Sok vajat ettem mostanság, ami egy vegánba folyó étkezési irány esetében elég széles sorompót jelent ;D Géva stúdiójában a csajok kókuszzsírt kentek az uzsira, én pedig vaj híján néha finom, hidegen sajtolt napraforgómag olajat csöppentek a pirítósra.
Nem okés. Hogyan tovább…
Mit tegyen az ember lánya, ha azt a hidegben kőkeményre dermedő kókuszzsírt egészségügyi előnyei ellenére inkább a bőrére kenné, az olajak pedig nem csak a kenyérre, de alá, mellé és a konyha valamennyi szegletébe eljutnak csuszamlós sikamlással? MEGOLDÁS:
Kókuszzsír + Hidegen sajtol olaj = Kenhető és ízletes, NEM FOLYÓS ÉS NEM KŐKEMÉNY, vegán, nyers szendvicskence.
Sokáig elállós! Ízesítettem sóval és vegetárral. Kényesebb ízlésű vegánok óvatosan fűszerezzék, mert ez a keverék a házi tepertőkrém szenvedésmentes alternatívája! Finomabb! 🙂
Elkészítése pofonegyszerű: keverj össze alaposan, homogén masszává szobahőmérsékletű kókuszzsírt, kb. dupla adag hidegen sajtolt kedvenc olajaddal (tökmag, napraforgó, olíva, mák, kukoricacsíra, stb., vagy ezek keveréke). Ízesítsd, ahogyan jól esik (mármit tehetsz bele, a pirospaprikától a bazsalikomig), és tedd a hűtőbe. Több olajjal folyósabb, több kókuszzsírral szilárdabb kencét kapsz. Jó kevergélést, és….
…EGÉSZSÉGÜNKRE!
A kókuszzsírról
A Kókuszzsír segíti a többi zsiradék felszívódását, és gyorsítja azok elégetését, így lehetővé teszi a túlsúly leadását is. Sportolásnál azonnal energiát ad, biztosítja a dinamikus edzést, javítja a teljesítményt. Tanulmányok bizonyítják, hogy közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztása után az anyagcsere még teljes 24 órán át emelkedett szinten marad. Tehát ha kókuszzsír tartalmú ételt fogyasztasz, az anyagcseréd még 24 óra múlva is gyorsabb lesz. Ez alatt az idő alatt a szervezeted gyorsított tempóban égeti a kalóriákat, és jóval több energiád lesz.
Gyógyító olajok
A növényi olajok nem csak konyhai alkalmazásra, sütésre-főzésre használhatók. Sokuknak – ha hozzáértő módon vetjük be – különös gyógyhatása is van, például rák, reuma, depresszió vagy női bajok esetében. Cikkünkből megtudhatja, hogy mely összetevők teszik az olajokat oly fontossá az étkezésünkben és az egészségünk megőrzésében, valamint mely hatások tüntetik ki a 18 legértékesebb olajat.
Ha természetes úton, növényi nyersanyagokból nyerik, akkor a növényi olajok az igényes, teljes értékű táplálkozás értékes összetevői. Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú, “esszenciális” összetevőket tartalmaznak, és még ízesítik is az ételünket.
TIPP: csak hidegen sajtolt olajakat használjunk, mert ezek tartalmaznak megfelelő mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakat!
TUDTAD-E? A többszörösen telítetlen zsírsavak a sejt legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak. Különösen a sejtmembránok számára fontosak és a sejt légzésében játszanak nagy szerepet.
Felfedezték, hogy a gamma-linolensavak háromszoros koncentrációban találhatók a borágóolajában, amely mintegy 40% linolsavat és 27% gamma-linolensavat tartalmaz. A természetben ezenkívül a gamma-linolensavak ilyen arányban csak az anyatejben fordulnak elő. (Újabb kutatások a kenderolajban, a feketekömény-olajban és más olajokban is kimutattak gamma-linolensavakat.)
Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, illetve a gamma-linolensavak (GLA) képezik a prostaglandinok előanyagát (l. később), és ezek a zsírban oldódó vitaminok hordozói. Befolyásolják a vérkeringést, a bőr állagát, az immunrendszert és számos anyagcsere-folyamatot is. Gyulladásgátló hatásúak, és segítenek a PMS szindróma tüneteinek enyhítésében!
