTFORRÁS, AMELY A BÉLRENDSZERT KÍMÉLETESEN TISZTÍTJA. GAZDAG B-VITAMIN FORRÁS, ÉS RENDKÍVÜL SOKOLDALÚAN ELKÉSZÍTHETŐ ELEDEL.

https://erintesem.hu/zab-a-szuperetel/

[sws_divider_basic]

 …ÉS A TÖK JÓTÉKONY HATÁSAIRÓL 

forrás: https://gyogyitohatasai.blogspot.hu/

Gyógyító hatása:
Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Ha ugyanis sokáig főleg édes gyümölcsön élnek a vegetáriánusok, krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges. Ilyen estekben a legjobb, ha naponta fogyasztunk tökfőzeléket és nyers lét is

Cukorbetegeknek:
A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma.

Hiperaktivitás:
Különösen a gyermekeknél észleljük az utóbbi időben a túlzott éberséget, mozgékonyságot, magyarán kezelhetetlenséget. Ezeket a jelenségeket a különféle ételadalék okozza, mint színesítők, tartósítók, és a nagy fehércukor tartalom. Ez mind gyakoribb jelenség a gyerekeknél, ami csupán az első megnyilvánulás, figyelmeztetés, hogy a gyerek táplálkozásában valami nincs rendben. Később ez allergiába vagy más betegségbe fajulhat. Ha időben cselekszünk, sok bajtól óvhatjuk meg a gyerekeket. A szerves só lassú adagolása a legjobb gyógyszer a hiperaktivitásra.

Hőség ellen:
Ha nagy meleg van sokat izzadunk, a test sótartalma jócskán csökkenhet. Ez vonatkozik azokra is akik napon fizikai munkát végeznek, vagy a sportolókra, akik sokat gyakorolnak. Az izzadtsággal a bőrön keresztül sok só távozhat, amit ha nem pótolunk fáradtságot, kimerültséget idéz elő. Ilyenkor a legjobb ital a testnek a nagy sótartalmú növényből készült ital. Nem szükséges, hogy hideg legyen, mert a test csak akkor kezdi hasznosítani a folyadékot a gyomrunkból, amikor az átvette a test hőmérsékletét. Napszúrás esetén is jobb ha szerves sókban gazdag növényi lét iszunk. Fogyaszthatunk citromos vizet is, de óvakodjunk a cukor használattól.

Krónikus fáradság:
A krónikus fáradság mind gyakoribb betegség, amikor az orvos nem találja a betegség okát, mégsem érezzük jól magunkat. Ha nem teszünk ellene semmit, a helyzet romlása fokozódhat. Ilyenkor a legjobb sötét színű zsenge tököt héjastól kicentrifugázni, felönteni egy harmad rész vízzel, és egy harmad rész paradicsom lével. Evés közben fogyasszuk.

Emésztési nedv:
Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása. Ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érezünk. Ha éhesek vagyunk és ételt látunk, vagy rá gondolunk, megindul a nyál termelődés a szánkban, ami a keményítő emésztéséhez szükséges. A gyomorban a gyomorsav van, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv. Mindezek termelődéséhez szerves sóra van szükségünk, amit a tökben megtalálunk.

Csonttörés és csont ritkulás:
A zöld tökben az ásványok elosztása megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium felszívódását, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarább begyógyul, sikeresebben forr össze.

Előállítási mód:
A zöld tök, vagy más néven főzeléktököt ha gyógyításra szeretnénk használni, legjobb ha nyersen fogyasztjuk. Mivel salátának nem szoktuk meg, centrifugázzuk ki a levét, és naponta háromszor fél pohárra fogyasszuk olyan zöldségekkel együtt amelyek tartalma szintén magas szerves sóban, nátriumban. Ha zsenge a tök, jól mossuk meg, és héjastól centrifugázzuk.