Az egyoldalú táplálkozás, a túl sok telített (ÁLLATI EREDETŰ) zsír fogyasztása, a nikotin- és alkoholfogyasztás, vagy bizonyos anyagcsere-betegségek csökkentik a szervezetben az omega-zsírsavak szintjét. Ilyen esetekben tehát ezeket mindenképp ajánlatos pótolni!
Balzsam az immunrendszer számára
Napi 20-30 gramm hidegen elfogyasztott, esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi olaj bevitelével jelentősen hozzájárulhatunk az immunrendszer egyensúlyának fenntartásához. Ezzel egyidejűleg a sejtek antioxidáns-tartalma is megnő, ami megakadályozza az idő előtti öregedést.
A sejtmembránok is ellenállóbbak lesznek a “támadásokkal” szemben, amelyeket nem csak a helytelen táplálkozás mér a testünkre, hanem a szmog és más hasonló negatív környezeti tényezők is. A többszörösen telítetlen zsírsavak alkalmazása nem csak a rák esetében, hanem más civilizácós betegség kezelésében is hasznos.
Így például: reuma, májpanaszok, gyomor-bél betegségek, sőt tuberkulózis esetén is jótékony hatást fejtenek ki. Ráadásul csökkentik a vér koleszterinszintjét, szemben a telített zsírsavakkal, melyek megnövelik azt.
A neurodermitisz esetében valószínűsíthető, hogy a gamma-linolensavak képzésében valamilyen rendellenesség áll fenn, mivel az ezért felelős enzim nem működik megfelelően. Nem csoda hát, hogy a gamma-linolensavak nagyon kedvező hatást fejtenek ki neurodermitiszes betegeknél. A májsejtek funkciózavaránál és az epepanaszoknál is sokat ígérő a többszörösen telítetlen zsírsavak bevetése, mert megnövelik az epekiválasztást. Számos tudományos értekezés számolt be a szklerózis multiplex gamma-linolensavas kezeléssel elért első pozitív eredményeiről is.
A napraforgóolaj “szürcsölésével” elért, hihetetlenül hangzó pozitív eredményekről már régebbi számainkban is beszámoltunk. A reggelente elvégzett olajos szájöblítés nemcsak a szájüregi képleteket ápolja, hanem elősegíti a salaktalanítást is.
BOGÁNCSOLAJ
75-80%-ban, tehát igen magas arányban tartalmaz többszörösen telítetlen linolsavakat. Linolsavtartalmát tekintve túlszárnyal minden más olajat.
BORÁGÓOLAJ
A gamma-linolensavak legmagasabb koncentrációban a borágóolajban találhatóak. Különösen jó hatást értek el vele nőknél a változókorral járó hormonális eredetű depresszió, valamint apremenstruációs szindróma kezelésénél.
BÚZACSÍRA-OLAJ
Magas E-vitamin-tartalma miatt diétaolajnak tekintik. 100 gramm búzacsíra-olaj mintegy150 milligramm alfa-tocoferolt (E-vitamin) tartalmaz. Az E-vitamin javítja a véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, a bőr sima és rugalmas lesz tőle, valamint serkenti a sejtek megújulását.
FEKETEKÖMÉNY-OLAJ
Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketekömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte.Állítólag ez az olaj volt a királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják.
JOJOBAOLAJ
Már az indiánok is ismerték a jojobaolajat, amelyet a jojobacserje diószerű terméséből nyertek. Gyógyszerként használták sebek fertőtlenítésére, bőr- és hajápolásra, valamint a bőr napfény elleni védelmére. Ez a nemes olaj számít a leghatékonyabb és legelviselhetőbb természetes kozmetikumnak. Illóolajok hordozójaként is ideális.
KENDEROLAJ
A kenderolaj analízise 12% egyszeresen telítetlen, 50% kétszeresen telítetlen, 18% háromszorosan telítetlen és 3% gamma-linolen zsírsavtartalmat mutat.
A kenderolajat neurodermitis és más krónikus bőrbetegségek kezelésére is használják. A diószerű ízű olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése, valamint az érintett bőrfelület bekenése gyermekek egész soránál eltüntette vagy csökkentette a viszkető foltokat.
KUKORICACSÍRA-OLAJ
A csíra mintegy 35%-ban tartalmaz olajat, amelynek 30%-a egyszeresen, 56%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsav. A kukoricacsíra-olaj foszfátban (lecitin), E-vitaminban és más táplálkozásfiziológiailag fontos hatású anyagban is nagyon gazdag.
LENOLAJ
A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
LIGETSZÉPEOLAJ
A borágóhoz hasonlóan a ligetszépe olajának fogyasztása különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, az anyagcsere szabályozásában és a véredények kitágításában bizonyult hatékonynak. De jó eredménnyel alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint ideges és hiperaktív gyermekeknél. A hatás fokozására gyakran keverik borágóolajjal és E-vitaminnal.
MANDULAOLAJ
A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Kneipp tiszteletes az édes olaj fogyasztását (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme.
MOGYORÓOLAJ
Az olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (főként mangánt és ként). Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.
NAPRAFORGÓOLAJ
A válogatott, érett, és természetesen hidegen sajtolt napraforgómagvak átlagon felüli menynyiségben (65-70%) tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez jön még a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltő lecitin, valamint tocoferol (E-vitamin), A-vitamin, fehérje, globulin, palmitin, stearin, arachnin, lignocerin és arginin. Nem meglepő, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben.
OLíVAOLAJ
Könnyen emészthető és sok helyen gyógyszerként alkalmazzák. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolaj melegít és gyógyít. A reumatikus panaszoknál segíthet az olívaolajjal való bekenés. Az isiászideg- és az ínhüvelygyulladás esetén is segít az olajos masszázs.
RICINUSOLAJ
A magvakból nyert, nehezen száradó, zsíros olaj gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav, olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav. Összetétele miatt gyógyszerként is alkalmazzák, segíti az emésztést is.
SZEZÁMOLAJ
A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre. A szezámolajat gyógyszerészetileg más olajokhoz hasonlóan a többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt alkalmazzák.
SZÓJAOLAJ
A szójaolaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, köztük linolensavban is. Különlegessége még a magas lecitintartalom, amely mintegy 1,5-3,5%-ot tesz ki. Ezenkívül nagy mennyiségben E-vitamint, a szójafehérje pedig sok fito-ösztrogént tartalmaz. Miután a bélbaktériumok átalakítják, ez az anyag fontos szerepet játszik a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
SZŐLŐMAGOLAJ
Napérlelte szőlőszemek magvából készül, és linolensav-tartalmával tűnik ki. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik.A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.
TÖKMAGOLAJ
Kb. 46% zsírt tartalmaz, amelynek 57%-át többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki. A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi gyógyászatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. Férfiak, akik szeretnének megelőzni időskori bajokat, kezdjék el időben a tökmagolaj fogyasztását! Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve sok kellemetlenséget.
EXTRA TIPP
Egy finom recept, amelyet könnyen elkészíthet növényi olaj segítségével
Gyermekláncfű-burgonyasaláta kenderolajjal
3 db nagy burgonya, 50 g zsenge gyermekláncfűlevél, fél póréhagyma, só, bors, 5 ek. kenderolaj és 4 ek. balzsamos ecet
Főzzük meg a burgonyát, hámozzuk meg,és vágjuk vékony szeletekre! Mossuk meg a gyermekláncfűleveleket! (Jó tanács: ha meleg vízben mossuk, akkor kiáznak azok az anyagok, amelyek a jellegzetes kesernyés ízt adják.) A leveleket és a póréhagymát vágjuk le hosszúkás csíkokra, és adjuk hozzá a még meleg burgonyához! Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal, majd öntsük rá a kenderolajat és a balzsamos ecetet! [/sws_yellow_box]
Forrás: https://www.informed.hu/eletmod/dieta/reformkonyha/?article_id=47131&prk=73307532
Amit a növényi olajakról még tudni érdemes: https://www.elestar.hu/elelmiszer-lexikon/zsirok-olajok/
Hagyj üzenetet